Novi problemi u naselju „Agrokop“

Stambeno-poslovni kompleks “Agrokop” u Trebinju počeo se graditi 2007. godine, a uz dosta problema posao je tek sada priveden kraju. Međutim, stanari koji su odavno izmirile sve obaveze još uvijek moraju da čekaju kako bi se legalno uselili u svoje stanove.

Republika Srpska 09.08.2014 | 13:59
Novi problemi u naselju „Agrokop“

Kupci stanova počeli su da useljavaju u naselje "Agrokop", a sebe ne smatraju ilagalcima. To što izvođač radova i Grad Trebinje još uvijek nisu riješili problem tehničkog prijema zgrada njima je u ovom trenutku manje važno, pošto su sve svoje obaveze izmirili još prije sedam godina, a ključeve su dobili tek sada. Ustvari, oni smatraju da je višegodišnje čekanje u podstanarstvu i vraćanja kredita konačno završeno.

“Ovo je moj stan, plaćen, ja se osjećam isto kao u svojoj rodnoj kući gdje sam se rodio. Znači ne razmišljam na taj način da to nije moje i da sam ilegalno u njemu”, rekao je Đoko Ijačić, vlasnik jednog od stanova u naselju "Agrokop".
Slavko Zekić, direktor “Plants globala” investitora radova u stambeno-poslovnom kompleksu “Agrokop”, tvrdi da ga Grad Trebinje pokušava reketirati. Prema njegovim riječima za tehnički prijem zgrada Grad traži 50 hiljada konvertibilnih maraka, što je deset puta skuplje u odnosu na realnu cijenu.

“Ako meni neko nalaže da nešto platim deset puta više od stvarne vrijednosti, prosudite sami da li to vodi ka nekom reketu. Prvo mi nemamo te pare, ne možemo to uraditi, a drugo ljudi se pomalo useljavaju i oni su praktično ilegalci u svojim stanovima.

Razgovarao sam sa nadležnim u Odjeljenju za prostorno uređenje, razmjenjivali smo potrebnu dokumentaciju. Međutim, nismo uspjeli ništa učiniti “ istakao je Zekić.

Zekić kaže da je sada na potezu resorno ministarstvo kojem su uložili žalbu, dok u Odjeljenju za prostorno uređenje grada Trebinja tvrde da su radili sve po zakonu.

“Ni govora o reketiranju. Znači svim izvođačima su isti uslovi za tehnički prijem. Ukoliko se imenuju fizička lica, zavisi koliko tih članova komisije treba da bude, zavisi od faza koje se na tom objektu sve izvode, a pravno lice zaključuje ugovor sa investitorom i izvođačem radova.

U našoj nadležnost nije da pravimo kompromise, a ja ne znam ko to može. Da li Skupština, da li Ministarstvo. Znači mi moramo imati neko rješenje na osnovu koga možemo oslobođati od jednog dijela troškova”, istakao je Ljubo Milivojević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

Podsjetimo, naselje “Agrokop” započelo je graditi trebinjsko preduzeće “Neimarstvo” 2007. godine i već tada kupljen je 101 stan, a radovi su ubrzo prekinuti.

Ta građevinska firma otišla je u stečaj, vlasnik Mato Uljarević nestao iz Trebinja, a tek 2012. godine posao i sve obaveze “Neimarstva” preuzeo je “Plants global” iz Zvornika.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar