Prekrštene noge dižu pritisak

Često prebacivanje noge preko noge stvara pritisak na kukove, a može da izazove i zgrušavanje krvi u nogama, zbog prevelikog pritiska vena.

Zdravlje 14.08.2018 | 09:51
Prekrštene noge dižu pritisak
MNOGE ustaljene navike štete našem zdravlju a da toga nismo ni svesni. Ukoliko se na vreme ne promene, mogu da dovedu do različitih tegoba koje utiču na to da se osoba ne oseća dobro, uprkos zdravoj ishrani, vežbanju, dovoljnom i kvalitetnom spavanju. Stručnjaci navode najčešće nezdrave navike:

* Spavanje na stomaku može da prouzrokuje bol ili utrnulost ruku. U ovom položaju vrat je blago savijen unazad i pritiska nerve, koji prolaze celom dužinom gornjih ekstremiteta.

* Prekrštene noge prilikom sedenja dovode do podizanja krvnog pritiska. Često prebacivanje noge preko noge stvara pritisak na kukove, a može da izazove i zgrušavanje krvi u nogama, zbog prevelikog pritiska vena. Lekari savetuju da se u ovom položaju ne sedi duže od 10 do 15 minuta. Ukoliko ove navike ne možete lako da se oslobodite, onda povremeno treba ustati da bi krv normalno cirkulisala.

* Istezanje mišića neposredno nakon ustajanja može da dovede do povrede kičme. Tokom noći kičmeni pršljenovi se opuštaju i hidriraju, pa naglo istezanje čini da budu pod velikim pritiskom. Da bi se mišići zagrejali i bili spremni za istezanje, prethodno treba obaviti jutarnju higijenu i raspremiti krevet.

* Stezanje kaiša zbog vitke linije može da dovede do digestivnih problema. Čvršće zategnut kaiš stvara pritisak u unutrašnjosti stomaka, a posledica takvog stanja je pojava gorušice, nekada bola u stomaku i grudima, kao i otežano gutanje, upozoravaju gastroenterolozi.


* Odlaganje odlaska u toalet nikako nije preporučljivo jer povećava rizik za infekciju urinarnog trakta. Bakterije u urinu se vrlo brzo razmnožavaju, pa svako pomeranje mokrenja može da dovede do infekcije.

Novosti
foto:internet
 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar