"Tražimo rješenje i budimo optimisti u ne lakom vremenu"

Na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini održan je naučni skup o uticaju geopolitičkih promjena na nacionalnu ekonomiju. Skup je imao međunarodni karakter i okupio je veliki broj učesnika i gostiju, članova akademske zajednice, uspješnih privrednika iz Republike Srpske i zemalja u okruženju.

Republika Srpska 23.06.2023 | 15:46
"Tražimo rješenje i budimo optimisti u ne lakom vremenu"

Svjetska ekonomija je za nepune dvije godine doživjela dvije recesije, prvu izazvanu pandemijom 2020. godine i naredne godine rat u Ukrajini koji je uzrok energetske krize i inflacije. Zato je tema ovogodišnjeg naučnog skupa "Uticaj geopolitičkih promjena na nacionalnu ekonomiju", nikad aktuelnija, kaže prof. dr Aleksandar Grubor sa Ekonomskog fakulteta u Subotici.

"Tema je više nego interesantna i aktuelna, veliki je broj učesnika, sa Ekonomskog fakulteta u Subotici oko 15 profesora  će danas ovde prisustvovati sa svojim radovima . Izazovi su veliki i na nama je da tražimo rješenje i budimo optimisti u ne lakom vremenu"

Vremena nisu laka posebno za Rusiju koja je pod sankcijama.

Profesor Olga Trofimenko sa Univerziteta u Sankt Petersburgu, kaže da su njenu zemlju napustile mnoge strane kompanije i da se očekivalo se da će ruska privreda doživjeti krah, što se nije desilo. Ostao je prostor za domaće kompanije da se razvijaju, kao i one koje dolaze iz prijateljskih ili neutralnih zemalja. 

"Svi gube u trenutnoj geopolitičkoj situaciji. Možda samo nekoliko zemalja može izvući korist iz ove situacije. Rusija je definitivno na gubitku kao i EU. Međutim Kina je na dobitku kao i SAD te Japan i neke zemlje Bliskog istoka. Takođe iz ove ekonomske priče kao pobjednik može izaći Srbija i djelimično BiH.", kaže Trofimenko.


 
 Svoj rad predstavio je i profesor dr Panagiotis Kontakos, sa Univerziteta UCLan sa Kipra.

"Živimo u svijetu nesigurnosti i veoma je važno u ovom periodu zaštiti ekonomije od zapada ka istoku kako bi se stvorila nova konstanta. Naš region, Srbija Bugarska, Grčka, Kipar je u epicentru ovih globalnih promjena, ali uprkos tome uvjeren sam, i optimista da će naše zemlje imati mnogo novih prilika"
 
 Suorganizator naučnog skupa ove godine bio je Ekonomski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Prof dr Tanja Vujović, dekan Ekonomskog fakuteta u Kosovskoj Mitrovici izrazila je zadovoljstvo time što je pristigao veliki broj radova koji ovu vrlo aktuelnu temu analiziraju sa različitih aspekata.

"Nadam se da će zaključci ovoga skupa negde da trasiraju pravce budućeg kretanja ovih zemalja zapadnog Balkana u ovim, vrlo komplikovanim geopolitičkim uslovima." istakla je profesorka Vujović.

Jedanaesti naučni skup sa međunarodnim učešćem "Ekonbiz" na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini okupio je 106 učesnika iz pet država, koji su predstavili 52 rada o trenutnim geopolitičkim dešavanjima u svijetu.

(BN) Foto: BN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Petar

23.06.2023 17:38

Kakav je to skup, a Duduk nije ništa govorio.

ODGOVORITE