164 kandidata želi na čelo lokalne zajednice

Na oktobarskim lokalnim izborima pred birače će izaći oko 30.000 kandidata koji su dobili zeleno svijetlo Centralne izborne komisije BiH (CIK) za izbornu trku, a samo u RS za pozicije gradonačelnika i načelnika snage će odmjeriti 164 kandidata.

Republika Srpska 29.07.2016 | 22:10
164 kandidata želi na čelo lokalne zajednice
CIK je juče objavio novi preliminarni pregled ovjerenih političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima koji ne bi trebao pretrpjeti mnogo promjena.

Učešće na izborima odobreno je za 107 političkih stranaka, 309 nezavisnih kandidata i 58 predstavnika nacionalnih manjina. U predviđenom roku na adresu CIK-a stiglo je 2.280 kandidatskih listi sa 30.758 kandidata, a u prvom krugu ovjereno je 2.105 listi sa 22.889 kandidata.

Oni koji tada nisu dobili zeleno svjetlo imali su rok da isprave utvrđene nedostatke u prijavama. To su mahom i učinili, ali su u CIK-u juče istakli da još nisu završene sve pravne procedure tako da će konačan broj ovjerenih kandidata imati idućih dana. Procjena CIK-a je da ih oko 30.000 ispunjava sve uslove što pokazuje i ažurirani pregled.

Prema tim podacima za čelne pozicije u šest gradova i 57 opština u Srpskoj boriće se 164 kandidata, a u većini sredina će snage odmjeriti po dva-tri kandidata jer su stranke uglavnom uspjele da se grupišu u dva bloka predvođena SNSD-om i SDS-om. Izuzetak je Kotor Varoš gdje šest kandidata mjeri načelničku fotelju, jer jedan od dva koaliciona bloka nije uspio da dogovori zajedničkog kandidata.

Kostajnica i Bratunac biraće između pet kandidata, a po četiri ulaze u trku u Banjaluci, Bijeljini, Zvorniku Petrovcu, Čelincu i Vukosavlju. Čelne pozicije na lokalu jure i aktuelni ministri i narodni poslanici.

Kada je riječ o odborničkim listama najveće stranke su mahom CIK-u slale liste na kojima je po 35 kandidata. Svi su morali da ispoštuju i zakonsku odredbu da na listama bude 40 odsto žena. Nosioci listi većinom su šefovi lokalnih stranačkih odbora i aktuelni odbornici u skupštinama.

Za ovogodišnje izbore stigao je rekordan broj prijava političkih partija i nezavisnih kandidata, a među njima je i veliki broj instant stranaka koje se aktiviraju od izbora do izbora. Da je politika sve omiljenija ukazao je i predsjednik CIK-a Ahmed Šantić.

- Na svim izborima od 1996. godine bilježimo povećanje interesa nezavisnih kandidata za učešće na izborima. To je, jednostavno, političko tržište i vidjećemo kako će se ponašati - rekao je Šantić na samom početku priprema za izbore.

Izborna kampanja počinje za nešto duže od mjesec, a u najvećim strankama sa sjedištem u RS uglavnom su završili programe i slogane sa kojima će u septembru izaći pred birače i tražiti njihovu podršku.

Lokalni izbori zakazani su za 2. oktobar, a procjenjuje se da će koštati oko osam miliona KM. Polovinu novca će obezbijediti CIK, dok četiri miliona treba da daju lokalne zajednice u BiH.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

nek se zna

30.07.2016 09:45

Trka za biznis.

ODGOVORITE
Name

BORBA JE POČELA

30.07.2016 13:25

CIFRA OD 107 POLITIČKIH STRANAKA SVE GOVORI O NAMA KO SMO I ŠTA SMO. U MOJOJ LOKALNOJ SREDINI MI PRILAZE NJIH NA DESETINE MOLEĆI ZA GLAS NA LOKALNIM IZBORIMA. VIDIM DA NA LISTAMA IMAMO I PAR MLADIH KOJI SU TEK NAPUNILI DVADESETU.NEMAM NISTA PROTIV OMLADINE, ALI TAJ NEZNA JOS NI SIJALICU U KUĆI ZAMIJENITI KAD PREGORI, A KAOLI DA ZASTUPA SVOJU SREDINU.

ODGOVORITE