Turski pad na koljena, pokajnički kod Putina

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se u Sankt Peterburgu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Između Turske i Rusije postoji jasan konsenzus o normalizaciji odnosa, poručeno iz delegacije turskog predsednika.

Svijet 09.08.2016 | 17:45
Turski pad na koljena, pokajnički kod Putina
Posle sastanka Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u Sankt Peterburgu, turski zvaničnik je rekao da je "opšte raspoloženje je bilo veoma pozitivno" i da su "obe strane rešene da unaprede odnose", preneo je Rojters.

Ocenivši da su odnosi dve države degradirali posle incidenta sa avionom, Putin je poručio da današnja Erdoganova poseta, uprkos složenoj političkoj situaciji u Turskoj, svedoči o želji da se odnosi između Turske i Rusije obnove na korist oba naroda.

„Ponovo smo razgovarali o uspostavljanju ekonomskih odnosa, o pitanju avionskih letova između zemalja, pitanju ponovnog rada na otkazanim turskim projektima, ponovo ćemo raditi na građevinskim projektima...  Razmenili smo mišljenja o nekim međunarodnim problemima, a razgovarali smo i o nekim pitanjima koja se tiču Sirije. Ponovo smo imali piriliku uspostaviti dobre odnose koji će doprineti jačanju odnosa ne samo u regiji, nego i u svijetu“, rekao je predsednik Vladimir Putin.

Povodom nedavnog pokušaja puča u Turskoj, Putin je rekao je Rusija uvek protiv svih nekonstruktivnih akcija.

Putin je podsetio da je među prvima pozvao Erdogana i izrazio podršku prevazilaženju krize nakon vojnog puča u Turskoj, a turski predsednik je rekao da ga je Putinov poziv obradovao, preneo je Sputnjik.

Susret je postao moguć pošto se Erdogan u pismu izvinio Putinu za obaranje aviona i izrazio saučešće zbog pogobije jednog od pilota i porukom da Turska ne želi da kvari odnose sa Rusijom.

To je bio prvi njihov sastanak od pogoršanja diplomatskih odnosa dve zemlje, pre gotovo godinu dana.

Predsednik Turske želi da posetom Sankt Peterburgu dobije rusku podršku i ojača svoju poziciju u sporu sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom.

„Želio bih se zahvaliti na pozivu za ovaj sastanak i zahvaljujem se na iskrenom razgovoru. Imali smo plodonosni razgovor nakon dužeg perioda... Cilj nam je bio da vratimo naše odnose na prethodni, čak i viši nivo, i obe strane su posvećene tom cilju. Raspravljali smo o ekonomskim, političkim i kulturnim pitanjima, i doneli smo neke bitne odluke koje su važne za naše odnose. Ti odnosi će biti ponovo uspostavljeni, letovi će opet biti uspostavljeni, kao i trgovinski odnosi. Odluke koje su donesene biće implementirane tako što ćemo preduzeti neophodne korake što je pre moguće, projekti izgradnje će dobiti važan status i biće sprovedeni", rekao je Erdogan.

Kako prenose ruski mediji, susret je počeo rukovanjem dvojice predsednika, a u razgovorima su učestvovali i šefovi diplomatija dve države - Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, kao i visoki zvaničnici predsedničkih administracija.

Brzina otopljavanja odnosa iznenađuje eksperte, a motivi su uglavnom ekonomski, ocenjuje Dojče vele.

Zahladneli odnosi Rusije i Turske trajali su oko sedam meseci, otopljavanje nepunih šest sedmica. Pokajnik Erdogan je pad na kolena počeo krajem juna pismom koje je uputio Putinu. U njemu je izrazio žaljenje što su turske snage u novembru oborile ruski borbeni avion na tursko-sirijskoj granici. Erdogan je u pismu uputio izvinjenje porodicama žrtava. Tada je stradao oficir za oružani sistem kojeg su ustrelili sirijski pobunjenici dok se spuštao padobranom. Takođe, pobunjenici su ubili jednog ruskog pešadinca u misiji spasavanja.

Sve se zaboravlja

Obaranje aviona ohladilo je odnose između do tog trenutka bliskih partnera. Rusija je reagovala zabranom uvoza turskih životnih namirnica i otkazala sve čarter letove za ovu turističku destinaciju koja je omiljena kod miliona Rusa. Osim toga Moskva je stavila na led dva velika projekta: izgradnju gasovoda kroz Crno more i jedne atomske centrale.

