Након писма син погинулог борца добио посао у Влади

Пеђа Кошчица, син палог борца Бранка Кошчице, који је постхумно одликован орденом Милоша Обилића и Медаљом заслуга за народ, добио је посао у Министарству финансија Републике Српске, након потресног писма који је упутио парламенту Српске.

Република Српска 14.12.2023 | 11:20
Након писма син погинулог борца добио посао у Влади

Писмо Пеђе Кошчице, који је по занимању дипломирани комуниколог, смјер односи с јавношћу, у парламенту Српске у уторак је прочитао народни посланик лиесте “За правду и ред”, Милан Миња Савановић, а одмах након тога јавила се министарка финасија Зора Видовић, која је сину палог борца понудила посао.

Обећање је испунила одмах јуче када се у Народној скупштини Републике Српске састала са Кошчицом и обећала посао портпарола у Министарству финансија РС с обзиром на то да је то мјесто од раније упражњено.

Кошчица је у изјави за Српскаинфо потврдио да је разговарао са министарском те да су се договорили да донесе потребне документе у Министарство финансија, након чега ће се договорити када тачно почиње радити.

“Нисам радио на самопромоцији”

– С обзиром да сам по струци дипломирани комуниколог, смјер односи с јавношћу, испуњавам услове за то радно мјесто. Желим само да кажем да писмом, које сам упутио у парламент Српске нисам радио на самопромоцији нити себе, нити своје мајке и сестре. Желио сам да тим писмо скренем пажњу на дјецу погинулих бораца, али и на проблеме са којима се породице палих бораца сусрећу. Моје писмо се односило на све породице палих бораца и на њихов социјални статус у друштву. Да се то види и да се то зна – рекао је Кошчица за Српскаинфо.

Милан Миња Савановић рекао је за Српскаинфо да је задовољан епилогом цијеле приче јер ће Кошчица напокон ријешити питање запослења.

– Драго ми је да је акција уродила плодом и да је напокон ријешен проблем запошљавања сина погинулог борца. Ово је показатељ да грађани не треба да ћуте већ да се боре за своја права. Надам се да ће ово бити окидач да се народ покрене и да се проблеми борачке популације ријеше – навео је Савановић.

Он додаје да зна за још оваквих случајева те да ће јавно о њима говорити у парламенту Српске.

– Дневни ред НСРС јесте да спасимо наш народ. Морамо радити конкретно- истакао је Савановић.

Подсјећамо, Савановић је у уторак увече пред народним посланицима прочитао Кошчицино писмо у којем детаљно износи егзистенцијалне проблеме његове породице са којима се годинама бори.

Пеђа Кошчица је син погинулог борца Војске Републике Српске Бранка Кошчице, хероја по коме је једна улица у Бањалуци добила име и који је погинуо 1993. године на одбрани Коридора код Брчког.

Тражио посао 15 година

У свом писму Кошчица је, између осталог, навео да више од 15 година покушава наћи било какав посао достојан човјека у родном граду.

– Највећи дио свог живота био сам незапослен или повремено запослен. Већи дио своје радне каријере радио сам непријављен или на црно, што је рак-рана нашег друштва. Као ни моја сестра, нисмо имали никога да се заузме за нас и да нас препоручи, „погура“, сналазили смо се како смо знали и умјели са мањим или већим успјехом – навео је Кошчица, између осталог, у писму које је потписала и његова мајка Драгица и сестра Нина.

(Српскаинфо) Фото: Уступљена фотографија/ Синиша Пашалић/Рингиер

Коментари / 73

Оставите коментар
Name

Бањалукаааа

14.12.2023 11:35

А СТА ЈЕ С ОСТАЛОМ ДЈЕЦОМ ПОГИНУЛИХ КОЈИ НИСУ ЗАПОСЛЕНИ..ЕТО САД СТЕ ЈЕДНОГ УСУТИЛИ ..ДАЛИ МУ ЗАПОСЛЕЊЕ И ДА УБУДУЦЕ ГЛАСА ЗА ВАС ЛОПОВЦИНЕ..СТА С ОСТАЛИМ..НЕК И ОСТАЛИ ПИСУ ЈАВНО.. ТАЈ ДА ЈЕ ПРАВИ ЛИК ОДБИО БИ ПОСАО И ОСТАО ДОСЉЕДАН..СВИМА ИЛ НИКОМ..ВАЉДА ТТЕБАЈУ ИМАТ СВА ДЈЕЦА ПОГИНУЛИХ ИСТИ ТРЕТМАН..ОВАЈ ЈЕ САД СКОЛОЊЕН..КОЛКО ИХ ИМА ЈОС ДА ИХ ТАКО ЗАПОЛЕ ПОСЛЕ ПИСАЊА ПИСАМА..ЈАВНО..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бањалука

14.12.2023 11:54

А ста би ти мајке ти, дали су му посао и добро је.Откуд ти то да це за њих гласати.Не мозес народу угодити никад.Ајмо сад свима да нам дају по милион марака и да не радимо и не боримо се вец да тросимо и узивамо.Сто се тице дијеце палих бораца 90% их је добило посао у струци и нека је.Не прицам напамет.Али морају и други радити и зивити, има их колико оцес у тезој ситуацији сто су им зиви родитељи

Name

РЕ Бањалука

14.12.2023 11:56

Најстарија дјеца погинулих бораца су 96о годиште, њима је 27 година... Требамо ли их до пензије прехрањивати са буџета не контам?

Name

Романија

14.12.2023 11:58

О чему причаш Бањалучанин. Срам и стид да те буде. Чуј одбити посао. Сва дјеца погинулих бораца, сви незапослени борци треба да додју код министра бораца и пред владу и да не иду док не добију посао. А не као неки ево вам 50,00 км напишите ружан коментар на Јелену Тривиц и добит ћете још 50,00 км.

Name

333

14.12.2023 12:08

Брзо рјесење за дјецу само треба да тразе ,ако цути нико је и ниста ,срецан му рад ,дуго је цекао посао ,омладину треба запосљавати да остаје овдје ,доста их је отисло сколе за коју годину це се затварати а сви знамо ,засто?

Name

Ма не

14.12.2023 12:21

На жалост у праву сте а ово показује суноварат нашег друштва. Момак добио посао (и требао је) али се изрекламирали и Видовићка и Вукановић. Ово је зрело за потпуни распад.

Name

356јк56к

14.12.2023 12:26

Велика већина њих је погинула зато што је пијана била на рову, и онда су такви пијани бјежали кад је припуцало па нису видјели дрво кад су бјежали и тако си их сустигли и убили, десетине хиљада њих који су својом кривицом погинули да нису пили били би живи.

Name

радник у привреди

14.12.2023 12:29

Како то одјендом измислише радно мјесто није било ни јавног конкурса. Како створише непостојеће измишљено радно мјесто у влади.

Name

Ре

14.12.2023 12:32

Нека се боре сви. Да народ изадје на протесте и скине ову накарадну власт.

Name

Сиколац

14.12.2023 12:47

А сто би одбио посао?!Да му ти мозда неби давао плату?Цути мајке ти и не паметуј

Name

Свака цаст Милане

14.12.2023 13:14

Браво за народног поланика, а да буде стамота Висковица који глуми постењацину и његову владу и директоре дрзавних фирми који на овакав и сличан начин понижавају дјецу погинулих бораца, има их који и раде а ова влас им продузава уговоре тако по два мјесеца и тако годинама. Срам их било ...

Name

Нада

14.12.2023 13:17

Баш, баш ружно и нетачно причате Бањалука аа. Срамота.

Name

Срамота Висковицеве Владе

14.12.2023 13:18

Видковиц неце ни да процита писма борацких категорија, неце да се удостоји ни да одговори да казе несто, његова зеља је да ту дјецу протјера из РС сметају му. Једини Радан Остојиц сто се бори надамо се да це се изборити није лако. Подрска и за народниг посланика свака цаст на овом добром дјелу.

Name

Правда. Кад ће? Зна ли се?

14.12.2023 13:44

Прелазим на другу тему.Да ли је у реду да неко понижава,омаловажава и изивљава на другој особи на послу (без икаквог повода и разлога, само да докаже да јој се може) а да ми кажу не могу ништа јер је дијете палог борца? Да ли је то оправдање? Не причам о овом момку него о лошем искуству о ком се доста ћутало. Колико је добрих и поштених људи који су дјеца палих бораца па су поштени људи и не понижавају, нису запослени а итекако заслужују посао. Зар је толико тешко постало бити човјек и колико лоша особа мораш бити да понижаваш некога из чиста мира? Мени то није нормално понашање.

Name

Ре за 356јк56к

14.12.2023 14:36

Дабогда ти био једног дана у рову. Само пази кад будес бјезао да не ударис у какво дрво ! Дебилцино !

Name

За Ре БањаЛука

14.12.2023 18:10

Ти си баш неписмен, имаш и старије дјеце погинулих бораца, незапослене , факултетски образоване. Зашто мислиш да неко ко је 1989. не може бити дијете погинулог борца.

Name

Ре

14.12.2023 20:55

Па ако буду и друге запошљавали и тако их онда ушуткавали, ко ће онда гласати за ваше пулене, још горе ћете проћи на идућим изборима!

Name

Мирослав

14.12.2023 11:38

Ста реци на ову прицу, осим да је тузна и јадна? Без овог писма, момак би био и даље без посла. Стета да ово писмо није написао пре, па да цују они сто ведре и облаце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзо

14.12.2023 12:58

А конкурс???

Name

Конкурс

15.12.2023 04:56

Је циста форма за политичке ухљебе. Ни један конкурс није регуларан. Сви су намјестени и о томе се ја ко прича. Републицка инспекција реагује колико може, али не стиже због масовног лоповлука све урадити како треба. Ххахас

Name

Ех нису једини

14.12.2023 11:39

Породица Станка Дјурдјевица погинулог борца из Прњавора! Куц им се распалааааа помоци ниоткуда Син и сам уцесник рата морао трбухом за крухом у Европу!!!!! Мајка болеснааа сестра и сама удовица умрлог борца!!! Дуса да заболи! Задњи разговор са борцем!! Ако погинем миј дјеца це моци зивјети од суме обецао карадзиц и крајусник! Ех кад би знао ста су они сврнули у рату за своју дјецу док је он ратовсо на првој линији! Страснооо а тек ови данас! Људско ругло 21 вијека! ЧОЈСТВО МОРАЛ! 0 дебелаа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само да

14.12.2023 11:41

Не буде као са Вукотицем! Да изгуби морал куповином папкарењем! Да цува Образ татин понос!!!! И плату да заради а не да прима а не ради!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

14.12.2023 11:43

Пу, дрзаво, треба те укинут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан.

14.12.2023 11:43

Ста је самном сто сам био погино на глодјанском брду код Зв.па озивио где мени посо све мјестани заузели са бициклима прија рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2023 12:54

Друзе,бори се! Ако ти ова власт не ваља онда се активирај. Немоје те се за изборе продавати. Ова власт само узима,лазе и расељава.

Name

Срамота,

14.12.2023 11:46

Да досада нису запослена сва дјеца погинулих бораца. То вишу нису дјеца, то су одрасли људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

14.12.2023 11:48

Лијепо од министарства, поражавајуће је то ŝто министарка рече да је неко отиŝао са тог радног мјеста на боље. Испада да неки могу бирати. Дијете! Пред ордењем твог оца се стоји мирно са страхом и поŝтовањем. То није каква сектаŝка књижица па да се из разочарења или освјеŝћења баца у смеће. Лусти за правду и ред свака част на оваквом маркирању проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоок

14.12.2023 16:18

Образовани, паметни и искусни људи су увијек могли бирати. Најнормалнија је ствар промијенити посао, ста је ту спорно? Него би вас 98% да се ујљеби до пензије и уцахури на једном мјесто

Name

Робин Хоок

14.12.2023 22:36

А, молим те ,кажи нам зашто сви образовани и способни бјеже из РС ако могу бирати? Шта и гдје могу бирати? Гдје живиш? Процјењујем ли добро? Чим се бавиш ?

Name

Провоцатеур

14.12.2023 11:51

Није радио на самопромоцији али је посао објеруцке прихватио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2023 13:18

А ста би, да одбије посао? Бас срамота ста си написао.

Name

Како Зора рече?

14.12.2023 11:52

Нек се ДЈЕЧАК мени јави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2023 15:31

Лоповска секта ведри и облаци. Срамота ста су борци и сав народ то дозволио.

Name

Нострадамус-Ненад

14.12.2023 12:10

Све је то ОК.али питање је дали се тако треба да ради,дали постоје институције које треба то да раде.Опет добро је да се бар један слуцај ријеси.Постоји сада проблеем осталих који неце моци да ријесе тако свој проблем ,а јос веци проблем је сто це сада управо новозапослени имати обавезу да подрзи владу и да пљује по свима који било коју критику упути према влади.Залосно,али је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сценариј

14.12.2023 12:15

Као са Вукотицем! Али момак се упецао! 1 глас сигуран висе! Трговина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

14.12.2023 12:17

А конкурс за упразњено радно мјесто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

14.12.2023 12:18

Ето, деси и чудо. Чудо над чудима. Власт уважи апелацију из опозиције. Ко би рекао. Шта је у питању, слабост власти или нека накнадна памет и правда. Сличне ствари су се догађале и у сумраку отоманске империје. Уважавале су неке молбе, жалбе из реда раје других вјера, обесправљеног становништава у тада посрнулој царевини. Замјерала и закерала би приговорила и запела за процедуре, конкурс, оглас и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.12.2023 12:21

Срећно ти било Дечко. Свију треба запослити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

14.12.2023 12:24

Тужне ли државе и живота у њој. Млади човјек се запошљава тако да испрепада власт јавним писмом а већ је давно према годинама,требао знати правац у животу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

14.12.2023 12:30

Коме се човјек обратио и ко је прочитао писмо?Посланик једине странке која има чисте и часне намјере!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајка

14.12.2023 12:34

Честитке младићу сретно и све најбоље у животу, морају ли сви момци писмо писати или ће их се неко сјетити да треба да раде. Свак ко ради купио диплому и заузео радно мјесто неком момку који је редовно завршио школу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор за мајка

14.12.2023 14:47

Тужан је живот у овој држави... Најтужније је када заузму мјесто они без школе и још се труде на све начине да избаце оне школоване јер их угрожавају...

Name

Ацо

14.12.2023 12:42

Свака цаст … цеститке све за момка и Зору нормално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

14.12.2023 12:45

Да само хоце ли бити коруптиван? Стално спомињете децу погинулих избацујуци борце, ја не радим 25 г и не бих могао коруотивно радит ко овај, нити желим да радим у робовским увјетима, мора да се побољшају радничка права и среде остаке ствари, мада и ово многим дупелисцима одговара, бог неће питат где већ како сте радили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

14.12.2023 13:47

Продали Телецом РС и потросили га на себе. И сад, као, добро је, нисмо банкротирали ... Кад би постојала финансијска инспекција, пола њих би у затвор ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лео

14.12.2023 13:51

О његовом све најбоље , али овај мали је тески нерадник а зашто тај дечко не каже колико је пара добио на основу оца и он и његова породица, а сто се тице ове дјеце која вец имају четрдесетак година, нпр заврши за фризера а хоце да ради у влади дај маните нас висе те прице о овој дјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

14.12.2023 13:52

Требају се дјеца погинулих yапослити, неспорно. Али ово је тек лакрдија, како се мо\е одмах yапослити, гдје је конкурс, на основу ;ега је вр[ен иyбор, мозда има приоритетнијих! Јавна брука и срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миодраг

14.12.2023 13:55

Боже опрости у овом рату су најбоље просли жене и дјеца погинулих, они неће баш ништа да раде а држави би кожу скинули само да не раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2023 16:31

Вас коментар је сувисан! Страсно!

Name

Беки

14.12.2023 18:53

Дабогда твоја жена и дјеца добро прошли!!!

Name

КОНКУРС

14.12.2023 14:16

Ок. Поштујем. Али гдје је расписивање конкурса, она легитимна и законска норма која треба да се испоштује? И тужно је чути да у држави неко 15 година није могао наћи посао. Другдје их мијењаш како ти досади. Ништа она добро није направила са овим, само показала отворено како изгледа корупција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

14.12.2023 14:23

Не могу да вјерује,читајући коментаре,колико смо постали злобни,га ....Богу хвала да је неко чуо писмо момка који се само бори за једно од основних људски права-да ради и живи од свог рада! Срамно какви смо постали. А теби момче нека буде срећан будући посао а надам се да ћеш га часно обављати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљеник

14.12.2023 14:37

Господина премијера ове несрећне "државе" молим да "малом" одсијече и принесе бадњак, а госпођу Зору молим да дјетету купи печеницу и пакетић. Ко нас клео, није дангубио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

14.12.2023 15:16

Овај дечко не излази из кладионице и кафане, толики је нерадник да чисто сумљам да ће моћи задржати тај посао који буде добио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјете погину.борца

14.12.2023 15:17

Јà сам дјете погинолуг борца радим код привстника 13 година,радио сам за невницу од 20км од 7 до 7 и то копо септицке јаме да би имо себи неки дзепарац и за сколе..Сто се тице дрзаве нема од ње помоци за нас тузно је то ал је тако..Сви су обецавàли посо сттанке ал никад гà нисан добио.Зивим и радим како могу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

14.12.2023 15:19

Циркус правите од свега. Циркусанти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

14.12.2023 15:57

Генерално је велико срање у свим сегментима друштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Премијеру јел Вас срамота

14.12.2023 16:00

Радоване стидите ли се Ви и васа влада васа дјеца имају све, засто понизавате сјецу породице погинулих, засто се васи директољи мацехински понасају према њима и које приме приме привремено они не тразе директорска мјеста вец само социјалну сигурност то су давно заслузили. Да су се обрацали федералном министру до сад бих се сазалио и оримио их. До сад сам радио и гласао за вас ал ме срамота сто сам то радио искрено Вам казем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2023 17:28

Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаруга

14.12.2023 18:30

Знао сам покојног оца овог младог човјека. Човјек, људина, друг кога ми је жао и дан данас што је дао живот за ову државу. Бранко је дао панцирку младом човјеку да га заштити а он је примио гелер. Ако сам некад маштао како изгледају хероји то сам видио из близине. Никад није показао страх. Драги мој Коле, почивај у миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

14.12.2023 19:10

Нажалост...Четврта деценија лелемудас и цекас посао...Бити молер, конобар, радити као обезбеђење је испод цасти, јер забога засто сам заврсио факултет..Зато и јест друштво наопако у свим сегментима

ОДГОВОРИТЕ
Name

То те странка наговара

15.12.2023 07:51

Странацки писес, ово је понизење за дрзаву понизена вам је власт овим писмом и . Откуд ти знас да момак није радио као молер, конобар ил ста вец писес нисте му дигурно ви давали да презиви. Немозете се оправдати ста гид да налисете мала је рец срамота од ове дрзаве.

