Savjet ministara danas razmatra zakon o sudu BiH

U Sarajevu se danas održava sjednica Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, a jedna od tačaka biće i Nacrt zakona o sudu BiH, koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH. Međutim, nejasno je da li postoji konsenzus za usvajanje.

Bosna i Hercegovina 12.03.2024 | 07:43
Savjet ministara danas razmatra zakon o sudu BiH

Politički lideri na državnom nivou su realizovali tri od četiri uslova koje je Evropa postavila pred njih kako bi dobili zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

Uslov koji nije ispunjen i koji ne zabrinjava naše političare da bi mogao zakočiti proces dobijanja zelenog svjetla jeste zakon o sudu/sudovima BiH.

Navodni razlog zašto zakon nije usaglašen je lokacija višeg suda prilikom čega jedni traže da bude u Banjaluci, a jedni u Istočnom Sarajevu.

Postoje i drugi problemi u okviru ovog zakona, a to su strahovi da će njime biti u velikoj mjeri oduzete nadležnosti državi te da će većina predmeta biti "spuštena" na niže nivoe - entitetske, kantonalne, opštinske.

Uprkos tome što nema zvanične saglasnosti za usvajanje ovog zakona, Ministarstvo pravde je stavilo nacrt na dnevni red, ali niko nije htio otkriti da li je riječ o novom zakonskom rješenju i rješenju koje je usaglašeno na radnoj grupi i političkim konsenzusom na državnom nivou. Jer, ukoliko nema te saglasnosti, njegovo stavljanje na dnevni red je suštinski uzaludno.

(Klix)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Re

12.03.2024 08:40

Danas je sve u BiH u službi tajkunski kriminalaca.

ODGOVORITE
Name

Dogovaraju

12.03.2024 09:51

da mogu imenivati svako svog ,,favorita,,

ODGOVORITE
Name

Realno gledano!

12.03.2024 10:08

Zasto ne da Sud bude smjesten u Nevesinju.ili Trebinju Zar se Dodik studi istovremeno Hercegovine ????? Ozivi malo posebno zaboravljeno Nevesinje pomozi razvoj ako nista poljoprivrede i obnovljivih izbora energije. BiH

ODGOVORITE
Name

Ququ

12.03.2024 10:52

Hoće li dodik jope povući ručnu i bacati klipove u paroške..?!

ODGOVORITE
Name

Klara

12.03.2024 14:52

Ako je tacno da se prodaju rizicna produzna kabla za struju otkud na njima oznaka CE ..Pa sto taj CE ne tuzi onog ko je stavio to lazno CE pa nacinio nistavnim to CE .To je valjda neki EU certfikat . Izgorit cemo od tih kablova sa oznakom CE

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

12.03.2024 15:32

Kom sudu mi u RS imamo svoj sud i tačka

ODGOVORITE
Name

Branci

12.03.2024 19:07

U bih nema političkih partija. Imamo samo kartele i kumove. To je toliko očigledno da to i ptice na grani znaju. Ovdje se ne može ništa promjeniti. Pametni i sposobni odlaze iz ove nedodjiji, a lopovi, budale i neznalice ostaju.

ODGOVORITE