Ugljevik: Dan VRS i Prve majevičke brigade

Svečanim defileom ešalona ratnih zastava Vojske Republike Srpske kroz Ugljevik, istovremeno je počelo obilježavanje Dana VRS i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, i obilježavanje 31 godina od formiranja Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske. Služen je parastos a položeni su i vijenaci na centralno spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata u Ugljeviku.

Republika Srpska 08.05.2023 | 14:52
Ugljevik: Dan VRS i Prve majevičke brigade

Treći pješadijski/Republika Srpska/ puk baštini tradiciju, identitet i vojno nasljeđe VRS, pa mu je osnovni zadatak i misija na najbolji mogući način prezentovati javnosti, i značane događaje obilježavati, rekao komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska / puka Sreten Milošević. On je naglasio da je, gledano sa ove distance od 31 godinu, formiranje Vojske Republike Srpske 12. maja 1992. godine bila mudra, hrabra i istorijski opravda odluka. 

" U tom cilju  mislim da je VRS uspjela. Zaštitila je narod, stvorila je RS, ali isto tako svjesni smo apsolutno činjenice da je to imalo ogromnu cijenu, da su mnogi naši borci dali živote za RS da bi mi mogli danas da živimo u ovoj slobodi, tako da će to biti jedna naša posebna obaveza, da sačuvamo lik i djelo svih tih ljudi koji su dali živote za RS  s jedne strane, i naravno da se to prenese na mlađe naraštaje jer ono moraju da znaju."

Danas je obilježena i 31 godina od formiranja Prve majevičke brigade koja je odlikovana Odrenom Nemanjića. Prva majevička brigada dala je nemjerljiv doprinos u odbrani srpskog naroda ovog kraja, kaže Jovan Marinković, predsjednik Boračke organizacije Ugljevik.

"Kroz Prvu majevičku brigadu je prošlo 3,500 ljudi, 301 poginuli borac ima, 648 je ratnih vojnih invalida, što govori da je svaki treći borac izbačen iz stroja tokom rata. Imali smo jednu sigurno od nadužih linija u RS u toku rata, od Zvornika preko Tuzle, Majevice do brčanskog ratišta.

Čestitajući saborcima Dan osnivanja Prve majevičke brigade, bivši načelnik štaba I Majevičke brigade Ratko Đurković, izrazio je zahvalnost za junačku borbu brigade na odbrani srpskih prostora.

" Brigada je imala žestokih sedam neprijateljskih ofanziva, napada, neprijatelj je non-stop pokušavao da zauzme relej, pale su mnoge žrtve, mnogo je boraca izginulo, ali eto brigada je sačuvala relej, a čak su i avioni NATO pakta bombardovali relej", svjedoči Đurković

Mi borci volimo našu Republiku Srpsku, i čuvaćemo je, bez obzira što nam se država nije odužila onako kako zaslužujemo, poručeno je sa ovog skupa.

(BN)  Foto: BN

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dubravko

08.05.2023 13:08

A gdje su bili pripadnici vojske Rep Srpske kad je Dodik sa svojom privatnom policijom nasilno preuzimao policijske stanice..

ODGOVORITE
Name

Naravno

08.05.2023 13:38

Vjecno je cuvali kao sad i bila vam ko zeciji rep

ODGOVORITE
Name

tragac

08.05.2023 14:33

Ne dugo.

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

08.05.2023 17:27

Vole borci Republiku Srpsku,ali vlast ne voli borce,a i borce zastupaju prodane duše

ODGOVORITE
Name

Re re

09.05.2023 07:56

Da burle daje borcima koliko borci trebaju za normalni svoj život,nebi se on sa svojim kriminalcima toliko obogatio da neznaju šta će od bogastva u RS i svijetu.

Name

TEŠKO NAMA

08.05.2023 18:11

U Prijedoru borce predstavlja Predojević koji je bježao sa ratišta i Doktor Macura koji je sjedio po komisijama u kancelarijama. Jedini pravi čestiti borac sa njima od početka do kraja i uvijek prvi Ranko Kolar.

ODGOVORITE
Name

Moje

08.05.2023 19:18

Cestitke slavljenicima i borcima 1. Majevičke brigade. Časno i pošteno se borili za svoj narod. Živote dali za RS ali danas malo im se daje.

ODGOVORITE
Name

Milorad

09.05.2023 05:30

Dodik je damno rekao ako vam je malo oduzecemi vam i to.

Name

Pozdrsvlja vas Milanovic

09.05.2023 01:03

Lizite cipele seljacini iz Bakinaca. Dok ste se vi borili, on je svercovao. Dok ste vi na prosjackim stapovima, njegov sincic bjesumucno otima pare od gradjana.

ODGOVORITE