Name

Пропала држава

14.12.2023 21:02

А шта је са људима који су завршили државне факултете ПМФ , итд. па не могу наћи посао. Свака част његовом оцу што се борио и дао живот за РС али има и очева друге дјеце који нису погинули а борили сс за РС а њихова дјеца завршила су баш тешке факултете ,за њих нема посла годинама?!Раде као конобари, чистачи…. А овај господин је завршио Комуниколошки факултет који је под знаком ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конобар

14.12.2023 21:46

Када цујем ријец дјеца ја се најезим, е па та дјеца хоце само да раде у опстини, влади и електро привреди , ни једно то ткз дијете неце да ради у приватном сектору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стасно

14.12.2023 23:43

А шта је са дјецом палих бораца који су били врхунски студенти, маx просјек оцјена на дрзавном факултету. Магистратура на дрзавном факуктету, са високим просјеком. И гле чуда... Висковиц нам не да запослење, а на наша отворена радна мјеста прима раднике са купљеним дипломама али оне који Висковицу надју на десетине гласача, и његовим страначким партнерима. То смеце од човјека не занима квалитет у држави, већ лични интерес да зграби сто више, и њему слични. Радили смо ми и као студенти у продавницама да бисмо завршили квалитетне факултете, и сад нам не дају адекватно запослење. Брука и срамота од ове јадне власти. Овце гласајте поново за њих, распадацете се од муке и на оном свијету.

Name

Идеално

14.12.2023 23:54

А дјеца тајкуна поломисе ноге трцеци да се запосле у приватном сектору... Или се са купљеним дипломама, уваљују у те установе и институције које си навео...

Name

ко тебе ста пита

15.12.2023 07:37

Нису им родитељи страдали за приватника неко за ову дрзаву, погледај мало регион ако не знас висе. тако је у свим нормалним дрзавама. Ако си конобар отидји у Хрватску ради имацес висе, а успут види гдје раде дјеца погинулих бораца Хрватске и колико су цекали запослење. Срам те било на изјави стиди се...

Name

Луне

15.12.2023 01:11

Сва та дјеца од погинулих у градјанском рату у БиХ И од 20и30,и50 Година треба даим се помазе незнам гдје Саве Ковацевица Фамилија да трази одрзавање од Дрзаве ,а тек Тито Ух па његови треба да тразе издрзавање До 8 кољена од Гевгелије до Триглава И од Суботице до Јадрана И запослења И одрзавање И виле И куце И ТД Али Ето Они су омразени у народу само зато сто ниста нису тразили него се боре кроз зивот Као сав нормалан свет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гинг

15.12.2023 05:17

Не могу да вјерујем да у данасње вријеме није могао да надје посао. Проблем је тај сто сви хоце на дрзавне јасле, тамо се мало ради и не сноси никаква одговорност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

15.12.2023 08:29

Нешто ми овај не личи на дијете, хоће ли се звати дјеца и док не оду у пензију или це и тада бити дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

15.12.2023 09:30

Нешто ми није јасно треба запослити све,докле ћемо дјелити народ друго дјеца су до 18 год. и сад се захваљујете онима који су нас довели у катастрофу .

Name

Искрено

15.12.2023 20:08

Поздрављам ,али мора ли неко јавности да укаже на лоше ствари да би се неко сетио да ради оно што мора и треба и има обавезу да запосли децу палих бораца....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азем

16.12.2023 12:50

Тридесет година након рата су дјеца бораца барем тридесетогодисњаци. Ако до тридесет година старости ниси ријешио егзистенцијална питања … нагули брате тамо гдје има посла. Све те скупштинске штакоре заболе ухо за твојим погинулим оцем и добро им додје само за придобивање политичких поена. Ако некоме ни данас није јасно да су ратови деведесетих година били зајеб за све народе, да су људи изгинули да најгори од најгорих све покупе, ту онда нема Скупштине и посланика који вам могу помоћи.

ОДГОВОРИТЕ