Četvrt vijeka Teatar festa: Mozzart uz Narodno pozorište Srpske

Domaćin podržao četvrtu festivalsku veče

Republika Srpska 09.06.2023 | 17:16
Četvrt vijeka Teatar festa: Mozzart uz Narodno pozorište Srpske

Narodno pozorište Republike Srpske ove sedmice je glavno mjesto okupljanja ljubitelja teatra jer je u toku XXV Teatar fest „Petar Kočić“. Već četvrt vijeka ova kulturna manifestacija okuplja najbolje pozorišne ansamble iz zemlje i regiona, a treću godinu zaredom podršku nacionalnom teatru Srpske pružila je kompanija Mozzart sponzorisanjem Festa. Sinoć, četvrte festivalske večeri, odigrana je predstava „Pokojnik“ u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, a zgrada Narodnog pozorišta bila je u bojama domaćina večeri.

Narodno pozorište Republike Srpske je zahvalno kompaniji Mozzart što nas podržava treći put zaredom. Velika nam je čast što su odlučili da se i ove godine uključe u svojstvu domaćina jedne od večeri takmičarskog dijela festivala- kaže v.d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dijana Grbić. 

U prepunoj sali publika je sinoć na velikoj sceni uživala u predstavi "Pokojnik",  a djelo Branislava Nušića adaptirao je Egon Savin. Za sjajnu igru pobrinuli su se glumci Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, što je publika nagradila višestrukim aplauzima. 

-Čestitamo Narodnom pozorište Republike Srpske četvrt vijeka uspješnog organizovanja Teatar festa „Petar Kočić“. Sa zadovoljstvom smo i ove godine podržali manifestaciju velikog značaja za kulturu Srpske i time omogućili publici da uživa u sjajnim predstavama ansambala iz zemlje i regiona. Želimo im još mnogo uspješnih sezona- poručuje Marija Ranilović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Mozzart. 

Ovogodišnji Teatar fest „Petar Kočić“, XXV po redu, počeo je svečanim otvaranjem 5. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske. U muzičkom programu su učestvovali Gudački orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske sa gostima Kombajn Kvartet (Combine Quartet) , Maja Manojlović, MaMa Vox i svjetskim šampionom u harmonici, Radovanom Ivanovićem. 

Prve takmičarske večeri publika je uživala u predstavi „Rolerkoster“ u sjajnoj izvedbi glumaca beogradskog Ateljea 212. Druge večeri i u publici i na sceni aplaudirali su glumcima Narodnog pozorišta Niš koji su ih oduševili komadom „San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)“.

Večeras je Banjaluka domaćin Sarajevu, a na repertoaru je predstava „Moj sin samo malo sporije hoda“. Sutra, posljednje takmičarske večeri, će na scenu glumci Narodnog pozorišta u Beogradu, a publika će moći da gleda „Uspavanku za Aleksiju Rajčić“. Svečano zatvaranje Festivala je u nedjelju kada će biti proglašen pobjednici XXV Teatar festa „Petar Kočić“, a, njima u čast, glumci Narodnog pozorišta Beograd će odigrati predstavu „Deca“. 

Narodno pozorište Republike Srpske je i ove godine ugostilo odlične predstave iz regiona i time omogućilo banjolučkoj publici da uživa u vrhunskim izvedbama. Uz njih je i ove godine bila društveno odgovorna kompanija Mozzart koja iznova svojim primjerom pokazuje važnost ulaganja u kulturu i umjetnost. 

(PR) Foto: PR