Rasprava o prijemu Švedske u NATO, zavise od Turske

Turski zakonodavci počeli su danas raspravu o dugo odlaganom nacrtu zakona kojim bi se odobrila kandidatura Švedske za pridruživanje NATO-u.

Svijet 23.01.2024 | 20:44
Rasprava o prijemu Švedske u NATO, zavise od Turske

Prošlog meseca, parlamentarni odbor za spoljne poslove dao je saglasnost na kandidaturu Švedske u prvoj fazi zakonodavnog procesa, nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poslao svoj protokol o pristupanju poslanicima na odobrenje.

Erdoganova vladajuća partija i njeni nacionalistički saveznici imaju većinu u parlamentu i očekivalo se da će protokol biti odobren na glasanju u toku dana.

On će stupiti na snagu posle objavljivanja u Službenom listu zemlje, za šta se očekuje da će biti brzo.

Švedska je obećala dublju saradnju sa Turskom u borbi protiv terorizma i da će podržati ambiciju Turske da oživi svoju kandidaturu za članstvo u EU.

Glavna turska opoziciona partija takođe podržava članstvo Švedske u alijansi, ali je stranka desnog centra nagovestila da će se tome protiviti.

„Koraci Švedske u vezi sa ekstradicijom traženih kriminalaca ili borbom protiv terorizma ostali su ograničeni i nedovoljni“, rekao je jedan poslanik u parlamentu.

Erdogan je povezao ratifikaciju švedskog članstva u NATO-u sa odobrenjem američkog Kongresa Turskoj da kupi 40 novih borbenih aviona F-16 i da modernizuje pomorsku flotu.

On je takođe pozvao Kanadu i druge saveznike u NATO-u da ukinu embargo na oružje Turskoj.

(Kurir)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kandilov

23.01.2024 21:42

Đe se gurate? U NATO? Pa zar ne vidite da će vas iskoristiti kao i ostale članice, osiromašiti i prodavati vam svoje tenkove- igračke. Polako, ne trčite, možda će vam bolje biti da ste dobri sa Rusijom a boga mi i bliža vam je.

ODGOVORITE
Name

Pa

23.01.2024 22:44

Zato i bjeze u nato jer znaju ko im je blizu hahahaha

Name

Miroslav

24.01.2024 15:00

Boze, sta bi sa svedjanjima, prikljucili se ratnoj masineriji? Dosta im dugorocnog mira, pa bi malo da se kolju, boze koje su to budale?

ODGOVORITE