У Јапану дозволили возачима да конзумирају алкохол пре вожње

Полиција и инструктори вожње у Јапану усвојили су необичан приступ безбедности на путевима у нади да ће смањити број оних који возе у алкохолисаном стању – дозволили су возачима да конзумирају алкохол пре него што седну за волан.

Занимљивости 28.08.2023 | 15:50
У Јапану дозволили возачима да конзумирају алкохол пре вожње

Ауто-школа Чикушино у граду Фукуока на југозападу Јапана недавно је почела да нуди контролисано искуство вожње у алкохолисаном стању као део полицијске кампање да убеди „превише самопоуздане” возаче да никада не возе ако су пили алкохол.

Кампања је покренута поводом 17-годишњице смрти троје деце из тог града – два брата од четири и три године и њихове једногодишње сестре – који су погинули када је у њихов породични аутомобил ударио службеник општинске управе који је возио под дејством алкохола.

Међу возачима који су учествовали у недавном експерименту било је и двоје новинара дневног листа Маинићи шимбун – један новинар имао је задатак да пије и вози, а други да посматра колегу као трезан сапутник.

Пред возачима је био задатак да савладају три деонице пута – у првом делу требало је визити цикцак, друга етапа имала је С кривину, док је трећа деоница имала низ оштрих кривина. Трасу је требало најпре проћи у трезном стању.

Репортерка Хјелим Ха затим је попила лименку пива од 350 милилитара, као и шољицу вина од шљиве (пиће познато као умешу) и исто толико жестоког алкохолног пића шочу. Све то су возачи попили у року од једног сата.

Највећа опасност је то што возачи и кад попију мисле да су способни да возе

Алко-тест је открио код овако алкохолисане новинарке 0,30 мг алкохола по литру удаха, што је двоструко више од ограничења од 0,15 мг које важи у Јапану.

Упркос томе што су јој шаке биле хладне, лице црвено и срце убрзано куцало, Ха је рекла да се осећала способном да вози – као што је наводно рекао и возач који је изазвао фатални судар 2006. године.

Трезан Рокухеи Сато, Хјелимин колега репортер, неконтролисано се повијао напред-назад док је Хјелим непрестано убрзавала и непотребно успоравала дуж правог дела пута.

Успела је да „почисти“ чуњеве на делу пута где је требало да вози цикцак око њих. Заменик директора школе Шоџиро Кубота зауставио је припиту новинарку пре него што је кренула у савладавање С кривине.

На њено огромно изненађење, Кубота јој је рекао да је ушла у кривину при већој брзини и да је у једном тренутку залутала у супротну траку.

Иако конзумација пића слаби вештине које су људима потребне за вожњу, као што су когнитивни капацитет, расуђивање и способност маневрисања возилом, возач претпоставља да вози безбедно – то је највећа опасност од вожње у алкохолисаном стању“, рекао је Кубота, пише Маинићи шимбун.

Vožnja ne ide uz piće

<спан цласс="боxЦаптион">Вожња не иде уз пиће

Представници јапанске националне полицијске агенције истичу да многи возачи који пију и возе неколико пута без инцидената, развијају због тога осећај непобедивости и настављају да понављају исто опасно понашање.

Наводе и податке који показују да је вероватноћа да ће саобраћајна несрећа имати смртни исход седам пута већа када је возач пио алкохол у поређењу са несрећама у којима је возач трезан.

Позивамо људе да промисле о ризицима пре него што почну да пију. На пример, да уопште не возе до кафића, уз претпоставку да када буду попили, неће бити у стању да доносе исправне одлуке“, рекао је Јоичи Фурукава, заменик шефа одељења саобраћајне полиције префектуре Фукуока.

(<а хреф="хттпс://www.ртс.рс/лат/магазин/Занимљивости/5262484/јапан-возња-алкохол-безбедност.хтмл">РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар