Brojne porodice noć provele u strahu zbog klizišta

Obilne padavine koje su sinoć pogodile Baanjaluku izazvale su klizišta i za sobom ostavile veliku materijalnu štetu na objektima. Brojne porodice noć su provele u strahu, a neke su bile prinuđene da napustite svoje domove.

Republika Srpska 09.06.2023 | 15:37
Brojne porodice noć provele u strahu zbog klizišta

U banjalučkim naseljima Starčevica, Mejdan i Potok, bujične vode izazvale su odrone i oštećenja na kućama. Mještani su proveli neprospavanu noć, a i dalje strahuju za svoje živote i imovinu.

„Juče je počela jaka kiša, bila sam u kući sa malim djetetom, samohrana sam majka. Izašli smo vani, da vidimo, da nam ne uđe u kuću. Međutim, kada sam vidjela kako se zemlja osipa, odvela sam dijete što dalje da nas ne odvuče“, prepričava nam Tamara Grbić, ispod čije kuće se odronula velika količina zemlje. 

Građane su obišli odbornici gradske Skupštine, koji smatraju da se što prije moraju preduzeti mjere u cilju zaštite imovine ugroženog stanovništva. 

„Kataklizma! Ovi građani dugo godina muku muče sa ovim problemima. Prema onome što sam sinoć vidio, situacija je gora nego 2014. godine, a svi znate šta se 2014. dogodilo. Gore ste mogli vidjeti kuću koja se nalazi na klizištu, a ako bude još jedna padavina kao što je bila sinoć može se očekivati da ta kuća sklizne i napravi probleme svim kućama koje se nalaze ispod. Dole u dnu je brdo bukvalno prošlo kroz kuću“, rekao je Bojan pećanac, odbornik u Skupštini grada Banjaluka. 

Na teren su izašli i iz Odsjeka za poslove civilne zaštite. Kažu, predložiće nadležnima u Gradskoj upravi formiranje komisije koja će izvršiti procjenu nastale štete. 

„Mi smo sinoć ovdje, u ovoj i u drugim ulicama u kojima je zbog obilnih padavina došlo do problema. Šteta je uglavnom nastala na privatnim objektima mještana. Na terenu smo bili od 17 časova, vatrogasci su imali preko 25 intervencija. Angažovali smo našu mehanizaciju iz Odsjeka za poslove civilne zaštite na uspostavljanju putne komunikacije u ovim ulicama“, izjavio je Dragoljub Vukajlović iz Odsjeka za poslove civilne zaštite Banjaluka.

Građevinski inspektor je zbog opasnosti od urušavanja zabranio upotrebu tri stambena objekta, čime su tri višečlane porodice, privremeno, ostale bez krova nad glavom.

(BN) Foto: BN

Komentari / 0

Ostavite komentar