Zašto sportisti nose te čudne trake po tijelu?

Ukoliko ste se ikada pitali zbog čega sportisti često nose raznobojne trake na svom telu, odgovor će vas prilično iznenaditi jer je reč o kinezio trakama.

Svijet 08.08.2016 | 22:41
Zašto sportisti nose te čudne trake po tijelu?
Njihova raznobojnost ne dolazi iz potrebe da bi se što bolje uklopila u stajling određenog sportiste, već svaka boja ima drugačiji uticaj na njihovo telo. Prvobitna namena kinezio traka je da umanje nelagodu i olakšaju limfnu drenažu mikroskopskim podizanjem kože.

U zavisnosti od boje trake, one ili ublažavaju bol i upalne procese, ili opuštaju prenapregnute mišiće ili daju podršku pokretima mišića 24 sata dnevno. One su nešto poput spoljašne podrške telu, kako bi sportisti mogli biti aktivni i tokom povreda.

Proizvođači kažu da se kinezio trake mogu koristiti za olakšavanje različitih tegoba, od glavobolje, do upale mišića, recimo, potkolenica. Ali, ove tvrdnje nisu eksperimentalno potvrđene.

Interesantno je da, uprkos činjenici da ih koristi i veliki broj profesionalnih sportista, istraživanja nisu potvrdila neospornu konkretnu korist od nošenja kinezio traka. Rezultati nekih kliničkih istraživanja sprovođenih na pacijentima koji pate od različitih poremećaja mišićnog i skeletnog sistema nisu potvrdila da kinezio trake na bilo koji način umanjuju tegobe ispitanika, ali studija čije je rezultate preneo Britanski žurnal sportske medicine nagoveštava da ove trake donekle povećavaju opseg pokreta. Što bi značilo da, donekle, ipak ublažavaju i bol.

Kinezio trake, dakle, možda ublažavaju bol i povećevaju slobodu pokreta, ali njihov učinak nije znčajan. Zašto ih onda koriste sportisti? Zato što je u profesionalnom sportu konkurencija takva da je važan i delić sekunde, i minimalno poboljšanje telesnih sposobnosti ponekad pravi razliku. A možda je u pitanju i placebo, tako da uverenje da trake pomažu može doprineti psihološkoj stabilnosti. I vrhunski sportisti su, ipak, samo ljudi.

(MMV/Mondo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

z

09.08.2016 07:59

Gdje se kupuju ?

ODGOVORITE
Name

Aco

09.08.2016 21:04

Od sutra na Arizoni