Ово је најтраженији човјек на свијету- Крије се 30 година

Организатор напада на Израел и командант палестинске милитантне организације Хамас, Мохамед Деиф, неухватљив је, не појављује се у јавности, а у ријетким случајевима објављује видео поруке. У питању је човјек из сјенке, познат је по имену "Гост", што је директан превод његовог презимена, али и "мачка са девет живота". Управо он је већ годинама израелска мета број један, имајући у виду да стоји иза многих напада.

Свијет 18.10.2023 | 07:23
Ово је најтраженији човјек на свијету- Крије се 30 година

Управо он је већ годинама израелска мета број један, имајући у виду да стоји иза многих напада.

Први надимак упућује на његову навику да сваке ноћи борави код различитих људи како би избјегао откривање, док други алудира на његову вјештину да избјегава израелске покушаје атентата.

Ријетко јавно појављивање

У сатима након изненадног напада Хамаса на Израел, Деиф се појавио у снимљеној видео поруци, најављујући почетак, како је он назвао, „Операције Ал-Акса Олуја“.

„Доста је било. Одлучили смо да ставимо тачку на све ово“, рекао је он у видео поруци, позивајући Палестинце да се придруже борби.

Он је рекао да је упад у Израел био одговор на 16-годишњу блокаду Газе, рације у градовима на Западној обали током прошле године, насиље у Ал-Акси и све чешћим нападима на Палестинце и цјелокупни раст насеља.

Неухватљиви војни командант

Не зна се тачна година Деифовог придруживања Хамасу, сумња се да је то вјероватно било 1990. године. Према писању Скy неwса, тада је савладао вјештину прављења бомби код произвођача познатог као „инжењер“, Јехје Ајаша.

 

Деиф је оптужен да је од 1995. године организовао низ самоубилачких бомбашких напада и сматран је одговорним за смрт на десетине Израелаца.

Приписују му се и заслуге за креирање мреже тунела испод Појаса Газе и за пројектовање ракете Касам.

Шеф бригаде Касам, војног огранка Хамаса, постао је 2002. године, након што је Израел убио бившег вођу.

Бивши високи члан Хамаса Имад Фалођи казао је за Wасхингтон Пост 2014. године да је Деиф успјешан у свом послу, јер се не појављује уопште у јавности, његових фотографија готово да нема.

„Крије се међу становништвом и кад путује користи различите и идентитете, а још увијек је жив, јер се креће у малом кругу људи“, рекао је Фалођи.

Чак је једина његова позната фотографија она усликана за личну карту у вријеме када је имао 30 година. Данас има око 55. Агенција АП пише да би Деифа чак и у Гази “само шачица људи препознала”.

„Мачка са девет живота“

Деиф је најтраженији човјек у Израелу од 1995. године и преживио је више покушаја убиства. Међутим од њих није остао неповријеђен. Наводно је дјелимично парализован и користи инвалидска колица, а у једном од напада изгубио је око и руку.

У израелском ваздушном нападу 2014. године, Деиф је остао без жене и двоје дјеце – сви су погинули у бомбардовању.

Хиљаде људи присуствовало је џенази породице Деиф. Ковчег прекривен бијелим платном у ком је било тијело дјечака носио је један од рођака. Ожалошц́ени су током поворке скандирали “освета“.

Тада се Деиф огласио аудио записом у којем је рекао да је Хамас одабрао да нападне војнике, а не цивиле. Снимак је објављен уз фотографије бораца Хамаса који нападају малу израелску војну базу у близини Газе.

Постојале су гласине да је убијен у атентату у септембру 2002. године. Израелски обавјештајни званичници потврдили су да је Деиф преживио напад.

Амерички Стате Департмент Деифа је ставио на листу специјалних глобалних терориста (СДГТ).

Ранији живот

Деиф је рођен као Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри у избјегличком кампу Кан Јунис 1960-их. Мало се зна о његовом васпитању, сем да је студирао природне науке на Исламском универзитету у Гази, гдје је био и дио позоришне групе под називом Повратници.

Како пише Скy неwс, глумом је наставио да се бави и након придруживања Хамасу, понекад играјући улоге у пропагандним видео снимцима, рекао је за Wасхингтон Пост стручњак за Блиски исток са Ајзенхауер института, Ави Меламед.

Његов глас се посљедњи пут чуо 2021. године, када је упозорио да ће Израел платити „велику цијену ако исели Палестинце из њихових домова у источном Јерусалиму“.

У 11 дана сукоба који су услиједили, најмање 250 људи је убијено у Гази, а 13 у Израелу.

Прије тога, за њега се није чуло седам година.

(Н1) Фото: Једина позната фотографија Мохамеда Деифа (Сцреенсхот/ТW)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хаха

18.10.2023 07:45

Човјека у инвалидским колицима тешко парализованог, који се креће међу локалним становништво. Приче за малу дјецу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачка на све ово.

18.10.2023 08:22

Одлучили сте и добили сте. Зар сте мислили да за један дан завршите то све? Сад само гину недужни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

18.10.2023 08:46

Крију га обавјештајне службе САД"

ОДГОВОРИТЕ