Kako da sačuvate preplanuli ten nakon sunčanja

Godišnji odmor vam je prekratak i želite da sačuvate stečeni ten što je više moguće? Držite se ovih saveta i rezultati neće izostati.

Moda i ljepota 02.08.2014 | 12:12
Kako da sačuvate preplanuli ten nakon sunčanja

1. Piling pre sunčanja - Postavite dobru osnovu za preplanulu put. Pre izlaganja suncu uradite kvalitetan piling tela i odstranite sve mrtve ćelije. Tako pripremljena koža i otvorene pore bolje će "upiti sunčevu zrake“, osigurati vam lakše tamnjenje pa će i preplanula put duže trajati.

2. Zaštitne kreme sa visokim faktorom - Boja koju ste stekli postepenim izlaganjem biće postojanija od brzog „pečenja“ na najjačem suncu. Pritom ne zaboravite da redovno nanosite preparate za zaštitu s visokim faktorom na sve izložene delove tela.

3. Hidratacija tela - Boja će biti postojanija ako kožu nakon sunčanja održavate vlažnom, mekom i glatkom. Priuštite sebi na svakih par dana negujuću kupku na bazi maslinovog ulja ili kokosa, a obavezno nanosite omiljeno mleko ili ulje na telo.

4. Jaka hemijska sredstva za tuširanje - Izbegavajte upotrebu jakih sapuna u ličnoj higijeni, pa će vam i preplanula boja duže trajati. Izbegavajte šokiranje organizma izuzetno hladnom ili vrućom vodom – pametno bi bilo tuširati se mlakom vodom.

5. Trljanje peškirom - Ukoliko želite da zadržite boju nakon letovanja, zaboravite na frotirne peškire i snažno trljanje tela nakon tuširanja ili kupanja. Poželjnije je osušiti se na suncu. Dodatan efekat postići ćete ako na mokru kožu nanesete dečije ulje za telo i tako se prepustite strujanju letnjeg vazduha u domu.

6. U borovom hladu - Održavajte preplanulog ten „skrivanjem“ u hladu. Da, dobro ste pročitali. Sunčevi zraci dopreće do vas i u hladovini, ali će onemogućiti da izgorite. Ne zaboravite na hidratizaciju! Popijte bar osam čaša vode dnevno, a od koristi će biti i zeleni čaj.

7. Narandžasta i zelena hrana - Preplanula put i karotenidi se slažu. Ovi pigmenti narandžaste, crvene i zelene boje koji se nalaze u povrću i voću, zaslužni su za tamnjenje kože, a pomoći će vam i da održite boju postojanom. U svakodnevnu ishranu stoga ubacite paradajz i papriku. Napravite sok od šargarepe, dinje i breskve, a jedite i mnogo spanaća, kelja, kupusa i zelene salate.

Komentari / 0

Ostavite komentar