Турски пад на кољена, покајнички код Путина

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган састао се у Санкт Петербургу са председником Русије Владимиром Путином. Између Турске и Русије постоји јасан консензус о нормализацији односа, поручено из делегације турског председника.

Свијет 09.08.2016 | 17:45
Турски пад на кољена, покајнички код Путина
После састанка Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана у Санкт Петербургу, турски званичник је рекао да је "опште расположење је било веома позитивно" и да су "обе стране решене да унапреде односе", пренео је Ројтерс.

Оценивши да су односи две државе деградирали после инцидента са авионом, Путин је поручио да данашња Ердоганова посета, упркос сложеној политичкој ситуацији у Турској, сведочи о жељи да се односи између Турске и Русије обнове на корист оба народа.

„Поново смо разговарали о успостављању економских односа, о питању авионских летова између земаља, питању поновног рада на отказаним турским пројектима, поново ћемо радити на грађевинским пројектима...  Разменили смо мишљења о неким међународним проблемима, а разговарали смо и о неким питањима која се тичу Сирије. Поново смо имали пирилику успоставити добре односе који ће допринети јачању односа не само у регији, него и у свијету“, рекао је председник Владимир Путин.

Поводом недавног покушаја пуча у Турској, Путин је рекао је Русија увек против свих неконструктивних акција.

Путин је подсетио да је међу првима позвао Ердогана и изразио подршку превазилажењу кризе након војног пуча у Турској, а турски председник је рекао да га је Путинов позив обрадовао, пренео је Спутњик.

Сусрет је постао могућ пошто се Ердоган у писму извинио Путину за обарање авиона и изразио саучешће због погобије једног од пилота и поруком да Турска не жели да квари односе са Русијом.

То је био први њихов састанак од погоршања дипломатских односа две земље, пре готово годину дана.

Председник Турске жели да посетом Санкт Петербургу добије руску подршку и ојача своју позицију у спору са Сједињеним Америчким Државама и Европском унијом.

„Желио бих се захвалити на позиву за овај састанак и захваљујем се на искреном разговору. Имали смо плодоносни разговор након дужег периода... Циљ нам је био да вратимо наше односе на претходни, чак и виши ниво, и обе стране су посвећене том циљу. Расправљали смо о економским, политичким и културним питањима, и донели смо неке битне одлуке које су важне за наше односе. Ти односи ће бити поново успостављени, летови ће опет бити успостављени, као и трговински односи. Одлуке које су донесене биће имплементиране тако што ћемо предузети неопходне кораке што је пре могуће, пројекти изградње ће добити важан статус и биће спроведени", рекао је Ердоган.

Како преносе руски медији, сусрет је почео руковањем двојице председника, а у разговорима су учествовали и шефови дипломатија две државе - Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу, као и високи званичници председничких администрација.

Брзина отопљавања односа изненађује експерте, а мотиви су углавном економски, оцењује Дојче веле.

Захладнели односи Русије и Турске трајали су око седам месеци, отопљавање непуних шест седмица. Покајник Ердоган је пад на колена почео крајем јуна писмом које је упутио Путину. У њему је изразио жаљење што су турске снаге у новембру обориле руски борбени авион на турско-сиријској граници. Ердоган је у писму упутио извињење породицама жртава. Тада је страдао официр за оружани систем којег су устрелили сиријски побуњеници док се спуштао падобраном. Такође, побуњеници су убили једног руског пешадинца у мисији спасавања.

Све се заборавља

Обарање авиона охладило је односе између до тог тренутка блиских партнера. Русија је реаговала забраном увоза турских животних намирница и отказала све чартер летове за ову туристичку дестинацију која је омиљена код милиона Руса. Осим тога Москва је ставила на лед два велика пројекта: изградњу гасовода кроз Црно море и једне атомске централе.

Што ће се даље дешавати са овим пројектима одлучиће лично Путин и Ердоган. Њих двојица су у међувремену неколико пута телефонирали, између осталог и након неуспелог војног пуча када је Путин подржао свог колегу.

Овакве „нагле промене“ у односима би могле да збуне чак и искусне проматраче, пише московски коментатор Фјодор Лукјанов у часопису Русија у глобалној политици.

„Ако је потребно и најоштрије речи могу једноставно бити заборављене.“ Ово је било могуће између осталог јер је Турска, осим формалног извињења, делимично испунила два додатна услова Москве, кажу руски проматрачи.

Тако су одговорни пилоти за обарање руског борбеног авиона смештени у затвор, а осим тога Анкара је назначила да је спремна за разговоре о одштети.

