Kolegijalnost produžava život

Dobrom komunikacijom na poslu zaposleni dobija željenu podršku, zbog čega se lakše nosi sa stresom, značajnim uzrokom mnogih bolesti, istakli su izraelski naučnici.

Zdravlje 14.08.2018 | 09:49
Kolegijalnost produžava život
Dobra radna atmosfera i iskren kolegijalni odnos na poslu vrlo su važni za zdravlje svakog ponaosob. Na ovaj način zaposlenima se omogućava duži život, tvrde izraelski psiholozi iz Tel Aviva koji su analizirali zdravstvene kartone 820 zaposlenih u protekle dve decenije.

Oni su postavljali pitanja vezana za posao kojim se zaposleni bave, uloge koje su za to vreme obavljali, kao i o odnosu koji su imali sa kolegama. Istraživanjem su obuhvaćene osobe koje ne puše, ne piju i ne boluju od neke ozbiljne bolesti, da bi rezultati bili što tačniji. Ispostavilo se da su za dve decenije umrla 53 radnika, a da su zdraviji i dugovečniji oni koji imaju dobar odnos sa kolegama.

Dobrom komunikacijom zaposleni dobija željenu podršku, zbog čega se lakše nosi sa stresom, značajnim uzrokom mnogih bolesti, istakli su izraelski naučnici. Iako kolege jednako deluju i na žene i na muškarce, ipak se pokazalo da žene na rukovodećim mestima lošije prolaze, jer često nemaju podršku kolektiva. Slika o muškarcima na vodećim pozicijama potpuno je drugačija. Za razliku od žena, oni imaju punu podršku brojnih kolega.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar