Инспекција наредила исплату двије плате радницима “Нове Борје”

Инспекција рада наредила је власнику “Нове Борје” Стојку Петковићу да исплати радницима плате за септембар и октобар 2023. године, те да усклади писмени обрачун зарада који се уручује запосленима, рекли су у Инспекторату РС за портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 16.12.2023 | 12:16
Инспекција наредила исплату двије плате радницима “Нове Борје”

Због утврђених неправилности инспектор ће надлежном суду поднијети прекршајну пријаву, а максимална казна коју послодавац може платити је 2.200 марака.

Утврђено је да су за контролисане раднике предочене платне листе за јуни, јули и август али које они нису потписали. Како је Законом о раду прописано да се плата исплаћује најкасније до краја текућег мјесеца за претходни, кажу да још увијек нису истекли рокови и није било законског упоришта да налаже и исплату зарада за новембар.

У Инспекторату су објаснили да им се 23. новембра јавило 47 радника који су тражили инспекцијску контролу. Дан раније, радницима је усмено саопштено на крају радног времена да престају са радом и да су до даљег на чекању. Нико од њих тада није добио писмени доказ о слању на чекање. Међутим, на долазак послодавца због инспекцијске контроле се чекало више од 12 дана, а онда је контрола трајала још неколико дана.

“За сваког појединачног радника од њих 47, инспектор је записником констатовао чињенично стање, што је изискивало и одређено вријеме с обзиром на то да је ријеч о већем броју радника”, рекли у Инспекторату РС.

За то вријеме, радници који нису добили плате преко 100 дана, наставили су се свакодневно окупљати у погонима.

Прије четири дана физички су покушали спријечити камионе “Ема Коњух Интернатионал” да одвезу машине из круга фабрике тврдећи да су њихове и да је уговор о продаји потписан раније.

Без доприноса пет година

Већина радника „Нове Борје“ плате није добила од августа, а један дио њих чак од марта. Ови посљедњи, послодавца су тужили због незаконитог обрачуна зарада који је био испод законског минимума и долазио је у ковертама, па је суд пресудио у њихову корист. Они након тога више уопште нису добили плате.

Свим радницима “Нове Борје” доприноси нису уплаћени од маја 2018. године. Радници ове фабрике потврдили су ЦАПИТАЛ-у да су самохране мајке и они који славе крсну славу ових дана од послодавца добили од 400 до 600 марака у кешу. У питању је 12 раника, од стотињак колико их је запослено у овој фабрици.

Када су у питању обавезе према “Новој Борји” које је “Интерлигнум” преузео од 2. јума 2017. године када је купио ово предузеће, у Инвестиционо – развојној банци  (ИРБ) РС су за ЦАПИТАЛ да су оне испуњене.

Наиме, „Интерлигнум“ је био у обавези да у трогодишњем периоду на неодређено вријеме, са пуним радним временом запошљава одређен број радника, и то у првој години 150, у другој  200, а у трећој 250 радника.

Такође, „Интерлигнум“ се обавезао да ће уложити 4,7 милиона КМ и то најмање четири милиона у првих девет мјесеци прве године, остало у другој, а да ће остварити најмање 65 одсто пројектованог пословног прихода из пословног плана.

“ИРБ РС је извршила једну пријевремену и три редовне контроле, којима је констатовано извршење свих обавеза из предметног уговора”, рекли су нам у ИРБ РС.

И Пореска управа РС је предузела мјере принудне наплате, укључујући и мјере након доношења рјешења о укидању рјешења о одгођеном плаћању пореског дуга.

“Те мјере принудне наплате подразумијевају блокаду жиро рачуна, упис законске хипотеке на некретнинама пореског дужника, провјера посједовања хартија од вриједности, те пљенидба покретних ствари, укључујући и покретне ствари које су биле заложене као обезбјеђење плаћања репрограмираних обавеза“, рекли су.

Спровођењем горе наведених мјера принудне наплате, Пореска управа Републике Српске је од пореског обвезника “Нова Борја” до сада наплатила дио дуговања. Такође, Основни суд у Теслићу 26. 10. 2023. године донио је рјешење о извршењу на некретнинама “Нова Борја” Теслић, а по захтјеву Пореске управе Подручни центар Добој.

(ЦАПИТАЛ) Фото: ЦАПИТАЛ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Сокоцанка

16.12.2023 12:58

У Обданисту није исплацено осам плата у Сокоцу а опстина 7 плата. Дај нек ти Испектори додју и нареде у Сокоцу нацелнику Бјелици Миловану Цику да исплати плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.12.2023 14:54

Што неодете у општину и истјерате багру, до вас је ,како живите 7 мјесеци, како плаћате рачуне, мора да крадете шуму, какав пресједник општине такав и народ.

Name

Ре,Сокоћанка

16.12.2023 14:54

Бјелица је ПОЛТРОН Додиков,и то ће тешко проћи.Имате прилику смијенити кретена,већ идуће године,то је најбоље рјешење.

Name

Јумба

16.12.2023 15:26

Само градјански рат све ресава па да видимо ком опанци а ком обојци

Name

Цхк

16.12.2023 13:56

Цим видим оно "нова" у називу фирме, знам да је то пропало. Бице ускоро и Нова Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

16.12.2023 14:56

Шта раде институције? Шта ради Унија послодаваца? Гдје Тривић и Драгутин да стану у неку заститу радника? Гдје Додик, Жељка, Вишковић...Шта ради полиција? Јел то Драгутине она твоја да послодавац мора имати милионе у штеку за отпремнине? Ово је срамота за државу, да инспектори налажи да се исплате само двије плате и појео вук магарца а радници у јавну кухињу да прехране породице. Е сад народе опет глас за Стојку, Руфија..

ОДГОВОРИТЕ
Name

тоти

16.12.2023 15:02

Увијек са вама РУМУНИМА проблеми

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслиц

16.12.2023 16:27

Овдје се дефинитивно ради о томе да је неписмен цовјек купио Борја.Јос горе је то да су и остали руководиоци такође неписмени.Дрзава треба преузети власниство и поставити сколованог цовјека на цело фирме и видјецете онда како мозе све функционисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслић

16.12.2023 17:48

Зашто се плашимо признати да је ово пропаст!Зашто и даље слиједимо увођење капитализма као облика својине? Теслић је општина која обилује шумским богаством!Зар не би било нормално да дрзава управља шумама и исту прерађује у својим погонима? Од када дадосмо приватницима шуме и прераду ми добисмо сиротињу! Радници не могу крај са крајем саставити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

16.12.2023 22:05

Исти случај је и у творници намјештаја Врбас радницима нису уплаћени доприноси шест година плата касни шест мјесеци радници се немогу лијечити немају осигурање. Ћубићева кћерка Ђурђа врши мобинг над радницима инспекција несмије ни доћи у Врбас пошто је дебело штите велики моћници из власти а радници су колатерална штета нису синдикално организирани пошто то она лично неда тако да нико и незна шта ти јадни радници преживљавају.

Name

Није него

16.12.2023 20:28

Није 2.200 КМ максимална казна, већ минимална. Рјешењем се наложи мјера, коју ако не изврши послодавац у остављеном року, кажњава се, у поступку принудног извршења рјешења, са 1.000 КМ сваких 15 дана, док не изврши рјешење. Такође, не мора се прекршајним налогом издати најмања казна већ се може поднијети суду прекршајна пријава и тражити већа казна. Немојте да вас "шалтају" из Инспектората.

ОДГОВОРИТЕ