Да вам се заврти у глави: Најскупљи пас на свијету

Најскупљи продани пас на свијету је штене златног тибетанског мастифа за које је један Кинез издвојио чак два милиона долара. Штене је приликом продаје имало 90 килограма и било је високо 80 центиметара.

Занимљивости 02.09.2023 | 15:32
Да вам се заврти у глави: Најскупљи пас на свијету

Израз мастиф Европљани су користили за све велике пасмине паса, па се закачио и за ову пасмину, која је заправо тибетански планински пас или хималајски планински пас.

Како каже и назив, пасмина потиче из Тибета, гдје су се (укључујући подручје Хималаја) користили као пси чувари стоке, али и кућа својих господара. Све до средине 20. вијека пасмина која је позната и под називом До Ки у Европи је била готово непозната, а управо европски узгајивачи најзаслужнији су што није изумрла.

Постоји неколико легенди о његовом поријеклу. Једна од њих каже да су у централну Азију стигли пратећи Атилу Бича Божијег, а постоји и она која каже да је тибетски мастиф "божји пас" јер представља трансформацију тибетанског свештеника у пса.

Након спектакуларне продаје од два милиона долара, узгајивачи су се бацили на узгој ових паса, али испоставило се да су веома скупи за одржавање, преноси "Индеx". Тибетански мастиф није пас за свакога јер његова социјализација захтјева много времена.

Ова врста сматра се једном од најздравијих пасмина, с обзиром на то да је током процеса еволуције био отпоран на већину болести. Невјероватан је податак да током свог живота у већини случајева овај пас не оболи ни од једне болести.

(Индеx)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мм

02.09.2023 15:49

Прелијепа животиња.

ОДГОВОРИТЕ