Зашто спортисти носе те чудне траке по тијелу?

Уколико сте се икада питали због чега спортисти често носе разнобојне траке на свом телу, одговор ће вас прилично изненадити јер је реч о кинезио тракама.

Свијет 08.08.2016 | 22:41
Зашто спортисти носе те чудне траке по тијелу?
Њихова разнобојност не долази из потребе да би се што боље уклопила у стајлинг одређеног спортисте, већ свака боја има другачији утицај на њихово тело. Првобитна намена кинезио трака је да умање нелагоду и олакшају лимфну дренажу микроскопским подизањем коже.

У зависности од боје траке, оне или ублажавају бол и упалне процесе, или опуштају пренапрегнуте мишиће или дају подршку покретима мишића 24 сата дневно. Оне су нешто попут спољашне подршке телу, како би спортисти могли бити активни и током повреда.

Произвођачи кажу да се кинезио траке могу користити за олакшавање различитих тегоба, од главобоље, до упале мишића, рецимо, потколеница. Али, ове тврдње нису експериментално потврђене.

Интересантно је да, упркос чињеници да их користи и велики број професионалних спортиста, истраживања нису потврдила неоспорну конкретну корист од ношења кинезио трака. Резултати неких клиничких истраживања спровођених на пацијентима који пате од различитих поремећаја мишићног и скелетног система нису потврдила да кинезио траке на било који начин умањују тегобе испитаника, али студија чије је резултате пренео Британски журнал спортске медицине наговештава да ове траке донекле повећавају опсег покрета. Што би значило да, донекле, ипак ублажавају и бол.

Кинезио траке, дакле, можда ублажавају бол и повећевају слободу покрета, али њихов учинак није знчајан. Зашто их онда користе спортисти? Зато што је у професионалном спорту конкуренција таква да је важан и делић секунде, и минимално побољшање телесних способности понекад прави разлику. А можда је у питању и плацебо, тако да уверење да траке помажу може допринети психолошкој стабилности. И врхунски спортисти су, ипак, само људи.

(ММВ/Мондо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

з

09.08.2016 07:59

Гдје се купују ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

09.08.2016 21:04

Од сутра на Аризони