Приближавање са препрекама

Актуелни развој догађаја у Турској земљу ће даље гурнути у правцу Москве, сматрају аналитичари. Мисли се на критике ЕУ и САД на рачун Ердогана због осветничког похода који спроводи након неуспелог пуча.

Русија би чак могла да постане нови ослонац за Турску, сматра Виктор Надеин-Рајевскиј из руског Института за студије Црноморског и Каспијског региона.

„У новије време се говорило о чланству Турске у Шангајској организацији за сарадњу и Евроазијској економској унији“, каже он за ДW. У обе организације је Русија покретачка снага.

Но лако је договорити се код економских тема где обе земље профитирају. Политика би могла да буде проблем, додаје Надеин-Рајевски.

„Главни проблем је Сирија“, наглашава овај експерт. Ствари су, каже, непромењене: Турска жели промену власти у Дамаску, док Русија и војно подржава сиријског председника Асада.

Извор: РТС/АЈБ/ДW
Фото: АП

Коментари / 62

Оставите коментар
Name

тузлак

09.08.2016 16:00

Турска је показала и русима и америма да се с њом не играју. Зар ово није боље да сарадјују на добробит народа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.08.2016 16:14

У праву си. Ердоган је отишао Путину да му очита лекцију и опомене га због недоличног понашања. Хахахахахаха...................

Name

Ре ре

09.08.2016 16:54

Након војног удара у Турској, Путин је био први страни званичник који је назвао Ердогана и изразио му подршку. У читавој овој ситуацији највише ће профитирати Турска. Са једне стране "музе" ЕУ и уцјењује избјеглицама, а са друге Русија има санкције и сарадња са Турском (извоз гаса) је одлична. Ваљда што су Турци овако "глупи" и јесу једна од економски најстабилнијих земаља

Name

Логика

09.08.2016 17:43

Све док толико милиона људи буде мислило једном главом теско томе народу.

Name

Xyз

09.08.2016 19:01

Није Турска пала никоме на кољена. То је најобицнија калкулантска политика. Никада се не смије заборавити она стара народна изрека "стави једног Турчин испод стола, а другог за сто и храни га, и један и други ти мисле исто". Не треба Турчин вјеровати.

Name

Креле

09.08.2016 19:05

Чекајте људи...Човјек је дошао на позив и иницијативу Русије.

Name

ре xyз

09.08.2016 21:45

То казу за србе,мало си побрко појмове :-Д

Name

ререре

10.08.2016 11:05

Колико ће их у будућности коштати примицање Русији, тек ће се видјети. А та калкулантска политика са једном свјетском силом, најприје се обије о главу.

Name

цц

09.08.2016 16:03

Кад је пара тајкуна у питању све се то замазе лако. Да ли је са Ердоганом могуц икакав договор?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

09.08.2016 16:27

Пустите би Турску,није задузена ни цент,протјерала ММФ,највеци раст има сада несто мањи због рата у Сирији,сада када се изгладе односи са Русијом опет це бити једна од најјавих економија у европи.Приблизавањем Русији Турска се одрице ЕУ и њихове уцјењивацке политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

09.08.2016 16:45

Многи не знају да ММФ посудјује новац од Турске то и није нека тајна али многи то не знају. Не мозе им нико ниста као ни њемцима кад се ради о економији.

Name

ре Јоја

09.08.2016 16:53

Нису ни Руси наивни, санкције према западу Путин је потписао да краја 2017 године. Санкције запада су продузене до друге половине септембра ове године. Турска је под санкцијама које обухвата декрет до краја 2017 године.

Name

Ре ре јоја

09.08.2016 18:11

И шта сада? Па они санкције могу овог момента укинути ако хоће или рецимо само Турску изоставити од санкција. Нешто ми сумњиво што од нас престадоше воће увозити...

Name

СА

09.08.2016 16:36

Откуд вам то,турски пад на колена.Нити је пала нити це пасти.И ја мислим да су се обје стране постовале јер су довољно моцне и јаке да не дозволе да их неко з...бава.И добро је што су се измирили и требају заједницким снагама кренути напред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

09.08.2016 16:48

Турци су им срусили авион и ударили их по усима. Како то Руси прогутасе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

09.08.2016 16:52

Казу,паметнији попуста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

09.08.2016 17:05

И Путин је пола Муслиман оно друго пола ће купити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

тихи поглед

09.08.2016 19:23

Ста је овде турских потмака, је ли вама јасно до које мјере се Ердоган понизио овом посјетом Русији, уздизете цовјека лицимјера кога су сви у ЕУ, САД и НАТО-у издали, а само након 10 секунди послије обарања руског СУ24 звао је брисел, Руси мудро одиграли, јавили му за војни пуц, Турци опколили НАТО базу Индзирлик, иде све по плану.

