Ускоро остајемо без прашке шунке?

Могло би да се деси да произвођачи меса у Србији ускоро више неће моћи да користе назив прашка шунка за популарни сухомеснати производ, с обзиром на то да га је као бренд регистровала Чешка, пише "Блиц".

Свијет 08.08.2016 | 09:41
Ускоро остајемо без прашке шунке?
Сада ће произвођачи у другим земљама своје производе морати да преименују или да убудуће производе прашку шунку, према традиционалној чешкој рецептури, што ће подићи цијену овог производа.

Министарство пољопривреде Србије има рок до 13. августа да поднесе приговор на регистрацију, а како пише лист, то ће урадити у наредним данима српска Канцеларија за европске интеграције, која ће поднијети приговор Европској комисији.

Произођачи у Србији ће као аргумент моћи да користе то што имају другачију спецификацију производа, као и да шунку праве на другачији начин.

Уколико приговор буде усвојен, произвођачи би могли да добију прелазни период од три године ради прилагођавања производње.

Ако приговор не буде уложен, онда произвођачи морају да промијене спецификацију производње, у супротном не могу да користе име.

Из чешког Министарства пољопривреде истичу да се назив прашка шунка користи за шунку највишег квалитета произведену од свињског бута, облик шунке је овални и има "прашки рез", којим добија свој заобљени облик и типичан изглед.

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Владимир

08.08.2016 07:48

и онако је не купујем јер је скупа ко дјаво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маси

08.08.2016 09:45

Каква праска сунка, само домаци производи

ОДГОВОРИТЕ