Namirnice koje nas goje, iako to ne očekujemo

Mnogi od nas kod kuće drže zalihe grickalica koje možemo da dohvatimo kada osjetimo glad. Međutim, važno je prepoznati da postoje obroci koji mogu biti ukusni i dobri, ali u isto vrijeme mogu doprinijeti pretjeranom unosu kalorija. Rezultat je povećanje tjelesne težine i neki zdravstveni problemi.

Zdravlje 08.09.2023 | 21:23
Namirnice koje nas goje, iako to ne očekujemo

Prema riječima dijetetičarke Destine Mudi, dvije namirnice koje mogu biti u našoj kuhinji i koje su često krive za gojenje su žitarice za doručak i orasi.

Žitarice koje jedemo za doručak često imaju mnogo šećera i malo vlakana, što znači da brzo prolaze kroz naš probavni sistem.

"Vlakna nam omogućavaju da se duže osjećamo sito, što pomaže u kontroli unosa hrane i sprečava povećanje tjelesne težine. Takođe usporava varenje, što znači da se energija sporije oslobađa u naš krvotok tokom dana", objašnjava Destina Mudi.

Orašasti plodovi su bogati hranljivim materijama i zdravim mastima, što ih čini popularnim izborom među onima koji brinu o zdravlju. Ali oni su veoma kalorični, tako da treba biti umjeren sa količinama.

"Šačica orašastih plodova je zadovoljavajuća i hranljiva užina, dok bezumno žvakanje većih porcija može dovesti do nenamjernog povećanja kalorija i potencijalno može da izazove debljanje", kaže Destina Mudi.

(B92)  Foto: Shutterstock/ 5PH

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ju

09.09.2023 00:55

Ne trebamo se brinuti. Mi smo na kupusu i krompir🤔

ODGOVORITE
Name

da covek poveruje

09.09.2023 06:54

Kad struka kaze,onda je tako.

ODGOVORITE
Name

TEŠKI NAMA

09.09.2023 07:33

Ma kaj veliš! Vazduh ne goji a besplatan je.

ODGOVORITE