Name

Ре тихи поглед

09.08.2016 21:24

Руси јавили за војни пуч? Иди ти на "тихи преглед тих очију".

Name

ре. Тихи поглед

09.08.2016 22:05

Зна се ко су Турски потомци, не бламирај се!!

Name

Јован

10.08.2016 11:37

Како коментарисете за Турску изгледа да смо сви имамо турске крви а како је неби имали за толико вријеме.

Name

Драско

09.08.2016 17:05

Засто пад на кољена у наслову? Кад неко погријеси и додје себи те схвати да је погријесио то није пад на кољена. То је разумна политика. А и Русима није лосе, јер су навикли да љетују у Турској и да купују воце из Турске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

09.08.2016 17:37

Бас сам то мислио да напишем, нашим новинарима сами дај што сензационалнији наслов а кад читаш текст уопште није тако. Из наслова би човјек могао закључит да је Ердоган плакао и кумио пред вратима само да га Путин прими. Људи изгладили односе и поново разговарају о пројектима који су били обустављени

Name

лик

09.08.2016 17:43

Јос само да Трамп побиједи!!!

Name

Абц

09.08.2016 18:07

Тако то раде прави политицари који се боре за своје дрзаве и свој народ. Не зиви се од ината и подметања једни другима кукавиције јаје,као сто раде насе јајаре. Мисле да су фаце кад раде једни другима контре,боље би им било да се угледају барем приблизно на њих а немогу бити као они да јос зиве 100 свјетлосни година. Браво и за Путина а и Ердогана. То су комплетни политицари.

Name

Ре

09.08.2016 18:07

Мили нам Баја облијетао као цуко 3 дана да га Путин прими и на крају га прими негдје у пролазу за столом 80 цм прецника и то је ок, а Ердоган доцекан са свим дрзавним поцастима.

Name

За Ре:

09.08.2016 22:00

Буразеру гдје цес то поредити, реално,...какав црни Баја, хахахах

Name

генетика

09.08.2016 17:53

Јоој пад на кољена а јос је велики Достојевски рекао глупан који схвати да је глупан није висе глупан Ердоган схватио и стао уз Путина на страну разума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

10.08.2016 05:50

Хаха..није он стао уз Путина сто је хтио..МОРАО стати,поскапаце за годину дана..Признајте зелени,клекнуо и молио Цара Путина..То је истина..

Name

Емко

10.08.2016 11:34

Сваки турски град је велеград за руске градове осим наравно за Москву и Сантпетерсбург остало је јад и цемер.

Name

подрска

09.08.2016 18:05

Свака цаст. Само напријед. Непобједива комбинација. Наслов нидје везе али ето... Ердоган је страсно паметан политицар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

09.08.2016 18:08

На кољен пред ИМПЕРАТОРОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

09.08.2016 19:24

Милутине иди и цувај краве и пусти политику јер ти од те империје нецес видјети ни фенинга. Цим је то Путин запријетио и ста је урадио поводом обарања авиона да би му овај досао на кољена? Осим обуставе летова и увоза воца ја за друго нисам цуо. Такве двије силе су сконтали да је најбоље да су једни уз друге јер ако амери крену неце имати кад времена да се мире тада. А гледај ово ако се Турци и Руси побратиме хоцемол и ми постати браца са Србима напокон??? Поздрав

Name

Ре босњам

09.08.2016 21:26

Никада ми браћа више бити нећемо,једном сте нас насанкали због братства и јединства. Од нашег братства ви имате само презиме. Путин има много више адута да натјера турчина на кољено него обрнуто,само није то прича за нас,вјероватно никада нећемо знати шта су се договорили.

Name

лакy

10.08.2016 05:48

Тако је брате..Није Путин било ко,Путин је владар планете..

Name

Деки

09.08.2016 18:13

Нема везе, ми идемо узигнуте главе и поносно код Руса, али нас чини ми се не шљиве ни 2%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

09.08.2016 18:14

Две велике економске силе Турци су нам помогли кад су биле поплаве,боље него влада

ОДГОВОРИТЕ
Name

б

09.08.2016 18:58

А Додик ? : -)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

09.08.2016 20:13

Збиља, шта је с њим, Недостаје његов коментар и став. Позиција РС у томе, и његова прије свега..??

Name

Мики

09.08.2016 23:51

Ено га пред WЦ ом чека Петина да наиђе. Можда падне и селфи за РТРС.

Name

роле

10.08.2016 05:46

Хехе..зелембаца..јесте се разгацили а не питате се ко по пи.де ладне воде..

