"Тражимо рјешење и будимо оптимисти у не лаком времену"

На Факултету пословне економије у Бијељини одржан је научни скуп о утицају геополитичких промјена на националну економију. Скуп је имао међународни карактер и окупио је велики број учесника и гостију, чланова академске заједнице, успјешних привредника из Републике Српске и земаља у окружењу.

Република Српска 23.06.2023 | 15:46
"Тражимо рјешење и будимо оптимисти у не лаком времену"

Свјетска економија је за непуне двије године доживјела двије рецесије, прву изазвану пандемијом 2020. године и наредне године рат у Украјини који је узрок енергетске кризе и инфлације. Зато је тема овогодишњег научног скупа "Утицај геополитичких промјена на националну економију", никад актуелнија, каже проф. др Александар Грубор са Економског факултета у Суботици.

"Тема је више него интересантна и актуелна, велики је број учесника, са Економског факултета у Суботици око 15 професора  ће данас овде присуствовати са својим радовима . Изазови су велики и на нама је да тражимо рјешење и будимо оптимисти у не лаком времену"

Времена нису лака посебно за Русију која је под санкцијама.

Професор Олга Трофименко са Универзитета у Санкт Петерсбургу, каже да су њену земљу напустиле многе стране компаније и да се очекивало се да ће руска привреда доживјети крах, што се није десило. Остао је простор за домаће компаније да се развијају, као и оне које долазе из пријатељских или неутралних земаља. 

"Сви губе у тренутној геополитичкој ситуацији. Можда само неколико земаља може извући корист из ове ситуације. Русија је дефинитивно на губитку као и ЕУ. Међутим Кина је на добитку као и САД те Јапан и неке земље Блиског истока. Такође из ове економске приче као побједник може изаћи Србија и дјелимично БиХ.", каже Трофименко.


 
 Свој рад представио је и професор др Панагиотис Контакос, са Универзитета УЦЛан са Кипра.

"Живимо у свијету несигурности и веома је важно у овом периоду заштити економије од запада ка истоку како би се створила нова константа. Наш регион, Србија Бугарска, Грчка, Кипар је у епицентру ових глобалних промјена, али упркос томе увјерен сам, и оптимиста да ће наше земље имати много нових прилика"
 
 Суорганизатор научног скупа ове године био је Економски факултет Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици.

Проф др Тања Вујовић, декан Економског факутета у Косовској Митровици изразила је задовољство тиме што је пристигао велики број радова који ову врло актуелну тему анализирају са различитих аспеката.

"Надам се да ће закључци овога скупа негде да трасирају правце будућег кретања ових земаља западног Балкана у овим, врло компликованим геополитичким условима." истакла је професорка Вујовић.

Једанаести научни скуп са међународним учешћем "Еконбиз" на Факултету пословне економије у Бијељини окупио је 106 учесника из пет држава, који су представили 52 рада о тренутним геополитичким дешавањима у свијету.

(БН) Фото: БН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Петар

23.06.2023 17:38

Какав је то скуп, а Дудук није ништа говорио.

ОДГОВОРИТЕ