Савјет министара данас разматра закон о суду БиХ

У Сарајеву се данас одржава сједница Савјета министара Босне и Херцеговине, а једна од тачака биће и Нацрт закона о суду БиХ, који је предложило Министарство правде БиХ. Међутим, нејасно је да ли постоји консензус за усвајање.

Босна и Херцеговина 12.03.2024 | 07:43
Савјет министара данас разматра закон о суду БиХ

Политички лидери на државном нивоу су реализовали три од четири услова које је Европа поставила пред њих како би добили зелено свјетло за отварање преговора.

Услов који није испуњен и који не забрињава наше политичаре да би могао закочити процес добијања зеленог свјетла јесте закон о суду/судовима БиХ.

Наводни разлог зашто закон није усаглашен је локација вишег суда приликом чега једни траже да буде у Бањалуци, а једни у Источном Сарајеву.

Постоје и други проблеми у оквиру овог закона, а то су страхови да ће њиме бити у великој мјери одузете надлежности држави те да ће већина предмета бити "спуштена" на ниже нивое - ентитетске, кантоналне, општинске.

Упркос томе што нема званичне сагласности за усвајање овог закона, Министарство правде је ставило нацрт на дневни ред, али нико није хтио открити да ли је ријеч о новом законском рјешењу и рјешењу које је усаглашено на радној групи и политичким консензусом на државном нивоу. Јер, уколико нема те сагласности, његово стављање на дневни ред је суштински узалудно.

(Клиx)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ре

12.03.2024 08:40

Данас је све у БиХ у служби тајкунски криминалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Договарају

12.03.2024 09:51

да могу именивати свако свог ,,фаворита,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално гледано!

12.03.2024 10:08

Засто не да Суд буде смјестен у Невесињу.или Требињу Зар се Додик студи истовремено Херцеговине ????? Озиви мало посебно заборављено Невесиње помози развој ако ниста пољопривреде и обновљивих избора енергије. БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qуqу

12.03.2024 10:52

Хоће ли додик јопе повући ручну и бацати клипове у парошке..?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клара

12.03.2024 14:52

Ако је тацно да се продају ризицна продузна кабла за струју откуд на њима ознака ЦЕ ..Па сто тај ЦЕ не тузи оног ко је ставио то лазно ЦЕ па нацинио ниставним то ЦЕ .То је ваљда неки ЕУ цертфикат . Изгорит цемо од тих каблова са ознаком ЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

12.03.2024 15:32

Ком суду ми у РС имамо свој суд и тачка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

12.03.2024 19:07

У бих нема политичких партија. Имамо само картеле и кумове. То је толико очигледно да то и птице на грани знају. Овдје се не може ништа промјенити. Паметни и способни одлазе из ове недодјији, а лопови, будале и незналице остају.

ОДГОВОРИТЕ