Raskol u ISIL-u: Vođe uzele novac i pobjegle

Petorica visokih funkcionera "Islamske držžave" su ukrali milione dolara iz trezora “kalifata“ u Iraku i pobjegli u Siriju.

Svijet 07.11.2016 | 07:07
Raskol u ISIL-u: Vođe uzele novac i pobjegle
Bijesni džihadisti organizovali su veliku potjeru za odbjeglim vođama, među kojima se prema pisanju svjetskih medija nalazi i prvi čovjek trezora Abu al Bara al Katani.

Odbjegle vođe uglavnom su strani ili borci iz Saudijske Arabije, piše Dejli mejl, i dodaje da će ukoliko budu uhvaćeni bjegunci biti ubijeni.
 
“Incident“ se dogodio u trenutku kada je samoproglaššeni kalifat "Islamske držžave" u Mosulu pred padom, s obzirom na to da su irački i kurdski specijalci na korak od ulaska u sam centar grada.

Dvadesetog dana akcije, iračke snage su oslobodile stratešku oblast Hamam El-Alil, južno od Mosula.

"Naše elitne snage se nalaze na samo četiri kilometra od mosulskog aerodroma", rekao je juče general iračke vojske Rad Šakir Džavdat koji predvodi jedinicu koja se prilazi Mosulu sa južne strane.

Iračke snage su ušle na krajnji istok grada u utorak, a u petak su nastavili da napreduju ka Mosulu, ali su se do sada pomerili samo jedan kilometar ka gradu. Na istočnom frontu u tom gradu, iračke snage nalaze se na oko 20 kilometara od centra.

Iračka vojska nastavalja operacije, ali problem predstavljaju utvrđenja i bedemi koje su džihadisti podigli u u stambenim naseljima. Takođe, u gradu se nalazi veliki broj civila, za koje se strahuje da bi mogli biti upotrebljeni kao živi štit.

Mosul je posljednje veliko uporište džihadista i grad čiji bi pad otvorio put ka oslobađanju Rake, nezvanične prestonice kalifata Islamske države.

(Blic online)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Aha

07.11.2016 10:07

Pa samo me interesuje na koji način su mogli da pobjegnu iz opkoljenog Mosula.

ODGOVORITE
Name

Mirsad

07.11.2016 14:06

Orić dao instrukcije.Zna nas Nasko kako izac iz opkoljene enklave

Name

Crni

07.11.2016 14:20

Pare otvore sva okruzenja