Откривамо вам шифру за здрав живот

Ова формула се лако памти, а "откључава врата" здравља, али и среће, самопоуздања, љубави и секса.

Здравље 23.08.2016 | 17:50
Откривамо вам шифру за здрав живот
"Шифра за здрав живот гласи ­ 505. Није тешко да се запамти, али ни да се примењује", каже нам Саша Плећевић, познатији као доктор Филгуд.

Прва петица у формули значи:

- пет оброка дневно: доручак, ужина ­ воћка, ручак, ужина ­ воћка и вечера;
- ­ избегавање простих шећера: чоколада, бомбона... свих слаткиша
- ­ избегавање соли, дозвољено је пола кафене кашичице соли дневно, и то морске;
- ­ избегавање масне хране: масних меса, месних прерађевина, сухомеснатих производа, а дозвољена су мање масна меса попут пилетине, ћуретине, јунетине, коњетине, посне дивљачи и рибе, нарочито масне морске рибе и мање масни млечни производи;
- избегавање белог брашна и произода од брашна, а дозвољено је јечмено, ражано, овсено, хељдино, интегрално и црно брашно;
- ­ избегавање алкохолних пића: дозвољене су чаша или две црног вина.

Шта значи нула у формули?

Нула значи да цигарете треба у потпуности да избаците из употребе.

Друга петица значи да треба шетати пет километара дневно, и то два пута по 20 минута. Шетња треба да буде таква да осетимо мало оштрије дисање и мало убрзанији срчани рад".

Где је у вашој формули вода?

"Вода је веома важан састојак здравог живота, дакле и формуле здравља, а треба попити две, до две и по литре течности дневно. Такође, избегавајте напитке који су масни, газирани, слани и слатки".

Како да се придржавамо свега овога ако радимо цео дан, или имамо неке друге обавезе које нам не дају времена да се бавимо собом?

"Када неко каже да нема времена да се здраво храни и да се довољно креће, тај само тражи изговор за недисциплинован однос према себи. Свакодневна физичка активност у виду шетње до канцеларије и воћке коју ћете појести за ужину, уместо чоколадице, сложићете се неће вас претворити у фанатика у погледу здравља и правилне исхране!:

Доктор Филгуд нам, осим форумуле здравља, нуди и неколико питања која треба себи да поставимо и тако схватимо у каквом смо психо­фозичком стању:

­Да ли ујутру можете да се разбудите, а да не попијете кафу?

­ Да ли сте нервозни током дана?

­ Да ли осећате недостатак енергије већ у подне?

­Да ли имате стомачне тегобе?

­Да ли увече нападнете фрижидер када дођете кући?

"Ако сте барем на једно питање одговорили потврдно, знајте да сте сами криви за то. Проблем, или проблеми које имате су производ вашег понашања према сопственом организму. Немојте да се заваравате и кривите године у којима сте, посао, стрес и слично. Сами сте криви! Функционисање вашег организма зависи од горива које га покреће и омогућава му да ради.

Ако му сипате лоше гориво, мотор ће почети да трокира и вероватно ће стати на пола пута! Ако једете брзу, висококалоричну храну, ваш организам ће Вам вратити мило за драго! Али, правилном исхраном помоћи ћете организму да лакше и брже ради, и самим тим ћете се осећати боље, имаћете више енергије и бићете продуктивнији, а на тај начин улажете у будућност!", каже Саша Плећевић.

"Дакле, када свом организму дате квалитетно гориво, он ради у петој брзини! Ујутро се будите бистре главе и без црне кафе, нисте нервозни, имате енергије током читавог дана, јер правилном исхраном одржавате адекватан ниво шећера у крви, те немате послеподневни пад енергије, а увече немате потребу да претерујете са храном.

Такође, имате и правилно варење, те не осећате напетост у стомаку. Даље, правилном исхраном, уносећи у организам довољно хранљивих материја, јачате свој имунолошки систем, жене регулишу менструални циклус, па је и тиме смањена могућност да се доведете до исцрпљености! Коначно, нећете бити бити раздражљиви, имаћете довољно енергије и бољи сексуални живот! Бићете срећни!".


Извор: МОНДО

Коментари / 0

Оставите коментар