"Albanska golgota"

U Izložbenopm salonu srbačkog Doma kulture otvorena je izložba crteža dr Borislava Šokčevića iz Gradiške, koju je autor posvetio stradanju srpske vojske na putu kroz Albaniju za Grčku, proboju solunskog fronta i čuvenoj borbi na Kajmakčalanu u septembru mjesecu 1916. Godine. Ovaj umjetnik Srpčanima se ponovo predstavio, ovoga puta sa 28 umjetničkih djela rađenih tušem na papiru.

Republika Srpska 28.09.2016 | 16:50
"Albanska golgota"
Prvu izložbu crteža u gradu na ušću Vrbasa u Savu Šokčević je priredio prije pet godina sa tematikom svetogorskih i ostalih manastira, koja je po riječima stručnog saradnika Centra za kulturu i sport u Srpcu Stevana Umljenovića izazvala snažan utisak. Očekuje se da će i ova izložba, koja će trajati do 10. oktobra, pobuditi veliku pažnju posjetilaca, imajući u vidu da se radi o takodje dokumentarnom stvaralaštvu Borislava Šokčevića.

Crteži govore o malo poznatim ili nepoznatim učesnicima srpske golgote, kakva nije zabilježena u svijetu.

„I zato, kada se pomene riječ Krf, svaki pravi Srbin treba da ustane, jer su na njemu postojale dvije kategorije ljudi, jedna označena kao -jedva živ, a druga -možda će preživjeti“, kazao je Šokčević i istakao nekoliko karakterističnih primjera. Zemljoradnik Čedomir Popović, koga je slikao francuski poručnik, silazeći sa lađe imao je svega 23 kilograma. „Slika je obišla čitav svijet pod nazivom „Kostur sa Vida“, naglasio je autor. Pomenuo je i najmlađeg registrovanog vojnika u Prvom svjetskom ratu Momčila Gavrića, kome su Grci podigli zlatnu spomen-ploču na Krfu.

„Imao je samo 10 godina, a po naređenju Živojina Mišića, sašiveno mu je posebno vojničko odijelo i uz odijelo dobio skraćenu vojničku pušku. U Solunu je dobio čin podnarednika, a na Kajmakčalanu je lakše ranjen“, podsjetio je autor izložbe Borislav Šokčević. Dodao je da je francuski predsjednik Fransoa Miteran 1985. godine Gavriću uručio visoko francusko odlikovanje. General Lepardije je tom prilikom rekao, da je mlađani Gavrić bio francuski vojnik, imao bi spomenik na Jelisejskim poljima.

Ove istorijske činjenice, dogadjaji, stradanja, ali i slavne bitke i borba srpskog naroda za slobodu i opstanak, moraju se prenositi s koljena na koljeno kako ne bi otišlo u zaborav. Sve ovo je inspirisalo dr Šokčevića da kroz crteže bar dio prošlosti iz tog vremena otrgne od zaborava.

BN televizija (S. K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar