Tajni savez Rusije i SAD o rušenju Asada

Jesu li SAD i Rusija konačno našli zajednički stav o Siriji i dogovorili odlazak sirijskog predsednika Bašara al Asada s vlasti kako bi se okončao krvavi četverogodišnji rat u toj zemlji i kako bi, u slučaju da Asadova vojska pretrpi poraz, sprečili da na vlast u Siriji dođu militanti takozvane Islamske države i radikalni pobunjenici povezani s Al kaidom?

Svijet 11.09.2015 | 22:29
Tajni savez Rusije i SAD o rušenju Asada

Iako se već duže vreme nagađa da su dva najveća Asadova saveznika, Rusija i Iran, promenila politiku prema Siriji i okrenula mu leđa jer pod svaku cenu žele da zaustave rat i širenje ISIL koji je postao opasnost za čitav svet, nemački Bild objavio je priču da je i Zapad napravio veliki zaokret u politici prema Siriji.

List navodi kako su se Rusija i SAD već dogovorili o zajedničkoj borbi protiv ISIL te o nužnom Asadovu odlasku, koji bi po svemu sudeći do kraja godine trebalo da napusti Siriju i da sa porodicom i visokim saradnicima ode u Rusiju gde će dobiti politički azil.

Koliko su ti navodi istiniti, ubrzo će se saznati.

Asad je nedavno najavio skoro obraćanje javnosti u kojem će izneti svoj stav o budućnosti Sirije, što mnogi analitičari na Bliskom istoku smatraju najavom njegovog odstupanja sa mesta predsednika Sirije.

Sve je izvesnije da su SAD i Rusija postigli načelni dogovor o preduzimanju svih mera, uključujući i odlazak Asada, kako bi se do kraja ove godine pronašlo mirno rešenje za rat u Siriji.

"To je jedini način da se poraze teroristi takozvane Islamske države", smatra libanski novinar i politički analitičar Hičam Alajvan ističući kako Islamska država svaki dan sve više jača uprkos koalicionim napadima, zbog čega su SAD bile primorane da se oslone na Rusiju i da je uključe u borbu protiv ISIL, a Rusija je to prihvatila jer pobeda ISIL u Siriji predstavlja veliku pretnju za Kremlj s obzirom na to da je velik broj pripadnika ISIL iz Ruske Federacije.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, između Rusije i SAD već je postignut međunarodni dogovor da je Siriji potrebna prelazna vlada u kojoj bi učestvovali svi osim ISIL", napomenuo je Hičam dodajući kako će se, nakon odlaska Asada s vlasti, organizovati izbori pod međunarodnom kontrolom, s čime se složio i Iran, glavni Asadov saveznik.

"Oružje i stručnjaci koje je Rusija nedavno poslala sirijskoj vojsci nisu poslani za čuvanje režima, već isključivo za ojačanje sirijske vojske u borbi protiv Islamske države jer njen poraz bio bi koban za čitavu regiju", uveren je Alajvan.

S druge strane, iranski novinar Hakam Amhaz veruje u opstanak Asada na vlasti te tvrdi kako su sve te teorije koje iznose zapadni mediji samo nagađanja i laž.

"Iran i Rusija nikada neće okrenuti leđa Asadu, štaviše svedoci smo u poslednje vreme slanju naoružanja i ruske vojske u Siriji, a to ima dva cilja. Prvi je borba protiv terorističkog ISIL, a drugi čuvanje leđa savezniku Asadu koji je jedini iskren u borbi protiv terorista", kazao je Hakam ističući kako Iran nikada do sada nije izdao svog saveznika i sigurno neće ni sad.

Arapski mediji tvrde da je Rusija ipak okrenula leđa sirijskom predsedniku, što dokazuje i odlazak u Moskvu izaslanstva na čelu s Kaledom Kojom, predsednikom Sirijskog nacionalnog veća, to jest političkim liderom pobunjenika koji se sastao s visokim ruskim funkcionerima, među kojima i s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Na tom sastanku postignut je dogovor o imenovanju novog šefa sirijskih obaveštajnih službi, što je jedna od ključnih funkcija od kojih zavisi opstanak Asadove vlade.

Džon Keri i Sergej Lavrov složili su se da to mjsto zauzme neutralan čovjek, penzionisani general Mustafa Tlas, bivši ministar odbrane i vojni komandant oružanih snaga Sirije, iz redova sunitske većine, koji će posle zauzeti i funkciju predsednika prielazne vlade.

Poznato je da se početkom građanskog rata u Siriji Tlas nije slagao s Asadom, ali nije prihvatio nijednu od ideologija islamističkih pobunjenika te je odlučio da živi u Francuskoj.

S druge strane kako javlja Rojters Moskva Siriji šalje napredni protivvazdušni raketni sistem SA 22, pozivajući se na dva zapadna funkcionera i jednog ruskog izvora.

Zapadni funkcioneri rekli su da će sistemom upravljati ruski vojnici, a ne Sirijci. U trenutku te informacije sistem je bio na putu prema Siriji, ali još nije stigao.

Ruski izvor blizak ruskoj mornarici rekao je da to neće biti prvi put da je Rusija Siriji poslala SA-22, poznat na ruskom i kao Pancir-S1, već da je taj sastav poslan 2013. godine. Međutim, zapadni diplomata rekao je da je sada reč o novijoj verziji.

Sirijski funckioneri nisu komenarisali ove navode.

Američki zvaničnici kažu da veruju da Moskva šalje vojsku i opremu, ali tvrde da ruske namere nisu jasne.

Izvori iz Libana rekli su za Rojters da su ruske snage počele da učestvuju u borbenim operacijama na strani Asadove vlade, što Moskva nije komentirala.

Izvor: Večernji.hr/EPK



Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

11.09.2015 23:53

Одлазак или опстанак Асада на власти не би требао да зависи нити од жеље Русије ни САД, већ од воље сиријски грађана изнешених на слободним изборима!

ODGOVORITE
Name

tuks

12.09.2015 07:30

To je dogovoreno pocetkom godine. Sirija za Ukrajinu. Bez previse nasilja po mogucnosti ali ako se Porosenko pocne kofrciti dobice po nosu a Asad bi trebao mirno da preda tron. Zivi bili pa vidjeli