Расправа о пријему Шведске у НАТО, зависе од Турске

Турски законодавци почели су данас расправу о дуго одлаганом нацрту закона којим би се одобрила кандидатура Шведске за придруживање НАТО-у.

Свијет 23.01.2024 | 20:44
Расправа о пријему Шведске у НАТО, зависе од Турске

Прошлог месеца, парламентарни одбор за спољне послове дао је сагласност на кандидатуру Шведске у првој фази законодавног процеса, након што је турски председник Реџеп Тајип Ердоган послао свој протокол о приступању посланицима на одобрење.

Ердоганова владајуц́а партија и њени националистички савезници имају вец́ину у парламенту и очекивало се да ц́е протокол бити одобрен на гласању у току дана.

Он ц́е ступити на снагу после објављивања у Службеном листу земље, за шта се очекује да ц́е бити брзо.

Шведска је обец́ала дубљу сарадњу са Турском у борби против тероризма и да ц́е подржати амбицију Турске да оживи своју кандидатуру за чланство у ЕУ.

Главна турска опозициона партија такође подржава чланство Шведске у алијанси, али је странка десног центра наговестила да ц́е се томе противити.

„Кораци Шведске у вези са екстрадицијом тражених криминалаца или борбом против тероризма остали су ограничени и недовољни“, рекао је један посланик у парламенту.

Ердоган је повезао ратификацију шведског чланства у НАТО-у са одобрењем америчког Конгреса Турској да купи 40 нових борбених авиона Ф-16 и да модернизује поморску флоту.

Он је такође позвао Канаду и друге савезнике у НАТО-у да укину ембарго на оружје Турској.

(Курир)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кандилов

23.01.2024 21:42

Ђе се гурате? У НАТО? Па зар не видите да ће вас искористити као и остале чланице, осиромашити и продавати вам своје тенкове- играчке. Полако, не трчите, можда ће вам боље бити да сте добри са Русијом а бога ми и ближа вам је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

23.01.2024 22:44

Зато и бјезе у нато јер знају ко им је близу хахахаха

Name

Мирослав

24.01.2024 15:00

Бозе, ста би са сведјањима, прикљуцили се ратној масинерији? Доста им дугороцног мира, па би мало да се кољу, бозе које су то будале?

ОДГОВОРИТЕ