Što će se dalje dešavati sa ovim projektima odlučiće lično Putin i Erdogan. Njih dvojica su u međuvremenu nekoliko puta telefonirali, između ostalog i nakon neuspelog vojnog puča kada je Putin podržao svog kolegu.

Ovakve „nagle promene“ u odnosima bi mogle da zbune čak i iskusne promatrače, piše moskovski komentator Fjodor Lukjanov u časopisu Rusija u globalnoj politici.

„Ako je potrebno i najoštrije reči mogu jednostavno biti zaboravljene.“ Ovo je bilo moguće između ostalog jer je Turska, osim formalnog izvinjenja, delimično ispunila dva dodatna uslova Moskve, kažu ruski promatrači.

Tako su odgovorni piloti za obaranje ruskog borbenog aviona smešteni u zatvor, a osim toga Ankara je naznačila da je spremna za razgovore o odšteti.

Približavanje sa preprekama

Aktuelni razvoj događaja u Turskoj zemlju će dalje gurnuti u pravcu Moskve, smatraju analitičari. Misli se na kritike EU i SAD na račun Erdogana zbog osvetničkog pohoda koji sprovodi nakon neuspelog puča.

Rusija bi čak mogla da postane novi oslonac za Tursku, smatra Viktor Nadein-Rajevskij iz ruskog Instituta za studije Crnomorskog i Kaspijskog regiona.

„U novije vreme se govorilo o članstvu Turske u Šangajskoj organizaciji za saradnju i Evroazijskoj ekonomskoj uniji“, kaže on za DW. U obe organizacije je Rusija pokretačka snaga.

No lako je dogovoriti se kod ekonomskih tema gde obe zemlje profitiraju. Politika bi mogla da bude problem, dodaje Nadein-Rajevski.

„Glavni problem je Sirija“, naglašava ovaj ekspert. Stvari su, kaže, nepromenjene: Turska želi promenu vlasti u Damasku, dok Rusija i vojno podržava sirijskog predsednika Asada.

Izvor: RTS/AJB/DW
Foto: AP

Komentari / 62

Ostavite komentar
Name

tuzlak

09.08.2016 16:00

Turska je pokazala i rusima i amerima da se s njom ne igraju. Zar ovo nije bolje da saradjuju na dobrobit naroda...

ODGOVORITE
Name

re

09.08.2016 16:14

U pravu si. Erdogan je otišao Putinu da mu očita lekciju i opomene ga zbog nedoličnog ponašanja. Hahahahahaha...................

Name

Re re

09.08.2016 16:54

Nakon vojnog udara u Turskoj, Putin je bio prvi strani zvaničnik koji je nazvao Erdogana i izrazio mu podršku. U čitavoj ovoj situaciji najviše će profitirati Turska. Sa jedne strane "muze" EU i ucjenjuje izbjeglicama, a sa druge Rusija ima sankcije i saradnja sa Turskom (izvoz gasa) je odlična. Valjda što su Turci ovako "glupi" i jesu jedna od ekonomski najstabilnijih zemalja

Name

Logika

09.08.2016 17:43

Sve dok toliko miliona ljudi bude mislilo jednom glavom tesko tome narodu.

Name

Xyz

09.08.2016 19:01

Nije Turska pala nikome na koljena. To je najobicnija kalkulantska politika. Nikada se ne smije zaboraviti ona stara narodna izreka "stavi jednog Turčin ispod stola, a drugog za sto i hrani ga, i jedan i drugi ti misle isto". Ne treba Turčin vjerovati.

Name

Krele

09.08.2016 19:05

Čekajte ljudi...Čovjek je došao na poziv i inicijativu Rusije.

Name

re xyz

09.08.2016 21:45

To kazu za srbe,malo si pobrko pojmove :-D

Name

rerere

10.08.2016 11:05

Koliko će ih u budućnosti koštati primicanje Rusiji, tek će se vidjeti. A ta kalkulantska politika sa jednom svjetskom silom, najprije se obije o glavu.

Name

cc

09.08.2016 16:03

Kad je para tajkuna u pitanju sve se to zamaze lako. Da li je sa Erdoganom moguc ikakav dogovor?

ODGOVORITE
Name

Joja

09.08.2016 16:27

Pustite bi Tursku,nije zaduzena ni cent,protjerala MMF,najveci rast ima sada nesto manji zbog rata u Siriji,sada kada se izglade odnosi sa Rusijom opet ce biti jedna od najjavih ekonomija u evropi.Priblizavanjem Rusiji Turska se odrice EU i njihove ucjenjivacke politike.