Name

ре.роле

10.08.2016 10:47

Ролееееее ајд да се кладимо да Руси узимају Србију а Турци укидају РС.

Name

хулио

09.08.2016 19:45

Па цовјек је досао на позив русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хапy

09.08.2016 19:45

Данас ми је била плата 2400€ маму им њемацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хусеин Баруциц

09.08.2016 20:19

Ја не бих свако јутро устајао ни ранио зс ту сићу!

Name

Магистра витае

09.08.2016 20:27

И Русија и Турска су многољудне земље, велика тржишта са значајним привредним, развојним па и војним ресурсима. То су земље са старим и искусним дипломатским структурама и државном управом, које су у стању процијенити шта, како и када, зашто и због чега, с ким и с чим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данасња Турска-----

09.08.2016 21:12

Добар си магистра---------овај идиотски наслов је је срањ. и демагогија ко је коме потребан зна се да је Путинова Русија тотално изолирана а да Ердоганова Турска има одговор ЕУ и САД, да те две земље могу променити много у односима " исток запад" и не посматрајте Турску као сломљену. Треба признати да је Турска моцна, а негледати то кроз призму Турске окупатора на балкану скоро 500г.

Name

Само ја

09.08.2016 21:16

Турци оборисе руски авион после тога Ердоан се извињава. Након пуца у турској Путин први зове Ердоана и даје му подрску, и сад додатно доцекује га са највецом поцасти ста реци осим, паметно од обадвојице двије силе заједно против запада

ОДГОВОРИТЕ
Name

мистер x

09.08.2016 21:23

Обе земље су на неки нацин слицне у рјесавању УНУТРАСЊИХ проблема,Грубо и недемократски.Вани су танки играци,поготову Руси.Турска није срусила њихов авион и то Путин зна само се прави наиван и баца супљу.Једино могу Руси у ВС да ставе вето /али не задуго,цека се или је у припреми нови закон) а тај вето користе само кад је Босна и Муслимани у питању/зна се и засто/Тако да би овај сусрет висе видио као економски

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

09.08.2016 21:29

Благо Додику, ови у РС изгледа прате само своје медије који им истину (оно сто би волили да јесте) преносе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

09.08.2016 23:50

Пад на кољена и покајницки Незнам какве то има основе и везе са чланком. Знам једино да је нормално да додзе до извињења и разговора. Двије велике многољудне земље морају тако да се понашају јер су везани заједничким интересом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.08.2016 01:35

Путин висе треба Турску него сто Ердоган треба Русију овакви наслови су глупост ,двије Дрзаве су супер силе Турска 9 економија у свијету Русија друга земља у свијету војна сила ко имало зна о политици и економији тај це поздравит овај савез !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар Мириц

10.08.2016 02:02

По овоме испада: "Ето нама поново Турака на Балкан али овог путас заједно са брацом Русима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нетреба Турцину вјеровати.

10.08.2016 04:21

Турска Политика је као вруц вјетар или пијан цовјек.Никад незнас на коју це страну ударити. Надам се да це од овог несто и Изедбеговиц науцити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

10.08.2016 12:36

У бре ал си неписмен боље је да чутис

Name

Црни

10.08.2016 05:01

Све се бојим да ће Турска тако ниско пасти икад ! Турска никад није ником клечала па неће ни сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Тихи

10.08.2016 05:12

Невидиш ти ни краву на 100 метара буахаххаах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

10.08.2016 05:48

Ердоган је урадио праву ствар, видио човјек да га ЕУ уцјењује и окренуо се Русији. За све је заслужна Аустрија, на челу са њиховим премијером Курцом, који је на сва звона објавио да ће се супроставити наставку преговора о уласку Турске у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

10.08.2016 06:47

Турска и Русије двије економске силе а једни и други имају милионе својих радника на трулом западу поготово Турска.Турска и Русија освајају туде територије.Турска пдијелила Кипар а Русија окупирала Крим.Имају они јос пуно заједницких негативних особина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

10.08.2016 10:18

Турски вањски дуг износи триста седамдесет и три миљарда долара а унутрасњи дуг је 610 000 000 000 милијарда долара.Висе од милион градана немозе да отплацује узете кредите.Због контроле медија овако несто нецете процитати у Турској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

10.08.2016 11:31

Званицно Турска нема ванског дуга,ММФ је 2009 године истјеран из Турске са отплатом дуга,унутарњи дуг има свака дрзава ,Свицарска има унутарњи дуг око 80 милијарди долара;треба знати ста је унутрасњи дуг па о њему прицати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОБИ

10.08.2016 12:40

Ја подрзавам састанак двојицу лидера то је добро и за балкан

ОДГОВОРИТЕ