Šta se ne drži u frižideru

Niske temperature čuvaju svežinu hrane i sprečavaju razvoj bakterija, ali nekad donose više štete nego koristi, pa ove namirnice nemojte držati u frižideru.

Zdravlje 22.06.2016 | 08:03
Šta se ne drži u frižideru
Ako ste navikli da sve namirnice držite u frižideru, grešite. Niske temperature čuvaju svežinu hrane i sprečavaju razvoj bakterija, ali nekad donose više štete nego koristi, pa ove namirnice nemojte držati u frižideru.

Krompir

Najbolje mesto za čuvanje je hladna i mračna prostorija poput podruma, gde je temperatura 7-10 stepeni. U frižideru je hladnije, pa se skrob pretvara u šećer, što uništava ukus krompira.

Crni luk

Isto kao kod krompira, skrob se pretvara u šećer i menja ukus luka. Osim toga, frižider je suviše vlažna sredina za ovo povrće zbog čega ono može da proklija. Luk čuvajte u hladnoj, suvoj i dobro provetrenoj prostoriji.

Paradajz

Ako ste jeli sveže ubran paradajz iz bašte, znate koliko se ukus razlikuje od onog koji je "prenoćio" u frižideru. Hlađenje uništava membranu ovog povrća, čineći ga vodenim. Zato, kupujte samo količinu koja vam je potrebna i čuvajte na sobnoj temperaturi do upotrebe.

Otvorene konzerve

Pašteta, tunjevina, kukuruz i ostale namirnice u otvorenim konzervama nikako ne držite u frižideru, jer metali mogu dospeti u hranu. Ostatke prebacite u staklenu posudu, koja će sačuvati svežinu i ukus.

Lubenice

Prema studiji američkog odeljenja za poljoprivredu, lubenice čuvane na sobnoj temperaturi pre sečenja imaju značajno više antioksidanasa i hranljivih materija od onih iz frižidera.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar