Власт обећала банку за појединце под санкцијама?

Милорад Додик најавио је оснивање банке за унутрашњи платни промет за, како је рекао, све оне који су под америчким санкцијама. Стручњаци кажу – то је нонсенс, не оснива се банка преко ноћи. 

Република Српска 12.04.2024 | 20:00
Власт обећала банку за појединце под санкцијама?

Иако се на почетку власт смијала америчким санкцијама, чини се да сада више то није смијешно па се убрзано траже рјешења. Овај пут то би, према ријечима Милорада Додика, требала бити банка Републике Српске. Међутим, то није за добробит грађана него за све који имају угашене рачуне због америчких санкција, што укључује и самог Додика.

„Ми ћемо у наредних двије или три седмице ријешити питање банке која ће обављати унутрашње платне трансакције и тиме омогућити правним и физичким лицима да врше платни промет, неће ту моћи ништа Америка да уради“, каже Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Оно што се сви питају јесте како ће се пронаћи 15 милиона марака,које су планиране као оснивачки капитал банке јер тај новац би требала да створи Република Српска. С обзиром да је то тешко изводиво, а задужења су у Српској постала готово свакодневна, можда ће новац доћи од Мађара или Кинеза код којих власт често одлази кад је у проблему, сматрају економисти.

„Јасно да један такав очајнички потез ће довести до угрожавања и нарушавања стабилности банкарског система у Републици Српској то је неизвјесно јер сви потези које ова власт повлачи воде Републику Српску у све дубљу изолацију. Ова власт да би спасила себе спремна је жртвовати све у овој земљи и све грађане па тако и Републику Српску“, сматра  Мирјана Орашанин, економиста (СДС).

Додикове идеје постале су више смијешне него изводиве јер отварање банковног рачуна за особе на америчкој црној листи је изузетно опасно, јер Додик нема јасну стратегију и сваким даном увлачи Српску у још веће проблеме, сматрају у опозицији.  

„Сваки његов потез ствара осјећај да ће сви грађани потенцијално бити мета неких црних листа, да неће моћи остварити своја људска радна права, да имају рачун да могу да зарађују плату да се осјећају забринутим и мислим да ово заиста постаје толико забрињавајуће и озбиљно да он апсоутно не влада ситуацијом и да сваким даном увлачи у додатне проблеме“, истиче Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а у Парламентарној скупштини БиХ.

Од почетног подсмијеха власти на америчке санкције, до тога да би оне могле имати директан утицај и на грађане Српске, танка је линија. Санкције могу ограничити трговину, изазвати инфлацију, смањити економски раст и узроковати незапосленост, што директно погађа, ионако лош животни стандард грађана.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

приједор

12.04.2024 20:19

Како је то подривање Дејтонског споразума и покучај заобиласка санкција слиједи од амера честитка за руководство те банке када се отвори.Придружују се Доди и осталим Јел Додо мисли да че насамарити Амере то само болестан човјек може помислити.Давно је неко рекао боље се закачити са црним ђаволом него са америма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

12.04.2024 21:11

Та банца немозе ни 24 х да функционисе..да је то тако свака суга би основала банку

Name

Ненад

12.04.2024 21:41

Мој Приједоре немас ти појма све то Додик ради у договору са Америма.Инегралу скинуте санкције ако су уопсте и постојале.

Name

Ре

13.04.2024 07:52

Банка папака и лопова.

Name

Кики

12.04.2024 20:27

Могу ја отворит приватну банку...Но сикирики

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2024 01:21

Сад је комплетан. Председник, странка, банка, фирме, авионицици, хеликоптерцици, бео вила, ракија, мали секретар итд итд. Само једно му фали (Увек му мало) 😂😂

Name

Србенда

12.04.2024 20:29

Много тога је миле обецо.. Леми звани превара...сарнена лажа..хехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

12.04.2024 20:32

Има ли јос Будала да вјерују Влади ! ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо,

12.04.2024 20:36

има их ,колико хоцес,има и оних који би и у ровове за овог преваранта и лопова,назалост

Name

Ванземаљац

12.04.2024 21:10

Значи банка та фамилију и пријатеље,неће моћи лопови.

Name

Приједорчанин М.

12.04.2024 21:39

Нека додо и обезбједи 15мил.км и нека региструје ту банку,питам;од садаŝњих банака у РС и ФБиХ које ће смјети пословати и врŝити трансакције новца,уплата,исплата и остале банкарске послове,мислим да би те банке биле у великом глибу,да небудем вулгаран,и исте би добиле санкције,ово су преозбиљне ствари да се неко поиграва народом и РС.

Name

Реа!иста

12.04.2024 21:59

Ви Амери сте га довели на власт, па га сад и водите ако смета немој те народ отереċвати. Недате да народ нормално живи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија корупција

12.04.2024 22:00

Ако се оснује та банка, Влада, владине установе, друге ентитетске институције, јавна предузећа, отвориће рачуне у њој, пословање каналисате на те рачуне. И пребацити депозите (они који имају). Живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

q

13.04.2024 06:32

Сва лица која буду пословала са том банком као и руководиоци исте ризикују америчке санкције.

Name

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

13.04.2024 04:33

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

🤣🤣🤣🤣🤣🤣 за ре

13.04.2024 04:34

😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

13.04.2024 04:39

Унапријед испланирана пљачка. Повод стварања су као санкције. Рачун банке пуниће се са рачуна владе РС и са грбаче народа РС. А кад је браћа ураде завршиће као СРБСКА БАНКА као БОБАР БАНКА као ПАВЛОВИЋ БАНКА итд. Увијек нађу повод и начин за пљачку. Али очигледно неће дуго. Натоварили су јаче од себе себи за врат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид Штрбац

13.04.2024 07:14

Најприје ће је основати па ће је врло брзо очерупати као и све досадашње које су основали.То је једини разлог зашто је оснивају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Успут

13.04.2024 07:33

Двије основне ствари без којих банка не може радити: 1. Струја 2. Телефон Ко ће се усудити да тој Додиковој банци испоручује струју и телефон? Ко би желио ЕП-РС и мтел на америчкој црној листи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хи

13.04.2024 07:58

Предвиђам да це се ескалација наставити. Миле прогласава независну рс, након цега цијела рс иде у изолацију, потпада под санкције САД и ЕУ, а да би презивјела, седмицно добија помоц у храни и лијековима из Русије. Границе су јој затворене, не мозе се уци ни изаци, НАТО трупе дезурају на Сави и Дрини и према ФБиХ. Једину комуникацију измедју истока и запада кроз Брцко строго надзире НАТО. Унутар рс кува, истоцни и западни дио се оптузују ко је крив за то стање. БИХ и даље постоји за остатак свијета, рс се понаса као Сј. Кипар. КМ се не користи у рс, вец Додиков динар којем курс пада на дневном нивоу. Инфлација дере, сверц цвјета, нова дрзава је у опстем хаосу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банка

13.04.2024 08:05

Па која ће банка сарадивати са том банком? Једино да Додик отвори себи банку и да држе пате у сефовима. Шта нам урадише а могли смо живјети као сав нормалан свијет,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

13.04.2024 09:33

У слуцају да нас Миле заиста проведе сумануту намјеру сецесије моментално знаци рат, било то са НАТО-ом, било са цитавом ФБиХ или само с "муслиманима" како их власти РС-е имају обицај звати, не зна се која је гора опција. Цак да рат и не буде РС нема централну банку, нема валуту (па цак и да је "измисли" неце бити призната ни од кога дакле не би имала никакву вриједност) па стога увоз не би био могуц, трговинска размјена не би била могуца ни са једном земљом....Србија сигурно није луда да се придрузи тој авантури јер би моментално и она добила санкције плус би енормно себи отезала ионако теску ситуацију на Косову и Метохији. Дакле нема трговине, нема увоза, нема стварања додатне вриједности - нема потребног новца за функционисање дрзаве, и најбитније у свему НЕМА ЗАДУЗИВАЊА. Ко мисли да је то икако изводиво од срца му предлазем неки психијатријски преглед.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

13.04.2024 12:25

А хоце банку мјесто у Затвиреее! Они би у банкеееее! Види види! Црнолистаси треба пред закон па по заслузи ваљдааа! Калигуле 21 вијека! Изнијели прљави новац од Русије Мадјарске Србије Хрвацке Турске итд па би сад и банке мјесто у затвореее! Пљацкаси дрзавеее и народааа! Калигуле 21 вијека и ордење дијрле у земљи цуда!! Јис се скидају са црне лусре Интеграл гигант исисавањааа будзетског новцаааа! Побогу калигуле пидмазаниии поткованииии!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али успјели су

13.04.2024 12:27

Подмазати и скинути Интеграл Гигант исисавањаа будтетског новца Израбљивацааа радникаааа!!!! И народа и дрзаве пљацкаросааа! Тако се осоколили да це јиссссссс њух ослободити!

ОДГОВОРИТЕ