Ma, nemoguće da će i tamo biti ekipe na SP 2018.?!

Organizatori Svetskog prvenstva 2018 saopštili da će reprezentacije biti smeštene u Čečeniji i Dagestanu, nestabilnim regionima u kojima ne žive ni igrači koji nastupaju za tamošnje klubove.

Fudbal 01.05.2015 | 19:40
Ma, nemoguće da će i tamo biti ekipe na SP 2018.?!

Na Svetskom prvenstvu u oklopnim vozilima? Možda je preterano, ali saopštenje organizatora Mundijala u Rusiji 2018 u najmanju ruku je šokantno.
Oni su saopštili da će reprezentacije, koje to žele, moći tokom šampionata da budu smeštene u nestabilnim regionima u Severnom Kavkazu, uključujući i Čečeniju.

Glavni grad Čečenije Grozni je na preliminarnoj listi baza za reprezentacije, uprkos tome što je tamo u decembru u oružanom sukobu militantnih islamista i policije poginulo 20 osoba.

Takođe, reprezentacije će na raspolaganju imati i grad Mahačkalu, u regionu Dagestana.

"Obavićemo inspekcije, ali sigran sam da postoje reprezentacije koje bi radije boravile u Groznom ili u Mahačkali, ili u onim gradovima u kojima imaju dobre odnose sa administracijama. Imamo uveravanja regionalnih vlasti da će bezbednost biti na najvišem nivou", rekao je izvršni direktor Organizacionog komiteta Svetskog prvenstva 2018. godine Aleksej Sorokin.

Ideju da se reprezentacije ugoste u gradovima kao što je Grozni, podržao je i ruski ministar sporta Vitalij Mutko, koji je rekao da je to jedan od načina da se zaostavština Svetskog prvenstva proširi i oko Rusije.

Gradovi domaćini reprezentacija moraju da zatraže odobrenje od Svetske fudbalske federacije (FIFA), a proces se uglavnom bazira na neophodnosti odgovarajućih hotela.

Iznenađenje da pojedine timove smeste u nestabilnim regionima iznenađujuće je i zbog činjenice da je uprava Anžija insistirala da igrači tog kluba ne žive u Mahačkali, već su smešteni u Moskvi, dok samo mečeve igraju u tom gradu. UEFA je prethodnih godina, takođe iz bezbednosnih razloga, tražila od Anžija da neke međunarodne utakmice kao domaćin igra u glavnom gradu Rusije.

Komentari / 0

Ostavite komentar