Otkrivamo vam šifru za zdrav život

Ova formula se lako pamti, a "otključava vrata" zdravlja, ali i sreće, samopouzdanja, ljubavi i seksa.

Zdravlje 23.08.2016 | 17:50
Otkrivamo vam šifru za zdrav život
"Šifra za zdrav život glasi ­ 505. Nije teško da se zapamti, ali ni da se primenjuje", kaže nam Saša Plećević, poznatiji kao doktor Filgud.

Prva petica u formuli znači:

- pet obroka dnevno: doručak, užina ­ voćka, ručak, užina ­ voćka i večera;
- ­ izbegavanje prostih šećera: čokolada, bombona... svih slatkiša
- ­ izbegavanje soli, dozvoljeno je pola kafene kašičice soli dnevno, i to morske;
- ­ izbegavanje masne hrane: masnih mesa, mesnih prerađevina, suhomesnatih proizvoda, a dozvoljena su manje masna mesa poput piletine, ćuretine, junetine, konjetine, posne divljači i ribe, naročito masne morske ribe i manje masni mlečni proizvodi;
- izbegavanje belog brašna i proizoda od brašna, a dozvoljeno je ječmeno, ražano, ovseno, heljdino, integralno i crno brašno;
- ­ izbegavanje alkoholnih pića: dozvoljene su čaša ili dve crnog vina.

Šta znači nula u formuli?

Nula znači da cigarete treba u potpunosti da izbacite iz upotrebe.

Druga petica znači da treba šetati pet kilometara dnevno, i to dva puta po 20 minuta. Šetnja treba da bude takva da osetimo malo oštrije disanje i malo ubrzaniji srčani rad".

Gde je u vašoj formuli voda?

"Voda je veoma važan sastojak zdravog života, dakle i formule zdravlja, a treba popiti dve, do dve i po litre tečnosti dnevno. Takođe, izbegavajte napitke koji su masni, gazirani, slani i slatki".

Kako da se pridržavamo svega ovoga ako radimo ceo dan, ili imamo neke druge obaveze koje nam ne daju vremena da se bavimo sobom?

"Kada neko kaže da nema vremena da se zdravo hrani i da se dovoljno kreće, taj samo traži izgovor za nedisciplinovan odnos prema sebi. Svakodnevna fizička aktivnost u vidu šetnje do kancelarije i voćke koju ćete pojesti za užinu, umesto čokoladice, složićete se neće vas pretvoriti u fanatika u pogledu zdravlja i pravilne ishrane!:

Doktor Filgud nam, osim forumule zdravlja, nudi i nekoliko pitanja koja treba sebi da postavimo i tako shvatimo u kakvom smo psiho­fozičkom stanju:

­Da li ujutru možete da se razbudite, a da ne popijete kafu?

­ Da li ste nervozni tokom dana?

­ Da li osećate nedostatak energije već u podne?

­Da li imate stomačne tegobe?

­Da li uveče napadnete frižider kada dođete kući?

"Ako ste barem na jedno pitanje odgovorili potvrdno, znajte da ste sami krivi za to. Problem, ili problemi koje imate su proizvod vašeg ponašanja prema sopstvenom organizmu. Nemojte da se zavaravate i krivite godine u kojima ste, posao, stres i slično. Sami ste krivi! Funkcionisanje vašeg organizma zavisi od goriva koje ga pokreće i omogućava mu da radi.

Ako mu sipate loše gorivo, motor će početi da trokira i verovatno će stati na pola puta! Ako jedete brzu, visokokaloričnu hranu, vaš organizam će Vam vratiti milo za drago! Ali, pravilnom ishranom pomoći ćete organizmu da lakše i brže radi, i samim tim ćete se osećati bolje, imaćete više energije i bićete produktivniji, a na taj način ulažete u budućnost!", kaže Saša Plećević.

"Dakle, kada svom organizmu date kvalitetno gorivo, on radi u petoj brzini! Ujutro se budite bistre glave i bez crne kafe, niste nervozni, imate energije tokom čitavog dana, jer pravilnom ishranom održavate adekvatan nivo šećera u krvi, te nemate poslepodnevni pad energije, a uveče nemate potrebu da preterujete sa hranom.

Takođe, imate i pravilno varenje, te ne osećate napetost u stomaku. Dalje, pravilnom ishranom, unoseći u organizam dovoljno hranljivih materija, jačate svoj imunološki sistem, žene regulišu menstrualni ciklus, pa je i time smanjena mogućnost da se dovedete do iscrpljenosti! Konačno, nećete biti biti razdražljivi, imaćete dovoljno energije i bolji seksualni život! Bićete srećni!".


Izvor: MONDO

Komentari / 0

Ostavite komentar