Posvetite se položaju Srba

Položaj Srba u regionu bivše Jugoslavije zahtijeva pojačanu brigu i ozbiljno unapređenje, tako da Srbija i Republika Srpska imaju razlog i obavezu da se posvete tom pitanju, rekao je Srni predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Region 10.08.2017 | 16:55
Posvetite se položaju Srba
"To čine i druge zemlje prema svom narodu koji je izvan njih, pa tako Hrvatska ima niz instrumenata i programa kojima brine za Hrvate izvan Hrvatske", naveo je Pupovac.

On smatra da je Srbija u značajnoj mjeri, iz različitih razloga, to pitanje "tretirala izvan kruga važnih pitanja", ali da se nada da će se to početi mijenjati.

"Ne znam koji je mogući sadržaj deklaracije, ali je sasvim sigurno da je neophodno stvoriti instrumente, sredstva, programe i politike koje će pomoći da se u odnosima u zemljama u regionu i dijelovima srpskog naroda i njihovih institucija koje su u tim zemljama manjine, ti programi prihvate kao nešto normalno", kaže Pupovac.

On je ocijenio da postoji niz dodirnih tačaka kada je riječ o položaju Srba u regionu i da ima osnove za razmjenu iskustva, kao i da se u razgovorima sa predstavnicima Vlade i predsjednika Srbije predloži ono što je važno za položaj Srba u pojedinim zemljama regiona.

Pupovac smatra da postoji popriličan broj pitanja koja se odnose na položaj Srba, kao i da Srbija prema međunarodnim dokumentima i međudržavnim ugovorima ima i znatne mogućnosti da se time bavi.

"Sigurno ću dati doprinos deklaraciji ukoliko budem u prilici", rekao je Pupovac.

Najavljena deklaracija Srbije i Srpske rezultat je sastanka održanog 4. avgusta u Novom Sadu predstavnika Srba iz regiona. Deklaracija bi trebalo da odredi zajedničko nacionalno djelovanje i da definiše minimum nacionalnih principa za opstanak srpske nacije.

Deklaracija bi, uz podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika, trebalo da bude završena do 1. decembra.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Krajisnik

10.08.2017 15:58

Ne treba minikakva njihova deklaracija.

ODGOVORITE
Name

re

10.08.2017 22:19

Tebi je niko ni ne nudi

Name

BOBA

11.08.2017 08:45

DOTIČNI NE MA BRIGE ZA SEBE U NJEGA JE POLOŽAJ EKSTRA VEĆ ODAVNO.A BOGAMI INAROD EKSTRA SARAĐUJE A ONI MLATE LI MLATE NIKO IH VIŠE NE SLUŠA.

ODGOVORITE