Visok nivo ova dva hormona u krvi povećava rizik od karcinoma prostate

Muškarci sa višim nivoom “slobodnog” testosterona i hormona rasta u krvi su u većem riziku za razvoj karcinoma prostate, pokazalo je istraživanje predstavljeno na NCRI konferenciji o kanceru 2019. godine.

Zdravlje 14.09.2023 | 07:30
Visok nivo ova dva hormona u krvi povećava rizik od karcinoma prostate

Već su poznati i drugi faktori kao što su starija dob, etnička pripadnost i porodična istorija bolesti koji kod muškaraca povećavaju rizik od razvoja raka prostate.

Međutim, nova studija u kojoj je učestvovalo više od 200.000 muškaraca jedna je od prvih koja je pokazala snažne dokaze o uticaju dva faktora koja bi se eventualno mogla modifikovati kako bi se umanjio rizik od raka prostate. Istraživanje su vodili dr Rut Trevis, vanredna profesorka, i Eli Vots, naučnica, obe sa “University of Oxford”, Velika Britanija.

„Karcinom prostate je drugi najčešći dijagnostikovani karcinom kod muškaraca širom sveta, nakon raka pluća, i vodeći je uzrok smrti,” rekla je dr Trevis.

Tim istraživača je bio zainteresovan da prouči nivo dva hormona koji cirkulišu u krvi, jer prethodna istraživanja su ukazala da se oni mogu povezati sa karcinomom prostate i zato što su to faktori koji se mogu izmeniti u pokušaju da smanje rizik od nastanka karcinoma prostate.

Za potrebe ove studije muškarci su dali uzorke krvi koji su testirani na nivo testosterona i hormona rasta koji se zove inzulinski faktor rasta-I (IGF-I) i niko od njih nije imao kancer kada su se pridružili studiji.

Istraživači su izračunali nivo slobodnog testosterona – testosterona koji cirkuliše u krvi i nije vezan za bilo koji drugi molekul i zbog toga može imati uticaj u organizmu.

Muškarci su praćeni u proseku šest do sedam godina da vide da li će doći do razvoja karcinom prostate. Istraživači su otkrili da muškarci sa višom koncentracijom dva hormona u krvi imaju veću verovatnoću da im se dijagnostikuje karcinom prostate i to za 18 odsto u odnosu na one koji nemaju visok nivo ova dva hormona.

Istraživači kažu da, budući da su krvni testovi uzeti nekoliko godina pre nego što se razvio rak prostate, verovatno je da nivo hormona dovodi do povećanog rizika od raka prostate.

U obzir su uzeti i drugi faktori, kao što su: telesna masa, socioekonomski status i dijabetes.

„Ova vrsta studije ne može nam reći zašto su ti faktori povezani, ali znamo da testosteron ima ulogu u normalnom rastu i funkciji prostate i da IGF-I ima ulogu u stimulisanju rasta ćelije u našem telu“, rekla je dr Travis i dodala da je ovo za njih korak bliže strategijama za sprečavanje bolesti“.

„Ovi rezultati su važni jer pokazuju da postoje neki faktori koji utiču na rizik od razvoja karcinoma prostate tako da će biti moguće uputiti savet muškarcima, kako bi se rizik smanjio”, rekao je Hašim Ahmed, profesor urologije na “Imperial College London”.

(Agencije) Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar