Шта се не држи у фрижидеру

Ниске температуре чувају свежину хране и спречавају развој бактерија, али некад доносе више штете него користи, па ове намирнице немојте држати у фрижидеру.

Здравље 22.06.2016 | 08:03
Шта се не држи у фрижидеру
Ако сте навикли да све намирнице држите у фрижидеру, грешите. Ниске температуре чувају свежину хране и спречавају развој бактерија, али некад доносе више штете него користи, па ове намирнице немојте држати у фрижидеру.

Кромпир

Најбоље место за чување је хладна и мрачна просторија попут подрума, где је температура 7-10 степени. У фрижидеру је хладније, па се скроб претвара у шећер, што уништава укус кромпира.

Црни лук

Исто као код кромпира, скроб се претвара у шећер и мења укус лука. Осим тога, фрижидер је сувише влажна средина за ово поврће због чега оно може да проклија. Лук чувајте у хладној, сувој и добро проветреној просторији.

Парадајз

Ако сте јели свеже убран парадајз из баште, знате колико се укус разликује од оног који је "преноћио" у фрижидеру. Хлађење уништава мембрану овог поврћа, чинећи га воденим. Зато, купујте само количину која вам је потребна и чувајте на собној температури до употребе.

Отворене конзерве

Паштета, туњевина, кукуруз и остале намирнице у отвореним конзервама никако не држите у фрижидеру, јер метали могу доспети у храну. Остатке пребаците у стаклену посуду, која ће сачувати свежину и укус.

Лубенице

Према студији америчког одељења за пољопривреду, лубенице чуване на собној температури пре сечења имају значајно више антиоксиданаса и хранљивих материја од оних из фрижидера.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар