Kako tretirati i našminkati izgorjelo lice?

Obloge od mleka i kreme na bazi aloe vere smiriće opekotine od sunca. Pročitajte koja pravila za šminkanje morate slediti ukoliko ste tog dana izgoreli na suncu.

Moda i ljepota 21.07.2014 | 14:05
Kako tretirati i našminkati izgorjelo lice?

Lice će ohladiti mleko, jogurt i zobena kaša - Opekotine od sunca možete sakriti uz nekoliko šminkerskih trikova. Kožu prvo treba umiriti hladnim oblozima od mleka, a pomažu i ohlađena zobena kaša i jogurt jer deluju protivupalno i ublažavaju otečenost i crvenilo. Unutrašnju upalu sprečiće lekovi protiv bolova.

Crvenilo će smiriti mlečna kiselina i aloe vera - Sledeći korak jeste hidratacija opečenih delova kože. Kako koža može brzo dehidrirati potrebne su joj kreme koje pomažu u dužem zadržavanju vlage, kao i one na bazi mlečne kiseline. Ona takođe deluje protivupalno i umirujuće, pa ublažava crvenilo i svrab. Pomoći će vam i preparati na bazi aloe vere koji pospešuju zaceljivanje opekotina.

Žućkasti ton pudera skriva crvenilo - Tek kada se pobrinete za zdravlje kože možete preći na šminkanje. Izbegavajte teške pudere jer će oni samo dodatno iziritirati kožu. Bolji izbor su prozračnije varijante i mineralna šminka, posebno ona na bazi aloe vere. Crvenilo će prekriti žućkasta nijansa pudera jer će uravnotežiti prirodni ton kože, a kao završni potez preporučuje se da nanesete mat bronzer na obraze. Na taj način će vaša koža izgledati preplanulo, ali ne i crveno.

Zlatne nijanse na usnama zakamufliraće opekotine - Ukoliko ste izgoreli u licu zaboravite crveni karmin, kao i jake koralne nijanse jer će one samo naglasiti crvenilo kože. Preporučuje se da koristite zlatne tonove, koji će vam vizuealno dati utisak preplanulosti.

Kombinujte boju odeće - Ljudi sa svetlijim tenom najčešće dobiju opekotine u ljubičastom podtonu, dok oni s maslinastim tenom češće pocrvene. Upravo zbog toga treba biti i oprezan prilikom odabira boja. Svetla put bi trebalo da izbegava crvene, narandžaste i žute boje, a maslinasta crvene, zelene i plave. Takođe, odeća bi trebalo da bude lepršava jer će u suprotnom samo nadražiti kožu.

Komentari / 0

Ostavite komentar