Бројне породице ноћ провеле у страху због клизишта

Обилне падавине које су синоћ погодиле Баањалуку изазвале су клизишта и за собом оставиле велику материјалну штету на објектима. Бројне породице ноћ су провеле у страху, а неке су биле принуђене да напустите своје домове.

Република Српска 09.06.2023 | 15:37
Бројне породице ноћ провеле у страху због клизишта

У бањалучким насељима Старчевица, Мејдан и Поток, бујичне воде изазвале су одроне и оштећења на кућама. Мјештани су провели непроспавану ноћ, а и даље страхују за своје животе и имовину.

„Јуче је почела јака киша, била сам у кући са малим дјететом, самохрана сам мајка. Изашли смо вани, да видимо, да нам не уђе у кућу. Међутим, када сам видјела како се земља осипа, одвела сам дијете што даље да нас не одвуче“, препричава нам Тамара Грбић, испод чије куће се одронула велика количина земље. 

Грађане су обишли одборници градске Скупштине, који сматрају да се што прије морају предузети мјере у циљу заштите имовине угроженог становништва. 

„Катаклизма! Ови грађани дуго година муку муче са овим проблемима. Према ономе што сам синоћ видио, ситуација је гора него 2014. године, а сви знате шта се 2014. догодило. Горе сте могли видјети кућу која се налази на клизишту, а ако буде још једна падавина као што је била синоћ може се очекивати да та кућа склизне и направи проблеме свим кућама које се налазе испод. Доле у дну је брдо буквално прошло кроз кућу“, рекао је Бојан пећанац, одборник у Скупштини града Бањалука. 

На терен су изашли и из Одсјека за послове цивилне заштите. Кажу, предложиће надлежнима у Градској управи формирање комисије која ће извршити процјену настале штете. 

„Ми смо синоћ овдје, у овој и у другим улицама у којима је због обилних падавина дошло до проблема. Штета је углавном настала на приватним објектима мјештана. На терену смо били од 17 часова, ватрогасци су имали преко 25 интервенција. Ангажовали смо нашу механизацију из Одсјека за послове цивилне заштите на успостављању путне комуникације у овим улицама“, изјавио је Драгољуб Вукајловић из Одсјека за послове цивилне заштите Бањалука.

Грађевински инспектор је због опасности од урушавања забранио употребу три стамбена објекта, чиме су три вишечлане породице, привремено, остале без крова над главом.

(БН) Фото: БН

Коментари / 0

Оставите коментар