Evo zašto sportisti imaju crvene tačke

Legendarni plivač Majkl Felps pojavio se sa pomenutim tačkama u nedelju, a stručnjaci na NBC-u objasnili su da se radi o terapiji puštanja krvi.

Svijet 09.08.2016 | 08:17
Evo zašto sportisti imaju crvene tačke
Ukoliko ste pratili Olimpijske igre, na mnogobrojnim sportistima, pogotovo koji se takmiče u individualnim sportovima, primjetne su velike crvene tačke po grudima i leđima. Ne, to nije bolest, niti alergija, to su tragovi liječenja mišića, što je postalo veoma popularno među takmičarima u Riju.

Legendarni plivač Majkl Felps pojavio se sa pomenutim tačkama u nedelju, a stručnjaci na NBC-u objasnili su da se radi o terapiji puštanja krvi.



"Zapravo, terapija puštanja krvi podrazumijeva predmet u obliku šoljice koji je prikačen na pumpicu, a zatim taj čitav aparat za tijelo. Mnogi doktori tvrde da ova tehnika povećava protok krvi, te se mišići mnogo lakše i brže oporavljaju" , navode stručnjaci.

Tačke koje su "ostavština" te terapije znaju da se zadrže na tijelu i do dvije, tri nedjelje. 

Izvor: Vijesti

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Homo sapiens

09.08.2016 06:52

Ima li granice glupostima?

ODGOVORITE
Name

Re

09.08.2016 09:10

Najveća ljudska glupost je biti u mogućnosti se informisati i obrazovati, a ne uraditi to.

Name

Homo sapiens

09.08.2016 19:05

Ne znam kog si nivoa obrazovanja - po komentaru bih zakljucio da si master, naravno po Bolonji. Pametnjakovicu, pogledaj malo dalje, zakopaj malo dublje, ako imas te kapacitete, pa ce sve biti jasnije.

Name

nevjerovatno

09.08.2016 07:46

Sada paznju odvlace nekakvi pecati, a skriva se istina o najvecoj prevari i podvali u istoriji sporta - to je upravo taj nesretni Majkl Felps, koji maksimalno dopingovan zanje medalje, ali niko mu nista ne moze, jer je on osmisljeni projekt drzave odakle dolazi i niko ne smije da postavi to pitanje. Cak su svjesno zrtvovali biciklistu Armstronga, kako bi mogli imati alibi za projekat Felps (kao eto oni ne stite svoje prestupnike). To je najbolje objasnio Ben Dzonson, kada je rekao - ja jesam bio dopingovan, ali samo zato sto nisam imao pasos americki, zato mi je oduzeta zlatna medalja. Karl Luis je bio dopingovaniji od njega!?

ODGOVORITE
Name

Hidžama

09.08.2016 08:34

Hidžama Šta je hidžama? Hidžama je medicinska metoda koja spada u domen male hirurgije. Predstavlja metodu lokalnog puštanja krvi. Način izvođenja. Hidžama se izvodi zarezivanjem kože, sterilnim i jednokratnim instrumentarijem, te vakum sukcijom u određenim regijama. Šta se eliminiše hidžamom ? Na pomenuti način se eliminiše sadržaj iz podkožnog tkiva . Prljava krv, stvarnost ili legenda ? Smatra se da je krv, koja leži pod kožom, puna toksina i da to može izazvati bolnost. Oni se na pomenuti način evakuiraju iz organizma. Savremene naučne medicinske studije, koje se provode u svijetu, pokazale su da postoji evidentna razlika u sastavu kapilarne krvi uzete iz prsta (odakle se obično uzima za analizu) i one uzete prilikom hidžame. Laboratorijski nalazi pokazuju tu razliku. Eliminisana masa sadrži 80 - 90% biološkog i hemijskog "otpada", a samo 10 - 20% krvnih elemenata. Biološke meterije koje moramo eliminisati nastaju kao proizvodi našeg metabolizma, a intenzivnije se stvaraju kao posljedica stresa, nekretanja te štetnih životnih navika (nespavanje, pušenje, sjedeći način života itd). Hemijske otpadne materije su toksini koje u organizam unosimo hranom, vodom i zrakom, te brojnim lijekovima.

ODGOVORITE
Name

janko

09.08.2016 08:57

Tako su i naše babe namiještale spušten stomak, a onda zagriju fildžan pa ga poklope na pupak, i tako stvore vakum, kada se fildžan ohladi. Prema tome ništa novo, to što su sada "stručnjaci " otkrili, naše babe su radile prije dvjesta godina.

ODGOVORITE