Нови проблеми у насељу „Агрокоп“

Стамбено-пословни комплекс “Агрокоп” у Требињу почео се градити 2007. године, а уз доста проблема посао је тек сада приведен крају. Међутим, станари који су одавно измириле све обавезе још увијек морају да чекају како би се легално уселили у своје станове.

Република Српска 09.08.2014 | 13:59
Нови проблеми у насељу „Агрокоп“

Купци станова почели су да усељавају у насеље "Агрокоп", а себе не сматрају илагалцима. То што извођач радова и Град Требиње још увијек нису ријешили проблем техничког пријема зграда њима је у овом тренутку мање важно, пошто су све своје обавезе измирили још прије седам година, а кључеве су добили тек сада. Уствари, они сматрају да је вишегодишње чекање у подстанарству и враћања кредита коначно завршено.

“Ово је мој стан, плаћен, ја се осјећам исто као у својој родној кући гдје сам се родио. Значи не размишљам на тај начин да то није моје и да сам илегално у њему”, рекао је Ђоко Ијачић, власник једног од станова у насељу "Агрокоп".
Славко Зекић, директор “Плантс глобала” инвеститора радова у стамбено-пословном комплексу “Агрокоп”, тврди да га Град Требиње покушава рекетирати. Према његовим ријечима за технички пријем зграда Град тражи 50 хиљада конвертибилних марака, што је десет пута скупље у односу на реалну цијену.

“Ако мени неко налаже да нешто платим десет пута више од стварне вриједности, просудите сами да ли то води ка неком рекету. Прво ми немамо те паре, не можемо то урадити, а друго људи се помало усељавају и они су практично илегалци у својим становима.

Разговарао сам са надлежним у Одјељењу за просторно уређење, размјењивали смо потребну документацију. Међутим, нисмо успјели ништа учинити “ истакао је Зекић.

Зекић каже да је сада на потезу ресорно министарство којем су уложили жалбу, док у Одјељењу за просторно уређење града Требиња тврде да су радили све по закону.

“Ни говора о рекетирању. Значи свим извођачима су исти услови за технички пријем. Уколико се именују физичка лица, зависи колико тих чланова комисије треба да буде, зависи од фаза које се на том објекту све изводе, а правно лице закључује уговор са инвеститором и извођачем радова.

У нашој надлежност није да правимо компромисе, а ја не знам ко то може. Да ли Скупштина, да ли Министарство. Значи ми морамо имати неко рјешење на основу кога можемо ослобођати од једног дијела трошкова”, истакао је Љубо Миливојевић, начелник Одјељења за просторно уређење.

Подсјетимо, насеље “Агрокоп” започело је градити требињско предузеће “Неимарство” 2007. године и већ тада купљен је 101 стан, а радови су убрзо прекинути.

Та грађевинска фирма отишла је у стечај, власник Мато Уљаревић нестао из Требиња, а тек 2012. године посао и све обавезе “Неимарства” преузео је “Плантс глобал” из Зворника.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар