Угљевик: Дан ВРС и Прве мајевичке бригаде

Свечаним дефилеом ешалона ратних застава Војске Републике Српске кроз Угљевик, истовремено је почело обиљежавање Дана ВРС и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, и обиљежавање 31 година од формирања Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске. Служен је парастос а положени су и вијенаци на централно спомен-обиљежје погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у Угљевику.

Република Српска 08.05.2023 | 14:52
Угљевик: Дан ВРС и Прве мајевичке бригаде

Трећи пјешадијски/Република Српска/ пук баштини традицију, идентитет и војно насљеђе ВРС, па му је основни задатак и мисија на најбољи могући начин презентовати јавности, и значане догађаје обиљежавати, рекао командант Трећег пјешадијског /Република Српска / пука Сретен Милошевић. Он је нагласио да је, гледано са ове дистанце од 31 годину, формирање Војске Републике Српске 12. маја 1992. године била мудра, храбра и историјски оправда одлука. 

" У том циљу  мислим да је ВРС успјела. Заштитила је народ, створила је РС, али исто тако свјесни смо апсолутно чињенице да је то имало огромну цијену, да су многи наши борци дали животе за РС да би ми могли данас да живимо у овој слободи, тако да ће то бити једна наша посебна обавеза, да сачувамо лик и дјело свих тих људи који су дали животе за РС  с једне стране, и наравно да се то пренесе на млађе нараштаје јер оно морају да знају."

Данас је обиљежена и 31 година од формирања Прве мајевичке бригаде која је одликована Одреном Немањића. Прва мајевичка бригада дала је немјерљив допринос у одбрани српског народа овог краја, каже Јован Маринковић, предсједник Борачке организације Угљевик.

"Кроз Прву мајевичку бригаду је прошло 3,500 људи, 301 погинули борац има, 648 је ратних војних инвалида, што говори да је сваки трећи борац избачен из строја током рата. Имали смо једну сигурно од надужих линија у РС у току рата, од Зворника преко Тузле, Мајевице до брчанског ратишта.

Честитајући саборцима Дан оснивања Прве мајевичке бригаде, бивши начелник штаба И Мајевичке бригаде Ратко Ђурковић, изразио је захвалност за јуначку борбу бригаде на одбрани српских простора.

" Бригада је имала жестоких седам непријатељских офанзива, напада, непријатељ је нон-стоп покушавао да заузме релеј, пале су многе жртве, много је бораца изгинуло, али ето бригада је сачувала релеј, а чак су и авиони НАТО пакта бомбардовали релеј", свједочи Ђурковић

Ми борци волимо нашу Републику Српску, и чуваћемо је, без обзира што нам се држава није одужила онако како заслужујемо, поручено је са овог скупа.

(БН)  Фото: БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дубравко

08.05.2023 13:08

А гдје су били припадници војске Реп Српске кад је Додик са својом приватном полицијом насилно преузимао полицијске станице..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

08.05.2023 13:38

Вјецно је цували као сад и била вам ко зецији реп

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

08.05.2023 14:33

Не дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

08.05.2023 17:27

Воле борци Републику Српску,али власт не воли борце,а и борце заступају продане душе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

09.05.2023 07:56

Да бурле даје борцима колико борци требају за нормални свој живот,неби се он са својим криминалцима толико обогатио да незнају шта ће од богаства у РС и свијету.

Name

ТЕШКО НАМА

08.05.2023 18:11

У Приједору борце представља Предојевић који је бјежао са ратишта и Доктор Мацура који је сједио по комисијама у канцеларијама. Једини прави честити борац са њима од почетка до краја и увијек први Ранко Колар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моје

08.05.2023 19:18

Цеститке слављеницима и борцима 1. Мајевичке бригаде. Часно и поштено се борили за свој народ. Животе дали за РС али данас мало им се даје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

09.05.2023 05:30

Додик је дамно рекао ако вам је мало одузецеми вам и то.

Name

Поздрсвља вас Милановиц

09.05.2023 01:03

Лизите ципеле сељацини из Бакинаца. Док сте се ви борили, он је сверцовао. Док сте ви на просјацким стаповима, његов синциц бјесумуцно отима паре од градјана.

ОДГОВОРИТЕ