164 кандидата жели на чело локалне заједнице

На октобарским локалним изборима пред бираче ће изаћи око 30.000 кандидата који су добили зелено свијетло Централне изборне комисије БиХ (ЦИК) за изборну трку, а само у РС за позиције градоначелника и начелника снаге ће одмјерити 164 кандидата.

Република Српска 29.07.2016 | 22:10
164 кандидата жели на чело локалне заједнице
ЦИК је јуче објавио нови прелиминарни преглед овјерених политичких субјеката за учешће на локалним изборима који не би требао претрпјети много промјена.

Учешће на изборима одобрено је за 107 политичких странака, 309 независних кандидата и 58 представника националних мањина. У предвиђеном року на адресу ЦИК-а стигло је 2.280 кандидатских листи са 30.758 кандидата, а у првом кругу овјерено је 2.105 листи са 22.889 кандидата.

Они који тада нису добили зелено свјетло имали су рок да исправе утврђене недостатке у пријавама. То су махом и учинили, али су у ЦИК-у јуче истакли да још нису завршене све правне процедуре тако да ће коначан број овјерених кандидата имати идућих дана. Процјена ЦИК-а је да их око 30.000 испуњава све услове што показује и ажурирани преглед.

Према тим подацима за челне позиције у шест градова и 57 општина у Српској бориће се 164 кандидата, а у већини средина ће снаге одмјерити по два-три кандидата јер су странке углавном успјеле да се групишу у два блока предвођена СНСД-ом и СДС-ом. Изузетак је Котор Варош гдје шест кандидата мјери начелничку фотељу, јер један од два коалициона блока није успио да договори заједничког кандидата.

Костајница и Братунац бираће између пет кандидата, а по четири улазе у трку у Бањалуци, Бијељини, Зворнику Петровцу, Челинцу и Вукосављу. Челне позиције на локалу јуре и актуелни министри и народни посланици.

Када је ријеч о одборничким листама највеће странке су махом ЦИК-у слале листе на којима је по 35 кандидата. Сви су морали да испоштују и законску одредбу да на листама буде 40 одсто жена. Носиоци листи већином су шефови локалних страначких одбора и актуелни одборници у скупштинама.

За овогодишње изборе стигао је рекордан број пријава политичких партија и независних кандидата, а међу њима је и велики број инстант странака које се активирају од избора до избора. Да је политика све омиљенија указао је и предсједник ЦИК-а Ахмед Шантић.

- На свим изборима од 1996. године биљежимо повећање интереса независних кандидата за учешће на изборима. То је, једноставно, политичко тржиште и видјећемо како ће се понашати - рекао је Шантић на самом почетку припрема за изборе.

Изборна кампања почиње за нешто дуже од мјесец, а у највећим странкама са сједиштем у РС углавном су завршили програме и слогане са којима ће у септембру изаћи пред бираче и тражити њихову подршку.

Локални избори заказани су за 2. октобар, а процјењује се да ће коштати око осам милиона КМ. Половину новца ће обезбиједити ЦИК, док четири милиона треба да дају локалне заједнице у БиХ.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

нек се зна

30.07.2016 09:45

Трка за бизнис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРБА ЈЕ ПОЧЕЛА

30.07.2016 13:25

ЦИФРА ОД 107 ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА СВЕ ГОВОРИ О НАМА КО СМО И ШТА СМО. У МОЈОЈ ЛОКАЛНОЈ СРЕДИНИ МИ ПРИЛАЗЕ ЊИХ НА ДЕСЕТИНЕ МОЛЕЋИ ЗА ГЛАС НА ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА. ВИДИМ ДА НА ЛИСТАМА ИМАМО И ПАР МЛАДИХ КОЈИ СУ ТЕК НАПУНИЛИ ДВАДЕСЕТУ.НЕМАМ НИСТА ПРОТИВ ОМЛАДИНЕ, АЛИ ТАЈ НЕЗНА ЈОС НИ СИЈАЛИЦУ У КУЋИ ЗАМИЈЕНИТИ КАД ПРЕГОРИ, А КАОЛИ ДА ЗАСТУПА СВОЈУ СРЕДИНУ.

ОДГОВОРИТЕ