ODGOVORITE
Name

Hm

09.08.2016 16:45

Mnogi ne znaju da MMF posudjuje novac od Turske to i nije neka tajna ali mnogi to ne znaju. Ne moze im niko nista kao ni njemcima kad se radi o ekonomiji.

Name

re Joja

09.08.2016 16:53

Nisu ni Rusi naivni, sankcije prema zapadu Putin je potpisao da kraja 2017 godine. Sankcije zapada su produzene do druge polovine septembra ove godine. Turska je pod sankcijama koje obuhvata dekret do kraja 2017 godine.

Name

Re re joja

09.08.2016 18:11

I šta sada? Pa oni sankcije mogu ovog momenta ukinuti ako hoće ili recimo samo Tursku izostaviti od sankcija. Nešto mi sumnjivo što od nas prestadoše voće uvoziti...

Name

SA

09.08.2016 16:36

Otkud vam to,turski pad na kolena.Niti je pala niti ce pasti.I ja mislim da su se obje strane postovale jer su dovoljno mocne i jake da ne dozvole da ih neko z...bava.I dobro je što su se izmirili i trebaju zajednickim snagama krenuti napred.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

09.08.2016 16:48

Turci su im srusili avion i udarili ih po usima. Kako to Rusi progutase?

ODGOVORITE
Name

zumba

09.08.2016 16:52

Kazu,pametniji popusta.

ODGOVORITE
Name

Pasha

09.08.2016 17:05

I Putin je pola Musliman ono drugo pola će kupiti .

ODGOVORITE
Name

tihi pogled

09.08.2016 19:23

Sta je ovde turskih potmaka, je li vama jasno do koje mjere se Erdogan ponizio ovom posjetom Rusiji, uzdizete covjeka licimjera koga su svi u EU, SAD i NATO-u izdali, a samo nakon 10 sekundi poslije obaranja ruskog SU24 zvao je brisel, Rusi mudro odigrali, javili mu za vojni puc, Turci opkolili NATO bazu Indzirlik, ide sve po planu.

Name

Re tihi pogled

09.08.2016 21:24

Rusi javili za vojni puč? Idi ti na "tihi pregled tih očiju".

Name

re. Tihi pogled

09.08.2016 22:05

Zna se ko su Turski potomci, ne blamiraj se!!

Name

Jovan

10.08.2016 11:37

Kako komentarisete za Tursku izgleda da smo svi imamo turske krvi a kako je nebi imali za toliko vrijeme.

Name

Drasko

09.08.2016 17:05

Zasto pad na koljena u naslovu? Kad neko pogrijesi i dodje sebi te shvati da je pogrijesio to nije pad na koljena. To je razumna politika. A i Rusima nije lose, jer su navikli da ljetuju u Turskoj i da kupuju voce iz Turske.

ODGOVORITE
Name

Geography

09.08.2016 17:37

Bas sam to mislio da napišem, našim novinarima sami daj što senzacionalniji naslov a kad čitaš tekst uopšte nije tako. Iz naslova bi čovjek mogao zaključit da je Erdogan plakao i kumio pred vratima samo da ga Putin primi. Ljudi izgladili odnose i ponovo razgovaraju o projektima koji su bili obustavljeni

Name

lik

09.08.2016 17:43

Jos samo da Tramp pobijedi!!!

Name

Abc

09.08.2016 18:07

Tako to rade pravi politicari koji se bore za svoje drzave i svoj narod. Ne zivi se od inata i podmetanja jedni drugima kukavicije jaje,kao sto rade nase jajare. Misle da su face kad rade jedni drugima kontre,bolje bi im bilo da se ugledaju barem priblizno na njih a nemogu biti kao oni da jos zive 100 svjetlosni godina. Bravo i za Putina a i Erdogana. To su kompletni politicari.

Name

Re

09.08.2016 18:07

Mili nam Baja oblijetao kao cuko 3 dana da ga Putin primi i na kraju ga primi negdje u prolazu za stolom 80 cm precnika i to je ok, a Erdogan docekan sa svim drzavnim pocastima.

