Тајни савез Русије и САД о рушењу Асада

Јесу ли САД и Русија коначно нашли заједнички став о Сирији и договорили одлазак сиријског председника Башара ал Асада с власти како би се окончао крвави четверогодишњи рат у тој земљи и како би, у случају да Асадова војска претрпи пораз, спречили да на власт у Сирији дођу милитанти такозване Исламске државе и радикални побуњеници повезани с Ал каидом?

Свијет 11.09.2015 | 22:29
Тајни савез Русије и САД о рушењу Асада

Иако се већ дуже време нагађа да су два највећа Асадова савезника, Русија и Иран, променила политику према Сирији и окренула му леђа јер под сваку цену желе да зауставе рат и ширење ИСИЛ који је постао опасност за читав свет, немачки Билд објавио је причу да је и Запад направио велики заокрет у политици према Сирији.

Лист наводи како су се Русија и САД већ договорили о заједничкој борби против ИСИЛ те о нужном Асадову одласку, који би по свему судећи до краја године требало да напусти Сирију и да са породицом и високим сарадницима оде у Русију где ће добити политички азил.

Колико су ти наводи истинити, убрзо ће се сазнати.

Асад је недавно најавио скоро обраћање јавности у којем ће изнети свој став о будућности Сирије, што многи аналитичари на Блиском истоку сматрају најавом његовог одступања са места председника Сирије.

Све је извесније да су САД и Русија постигли начелни договор о предузимању свих мера, укључујући и одлазак Асада, како би се до краја ове године пронашло мирно решење за рат у Сирији.

"То је једини начин да се поразе терористи такозване Исламске државе", сматра либански новинар и политички аналитичар Хичам Алајван истичући како Исламска држава сваки дан све више јача упркос коалиционим нападима, због чега су САД биле приморане да се ослоне на Русију и да је укључе у борбу против ИСИЛ, а Русија је то прихватила јер победа ИСИЛ у Сирији представља велику претњу за Кремљ с обзиром на то да је велик број припадника ИСИЛ из Руске Федерације.

"Према информацијама којима располажемо, између Русије и САД већ је постигнут међународни договор да је Сирији потребна прелазна влада у којој би учествовали сви осим ИСИЛ", напоменуо је Хичам додајући како ће се, након одласка Асада с власти, организовати избори под међународном контролом, с чиме се сложио и Иран, главни Асадов савезник.

"Оружје и стручњаци које је Русија недавно послала сиријској војсци нису послани за чување режима, већ искључиво за ојачање сиријске војске у борби против Исламске државе јер њен пораз био би кобан за читаву регију", уверен је Алајван.

С друге стране, ирански новинар Хакам Амхаз верује у опстанак Асада на власти те тврди како су све те теорије које износе западни медији само нагађања и лаж.

"Иран и Русија никада неће окренути леђа Асаду, штавише сведоци смо у последње време слању наоружања и руске војске у Сирији, а то има два циља. Први је борба против терористичког ИСИЛ, а други чување леђа савезнику Асаду који је једини искрен у борби против терориста", казао је Хакам истичући како Иран никада до сада није издао свог савезника и сигурно неће ни сад.

Арапски медији тврде да је Русија ипак окренула леђа сиријском председнику, што доказује и одлазак у Москву изасланства на челу с Каледом Којом, председником Сиријског националног већа, то јест политичким лидером побуњеника који се састао с високим руским функционерима, међу којима и с министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом.

На том састанку постигнут је договор о именовању новог шефа сиријских обавештајних служби, што је једна од кључних функција од којих зависи опстанак Асадове владе.

Џон Кери и Сергеј Лавров сложили су се да то мјсто заузме неутралан човјек, пензионисани генерал Мустафа Тлас, бивши министар одбране и војни командант оружаних снага Сирије, из редова сунитске већине, који ће после заузети и функцију председника приелазне владе.

Познато је да се почетком грађанског рата у Сирији Тлас није слагао с Асадом, али није прихватио ниједну од идеологија исламистичких побуњеника те је одлучио да живи у Француској.

С друге стране како јавља Ројтерс Москва Сирији шаље напредни противваздушни ракетни систем СА 22, позивајући се на два западна функционера и једног руског извора.

Западни функционери рекли су да ће системом управљати руски војници, а не Сиријци. У тренутку те информације систем је био на путу према Сирији, али још није стигао.

Руски извор близак руској морнарици рекао је да то неће бити први пут да је Русија Сирији послала СА-22, познат на руском и као Панцир-С1, већ да је тај састав послан 2013. године. Међутим, западни дипломата рекао је да је сада реч о новијој верзији.

Сиријски фунцкионери нису коменарисали ове наводе.

Амерички званичници кажу да верују да Москва шаље војску и опрему, али тврде да руске намере нису јасне.

Извори из Либана рекли су за Ројтерс да су руске снаге почеле да учествују у борбеним операцијама на страни Асадове владе, што Москва није коментирала.

Извор: Вечерњи.хр/ЕПК



Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

11.09.2015 23:53

Одлазак или опстанак Асада на власти не би требао да зависи нити од жеље Русије ни САД, већ од воље сиријски грађана изнешених на слободним изборима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тукс

12.09.2015 07:30

То је договорено поцетком године. Сирија за Украјину. Без превисе насиља по могуцности али ако се Поросенко поцне кофрцити добице по носу а Асад би требао мирно да преда трон. Зиви били па видјели