Uskoro ostajemo bez praške šunke?

Moglo bi da se desi da proizvođači mesa u Srbiji uskoro više neće moći da koriste naziv praška šunka za popularni suhomesnati proizvod, s obzirom na to da ga je kao brend registrovala Češka, piše "Blic".

Svijet 08.08.2016 | 09:41
Uskoro ostajemo bez praške šunke?
Sada će proizvođači u drugim zemljama svoje proizvode morati da preimenuju ili da ubuduće proizvode prašku šunku, prema tradicionalnoj češkoj recepturi, što će podići cijenu ovog proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije ima rok do 13. avgusta da podnese prigovor na registraciju, a kako piše list, to će uraditi u narednim danima srpska Kancelarija za evropske integracije, koja će podnijeti prigovor Evropskoj komisiji.

Proizođači u Srbiji će kao argument moći da koriste to što imaju drugačiju specifikaciju proizvoda, kao i da šunku prave na drugačiji način.

Ukoliko prigovor bude usvojen, proizvođači bi mogli da dobiju prelazni period od tri godine radi prilagođavanja proizvodnje.

Ako prigovor ne bude uložen, onda proizvođači moraju da promijene specifikaciju proizvodnje, u suprotnom ne mogu da koriste ime.

Iz češkog Ministarstva poljoprivrede ističu da se naziv praška šunka koristi za šunku najvišeg kvaliteta proizvedenu od svinjskog buta, oblik šunke je ovalni i ima "praški rez", kojim dobija svoj zaobljeni oblik i tipičan izgled.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vladimir

08.08.2016 07:48

i onako je ne kupujem jer je skupa ko djavo.

ODGOVORITE
Name

masi

08.08.2016 09:45

Kakva praska sunka, samo domaci proizvodi

ODGOVORITE