Четврт вијека Театар феста: Моззарт уз Народно позориште Српске

Домаћин подржао четврту фестивалску вече

Република Српска 09.06.2023 | 17:16
Четврт вијека Театар феста: Моззарт уз Народно позориште Српске

Народно позориште Републике Српске ове седмице је главно мјесто окупљања љубитеља театра јер је у току XXВ Театар фест „Петар Кочић“. Већ четврт вијека ова културна манифестација окупља најбоље позоришне ансамбле из земље и региона, а трећу годину заредом подршку националном театру Српске пружила је компанија Моззарт спонзорисањем Феста. Синоћ, четврте фестивалске вечери, одиграна је представа „Покојник“ у продукцији Црногорског народног позоришта и Центра за културу Тиват, а зграда Народног позоришта била је у бојама домаћина вечери.

Народно позориште Републике Српске је захвално компанији Моззарт што нас подржава трећи пут заредом. Велика нам је част што су одлучили да се и ове године укључе у својству домаћина једне од вечери такмичарског дијела фестивала- каже в.д. директора Народног позоришта Републике Српске, Дијана Грбић. 

У препуној сали публика је синоћ на великој сцени уживала у представи "Покојник",  а дјело Бранислава Нушића адаптирао је Егон Савин. За сјајну игру побринули су се глумци Црногорског народног позоришта и Центра за културу Тиват, што је публика наградила вишеструким аплаузима. 

-Честитамо Народном позориште Републике Српске четврт вијека успјешног организовања Театар феста „Петар Кочић“. Са задовољством смо и ове године подржали манифестацију великог значаја за културу Српске и тиме омогућили публици да ужива у сјајним представама ансамбала из земље и региона. Желимо им још много успјешних сезона- поручује Марија Раниловић, менаџер корпоративних комуникација компаније Моззарт. 

Овогодишњи Театар фест „Петар Кочић“, XXВ по реду, почео је свечаним отварањем 5. јуна на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске. У музичком програму су учествовали Гудачки оркестар Народног позоришта Републике Српске са гостима Комбајн Квартет (Цомбине Qуартет) , Маја Манојловић, МаМа Воx и свјетским шампионом у хармоници, Радованом Ивановићем. 

Прве такмичарске вечери публика је уживала у представи „Ролеркостер“ у сјајној изведби глумаца београдског Атељеа 212. Друге вечери и у публици и на сцени аплаудирали су глумцима Народног позоришта Ниш који су их одушевили комадом „Сан о завичају (Невиђено фолк сновиђење)“.

Вечерас је Бањалука домаћин Сарајеву, а на репертоару је представа „Мој син само мало спорије хода“. Сутра, посљедње такмичарске вечери, ће на сцену глумци Народног позоришта у Београду, а публика ће моћи да гледа „Успаванку за Алексију Рајчић“. Свечано затварање Фестивала је у недјељу када ће бити проглашен побједници XXВ Театар феста „Петар Кочић“, а, њима у част, глумци Народног позоришта Београд ће одиграти представу „Деца“. 

Народно позориште Републике Српске је и ове године угостило одличне представе из региона и тиме омогућило бањолучкој публици да ужива у врхунским изведбама. Уз њих је и ове године била друштвено одговорна компанија Моззарт која изнова својим примјером показује важност улагања у културу и умјетност. 

(ПР) Фото: ПР