Ovdje je nemoguće da premijer ili direktor odgovara

- To je nemoguće zamisliti da ovdje može premijer da odgovara za nešto ili bilo koji drugi visoki funkcioner ili recimo direktor policije Republike Srpske kao što je u Federaciji BiH slučaj kada je u pitanju Federalna uprava policije. Ili recimo u Crnoj Gori gdje vidimo tužioce i ljude sa visokih funkcija, policijskih snaga.. iz pravosuđa..,

Republika Srpska 28.04.2024 | 20:00
Ovdje je nemoguće da premijer ili direktor odgovara

U proteklim danima u Federaciji BiH u policijskim akcijama uhapšeno je više od 20 osoba, a posebno je odjeknula vijest da je zbog sumnji u organizovani kriminal uhapšen čak i direktor Federalne uprave policije. Nedavno je pravosnažno osuđen i bivši federalni premijer, koji je završio u zatvoru. Provjerili smo zašto ovakvih slučajeva, uprkos brojnim aferama nema u Republici Srpskoj?

Hapšenja visokih policijskih zvaničnika i pravosnažna presuda bivšem premijeru Federacije BiH, zbog čega je Fadil Novalić nedavno otišao u zatvor na odsluženje četvorogodišnje kazne. Krajem 2023. godine, uhapšeni su predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić.

Postupci protiv visokih zvaničnika se događaju nakon promjene vlasti u Federaciji BiH 2023. godine. U Republici Srpskoj ni promjene vlasti ni procesuiranja krupnih afera kojih i te kako ima. Istraga jeste bilo, suđeno je i bivšem premijeru Republike Srpske i direktorki Agencija za bankarstvo, međutim sve je završeno oslobađajućim presudama.

"To je nemoguće zamisliti da ovdje može premijer da odgovara za nešto ili bilo koji drugi visoki funkcioner ili recimo direktor policije Republike Srpske kao što je u Federaciji slučaj kada je u pitanju Federalna uprava policije. Ili recimo u Crnoj Gori gdje vidimo tužioce i ljude sa visokih funkcija, policijskih snaga.. iz pravosuđa.. U Crnoj Gori je moralo da dođe do promjene vlasti da bi se te stvari desile", kaže Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

Upravo primjeri iz Crne Gore i Federacije BiH dokazuju da je za procesuiranje bilo kog zvaničnika neophodno da se istom iz ruku istrgnu elementi političke moći, kaže struka, jer nema sistemske borbe protiv korupcije dok institucijama upravljaju oni koji su u istu upleteni.

"Dakle mi imamo čitav sistem koji je zarobljen od strane onih političkih partija odnosno pojedinaca u tim političkim partijama koji su na jako odgovornim pozicijama, a koji ne rade svoj posao kako bi trebalo da rade 00.52 imamo institucije koje bi trebalo da budu nezavisne i kontrolišu ovaj čitav proces i postojanje korupcije u sistemu ali to ne rade zbog toga što su u njih postavljeni ljudi po političkoj liniji", smatra politikolog Velizar Antić. 

"Bosna i Hercegovina ima jedan ozbiljan problem sa tom takozvanom sistemskom korupcijom najvišeg nivoa jer su predstavnici najviših struktura sudske, izvršne, zakonodavne vlasti nerijetko uključeni u kriminalne aktivnosti i služe se korupcijom pogotovo radi sticanja nezakonite dobiti i vrlo teško se državno pravosuđe uspijeva iznijeti odnosno suprotstaviti tim oblicima visoke korupcije", kaže za BN Eldan Mujanović, doktor kriminalističkih nauka. 

Mnogi političari i u Federaciji i u Republici Srpskoj nastoje da vezama u pravosuđu zaštite sebe od procesuiranja, međutim kako navode, u Federaciji je politički uticaj na pravosuđe prilično raspršen, dok je u Republici Srpskoj i dalje izrazito centralizovan.

"Nije slučajno zbog čega se stalno insistira da se umanji nadležnost pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine na čemu SNSD zapravo insistira i kroz Zakon o sudovima i slično, da bi se zapravo držala veća kontrola nad onim nad čim mogu imati kontrolu i zašto insistiraju da nova pravosudna institucija odnosno apelacioni sud bude u Banjaluci – kako bi se omogućio veći prostor za uticaj i različite vrste manipulacija", smatra Ivana Korajlić iz organizacije Transparensi BiH. 

Nije slučajno i što su brojni predmeti gdje su istraživani najviši zvaničnici Republike Srpske, sa Tužilaštva Bosne i Hercegovine spuštani na niža tužilaštva u Republici Srpskoj, a koje je lakše bilo kontrolisati. Takođe nije slučajno da su mnogi predmeti, među kojima čuvena vila na Dedinju još uvijek u ladici Tužilaštva, a takvih slučajeva je mnogo. Epilog ovakvih pravosudno-političkih kombinacija je očekivan: Republika Srpska i dalje čeka da neko od brojnih zvaničnika upletenih u afere, završi iza rešetaka.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 0

Ostavite komentar