Name

Za Re:

09.08.2016 22:00

Burazeru gdje ces to porediti, realno,...kakav crni Baja, hahahah

Name

genetika

09.08.2016 17:53

Jooj pad na koljena a jos je veliki Dostojevski rekao glupan koji shvati da je glupan nije vise glupan Erdogan shvatio i stao uz Putina na stranu razuma.

ODGOVORITE
Name

roki

10.08.2016 05:50

Haha..nije on stao uz Putina sto je htio..MORAO stati,poskapace za godinu dana..Priznajte zeleni,kleknuo i molio Cara Putina..To je istina..

Name

Emko

10.08.2016 11:34

Svaki turski grad je velegrad za ruske gradove osim naravno za Moskvu i Santpetersburg ostalo je jad i cemer.

Name

podrska

09.08.2016 18:05

Svaka cast. Samo naprijed. Nepobjediva kombinacija. Naslov nidje veze ali eto... Erdogan je strasno pametan politicar...

ODGOVORITE
Name

Milutin

09.08.2016 18:08

Na koljen pred IMPERATOROM

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

09.08.2016 19:24

Milutine idi i cuvaj krave i pusti politiku jer ti od te imperije neces vidjeti ni feninga. Cim je to Putin zaprijetio i sta je uradio povodom obaranja aviona da bi mu ovaj dosao na koljena? Osim obustave letova i uvoza voca ja za drugo nisam cuo. Takve dvije sile su skontali da je najbolje da su jedni uz druge jer ako ameri krenu nece imati kad vremena da se mire tada. A gledaj ovo ako se Turci i Rusi pobratime hocemol i mi postati braca sa Srbima napokon??? Pozdrav

Name

Re bosnjam

09.08.2016 21:26

Nikada mi braća više biti nećemo,jednom ste nas nasankali zbog bratstva i jedinstva. Od našeg bratstva vi imate samo prezime. Putin ima mnogo više aduta da natjera turčina na koljeno nego obrnuto,samo nije to priča za nas,vjerovatno nikada nećemo znati šta su se dogovorili.

Name

laky

10.08.2016 05:48

Tako je brate..Nije Putin bilo ko,Putin je vladar planete..

Name

Deki

09.08.2016 18:13

Nema veze, mi idemo uzignute glave i ponosno kod Rusa, ali nas čini mi se ne šljive ni 2%.

ODGOVORITE
Name

Miso

09.08.2016 18:14

Dve velike ekonomske sile Turci su nam pomogli kad su bile poplave,bolje nego vlada

ODGOVORITE
Name

b

09.08.2016 18:58

A Dodik ? : -)

ODGOVORITE
Name

Cccc

09.08.2016 20:13

Zbilja, šta je s njim, Nedostaje njegov komentar i stav. Pozicija RS u tome, i njegova prije svega..??

Name

Miki

09.08.2016 23:51

Eno ga pred WC om čeka Petina da naiđe. Možda padne i selfi za RTRS.

Name

role

10.08.2016 05:46

Hehe..zelembaca..jeste se razgacili a ne pitate se ko po pi.de ladne vode..

Name

re.role

10.08.2016 10:47

Roleeeeee ajd da se kladimo da Rusi uzimaju Srbiju a Turci ukidaju RS.

Name

hulio

09.08.2016 19:45

Pa covjek je dosao na poziv rusije.

ODGOVORITE
Name

Hapy

09.08.2016 19:45

Danas mi je bila plata 2400€ mamu im njemacku.

ODGOVORITE
Name

Husein Barucic

09.08.2016 20:19

Ja ne bih svako jutro ustajao ni ranio zs tu siću!

Name

Magistra vitae

09.08.2016 20:27

I Rusija i Turska su mnogoljudne zemlje, velika tržišta sa značajnim privrednim, razvojnim pa i vojnim resursima. To su zemlje sa starim i iskusnim diplomatskim strukturama i državnom upravom, koje su u stanju procijeniti šta, kako i kada, zašto i zbog čega, s kim i s čim.

ODGOVORITE
Name

Danasnja Turska-----

09.08.2016 21:12

Dobar si magistra---------ovaj idiotski naslov je je sranj. i demagogija ko je kome potreban zna se da je Putinova Rusija totalno izolirana a da Erdoganova Turska ima odgovor EU i SAD, da te dve zemlje mogu promeniti mnogo u odnosima " istok zapad" i ne posmatrajte Tursku kao slomljenu. Treba priznati da je Turska mocna, a negledati to kroz prizmu Turske okupatora na balkanu skoro 500g.

Name

Samo ja

09.08.2016 21:16

Turci oborise ruski avion posle toga Erdoan se izvinjava. Nakon puca u turskoj Putin prvi zove Erdoana i daje mu podrsku, i sad dodatno docekuje ga sa najvecom pocasti sta reci osim, pametno od obadvojice dvije sile zajedno protiv zapada

ODGOVORITE
Name

mister x

09.08.2016 21:23

Obe zemlje su na neki nacin slicne u rjesavanju UNUTRASNJIH problema,Grubo i nedemokratski.Vani su tanki igraci,pogotovu Rusi.Turska nije srusila njihov avion i to Putin zna samo se pravi naivan i baca suplju.Jedino mogu Rusi u VS da stave veto /ali ne zadugo,ceka se ili je u pripremi novi zakon) a taj veto koriste samo kad je Bosna i Muslimani u pitanju/zna se i zasto/Tako da bi ovaj susret vise vidio kao ekonomski

ODGOVORITE
Name

Xy

09.08.2016 21:29

Blago Dodiku, ovi u RS izgleda prate samo svoje medije koji im istinu (ono sto bi volili da jeste) prenose.

ODGOVORITE
Name

Miki

09.08.2016 23:50

Pad na koljena i pokajnicki Neznam kakve to ima osnove i veze sa člankom. Znam jedino da je normalno da dodze do izvinjenja i razgovora. Dvije velike mnogoljudne zemlje moraju tako da se ponašaju jer su vezani zajedničkim interesom.

ODGOVORITE
Name

Milan

10.08.2016 01:35

Putin vise treba Tursku nego sto Erdogan treba Rusiju ovakvi naslovi su glupost ,dvije Drzave su super sile Turska 9 ekonomija u svijetu Rusija druga zemlja u svijetu vojna sila ko imalo zna o politici i ekonomiji taj ce pozdravit ovaj savez !

ODGOVORITE
Name

Mitar Miric

10.08.2016 02:02

Po ovome ispada: "Eto nama ponovo Turaka na Balkan ali ovog putas zajedno sa bracom Rusima

ODGOVORITE
Name

Netreba Turcinu vjerovati.

10.08.2016 04:21

Turska Politika je kao vruc vjetar ili pijan covjek.Nikad neznas na koju ce stranu udariti. Nadam se da ce od ovog nesto i Izedbegovic nauciti.

ODGOVORITE
Name

Miki

10.08.2016 12:36

U bre al si nepismen bolje je da čutis

Name

Crni

10.08.2016 05:01

Sve se bojim da će Turska tako nisko pasti ikad ! Turska nikad nije nikom klečala pa neće ni sad

ODGOVORITE
Name

Re Tihi

10.08.2016 05:12

Nevidiš ti ni kravu na 100 metara buahahhaah

ODGOVORITE
Name

Darko

10.08.2016 05:48

Erdogan je uradio pravu stvar, vidio čovjek da ga EU ucjenjuje i okrenuo se Rusiji. Za sve je zaslužna Austrija, na čelu sa njihovim premijerom Kurcom, koji je na sva zvona objavio da će se suprostaviti nastavku pregovora o ulasku Turske u EU.

ODGOVORITE
Name

mrsic

10.08.2016 06:47

Turska i Rusije dvije ekonomske sile a jedni i drugi imaju milione svojih radnika na trulom zapadu pogotovo Turska.Turska i Rusija osvajaju tude teritorije.Turska pdijelila Kipar a Rusija okupirala Krim.Imaju oni jos puno zajednickih negativnih osobina.

ODGOVORITE
Name

mrsic

10.08.2016 10:18

Turski vanjski dug iznosi trista sedamdeset i tri miljarda dolara a unutrasnji dug je 610 000 000 000 milijarda dolara.Vise od milion gradana nemoze da otplacuje uzete kredite.Zbog kontrole medija ovako nesto necete procitati u Turskoj.

ODGOVORITE
Name

Zoki

10.08.2016 11:31

Zvanicno Turska nema vanskog duga,MMF je 2009 godine istjeran iz Turske sa otplatom duga,unutarnji dug ima svaka drzava ,Svicarska ima unutarnji dug oko 80 milijardi dolara;treba znati sta je unutrasnji dug pa o njemu pricati.

ODGOVORITE
Name

ROBI

10.08.2016 12:40

Ja podrzavam sastanak dvojicu lidera to je dobro i za balkan

ODGOVORITE