Selfi uništava samopouzdanje

Za nedostatak samopouzdanja kriva je kolektivna "selfi" i instagram euforija, gde se pridaje veliki značaj lepoti, tvrde stručnjaci.

Zanimljivosti 18.01.2016 | 14:00
Selfi uništava samopouzdanje

Nesigurnost i manjak samopouzdanja muče mnoge žene, pa su samokritične čak osam puta dnevno, pokazuje anketa u kojoj je učestvovalo 2.000 žena. Za nedostatak samopouzdanja kriva je kolektivna "selfi" i instagram euforija, gde se pridaje veliki značaj lepoti, tvrde stručnjaci.

Žene su najčeššće samokritične zbog viška kilograma, loše frizure, velikog stomaka, nedovoljno vežbanja, osećaja inferiornosti pored druge žene, male zarade. Takođe, mnoge se "osećaju" debelo i bez razloga, pa izbegavaju da nose određenu odeću za koju misle da im ne stoji.

Istraživanje je pokazalo da 90 odsto žena namerno "sabotira" komplimente koje dobija i na njih odgovara tako što kaže nešto negativno o sebi. Razlozi za to kriju se u užurbanom načinu života, gde je vizuelno najvažnije, smatra psiholog Zoe Grifits. I tu nije kraj ženskim mukama, jer mnoge smatraju da nemaju stila, ne stavljaju dovoljno šminke i ne vode ljubav s partnerom dovoljno često. Mnoge dame se ljute na sebe što nisu kreativne i organizovane kao druge žene, što imaju preveliku zadnjicu, ne provode dovoljno vremena s prijateljima i nisu privlačne partneru. Psiholozi savetuju da što pre počnete da razmišljate pozitivnije o svom izgledu, evo kako...

- Prestanite da se upoređujete sa drugim ženama i počnite da cenite svoje telo umesto da ga kritički posmatrate.

- Kada sledeći put u društvu prijateljica pokrenete razgovor na temu dijete, prekinite tu priču. Podižite jedna drugoj samopouzdanje fokusirajući se na pozitivno.

- Obratite više pažnje na svoje atribute, ako ne volite svoj stomak, možda ste zadovoljni grudima ili kosom, kožom, nogama...

Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Visak vremena

18.01.2016 23:27

Usamljenost, nedostatak odgovornosti i brige za druge.

ODGOVORITE