Teroristička prijetnja: Austrija jača vojsku

Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil namjerava, zbog prijetnje od terorizma, da ojača elitnu jedinicu austrijske vojske.

Svijet 08.08.2016 | 13:36
Teroristička prijetnja: Austrija jača vojsku
Specijalna jedinica treba da dobije veći broj pripadnika i dodatnu opremu, a Doskocil je najavio da će se u opremu investirati 35 miliona evra.

Doskocil vjeruje da će borba protiv terorizma postati sve više zadatak vojske.

Novom strukturom austrijske armije, koja stupa na snagu od 1. januara iduće godine, specijalna jedinica biće stavljena pod direktnu komandu sekcije za intervencije Ministarstva odbrane, čime treba da se omogući brže donošenje odluka.

Elitna jedinica bi trebalo da bude ojačana sa 40 vojnika na oko 400.

Što se opreme tiče, 35 miliona evra biće upotrebljeno za poboljšanje lične zaštitne opreme vojnika, ali i povećanje mobilnosti, nove oružane sisteme, oprema za noćne akcije, kao i oprema za komunikaciju.

U infrastrukturu specijalnih snaga biće, u naredne tri godine, investirano 7,3 miliona evra.

Trenutno jedna komisija sastavljena od predstavnika vladajućih stranaka, sa ekspertima ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, rade na definisanju mogućnosti budućeg učešća vojske u borbu protiv terorizma u zemlji.

Inače Doskocil planira da uputi austrijske vojnike na granicu Mađarske sa Srbijom, kako bi pomogli mađarskim vlastima u zaštiti međa od ilegalnih migranata, prenose austrijski mediji.

Do kraja mjeseca treba da se sa Mađarskom riješi pitanje upućivanje vojnika, a početkom oktobra će više od 20 vojnika biti upućeno na mađarsko-srpsku granicu.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kobac

08.08.2016 16:10

Austrija je jedna od najvećih krivaca za raspad Jugoslavije i nije mi ih žao samo jadan narod gdje god se okreneš .

ODGOVORITE
Name

Gavrilo

08.08.2016 16:55

Spremte se, spremte...

ODGOVORITE