Политика заштитник хаоса који влада у ОШ "Србија", Пале

Трагедија у Београду натјерала је многе родитеље и грађане широм региона да затраже помоћ по питању вршњачког насиља у школама, а на која, бар према писму које је пред нама, нико од надлежних не реагује. Редакцији БН-а се данима обраћа уплашени грађанин из Пала који наводи да заправо политика штити лоше руководиоце и насилне ученике.

Република Српска 07.05.2023 | 10:30
Политика заштитник хаоса који влада у ОШ "Србија", Пале

У писму се наводи да је познато и јавности, и локалној заједници у Палама све о низу проблема у ОШ "Србија".

“Случајеви заташкавања вршњачког насиља, те њихово понављање, доношења 'снуса' у школу од стране ученика, опште незадовољство родитеља и просвјтних радника радом руководства школе, нису довољни да се нешто промијени”, наводи се.

Он каже да је покренута и петиција коју је потписало преко 60 одсто радника школе.

“Петиција просвјетних радника коју је потписало преко 60% њих због лошег руковођење школом, потом петиција родитеља за резултат су имали само репресивне мјере од стране директорице која ужива подршку локалног СНСД-а која, између осталог, из освете није продужила уговоре појединим наставницима који су потписали петицију. Значи, довољно је да руководилац буде политички активан, да има 'везе', запосли куму и наравно да је подобна”, поручено је у писму.

Даље се истиче да у школи влада стање у ком се заташкавају преступи ученика који имају родбинске-кумовске везе са директорицом, те неправедно кажњавају ученици који немају довољно јаке родитеље да им "чувају леђа".

“На Савјету родитеља директорица је критикована како малтретира наставнике, те да ти наставници често долазе фрустрирани на посао. Очигледно да петиције нису довољне, као ни давање алкохола дјеци на екскурзији, прикривање починилаца, понављање вршњачког насиља које директорица заташкава, напад директора на библиотекара, мобинг над радницима и лоша атмосфера међу наставницима која се наравно одражава и на нашу дјецу. Уз растуће незадовољство како родитеља тако и наставника према директорици, како ми родитељи да будемо сигурни за своје дијете?”

Из Пала стиже порука да педагог и психолог немају времена да се посвете дјетету, а код директорице се морамо наручивати на разговор седмицама унапријед да бисмо оправдали изостанак дјетета, па и поред заказаног термина нађемо затворена врата.

“Родитељи који су писали тадашњој министарки да је ученик физички напао другарицу у разреду нису добили никакав одговор нити подршку јер је случај заташкан јер је преступник штићеник директорице. Родитељи су се жалили и Школском одбору, али нажалост и то тијело је политички лобирано и ради у интересу партије. Такође, директорица има приступ сигурносним камерама на свом рачунару (можда и телефону) те свакодневним гледањем грубо нарушава приватност дјеце и користи то као аргументе у разговору са родитељима и дјецом.”

Шта је још потребно да се деси да се смијени један директор? Зар није довољно што се 39 првачића уписало у школу Пале, а припадају подручју уписа за школу Србија? То говори довољно о неповјерењу родитеља у ту образовну установу у којој се заташкава насиље, а о превенцији насиља нема сврхе ни говорити – пита се у писму које је послано на више адреса.

Каже се да смо сви свједоци крвавих догађаја који нам се чине далеко, а брзо могу доћи у наше двориште.

“Разлога за бригу и питања имамо много, али нема никога да нас саслуша. Остаје нам само да се надамо да се ништа слично неће десити код нас или је једина могућност за промјену да дијете неког политичара крене у ту сколу?”

(БН/Писмо читалаца) Фото: Архива/ОШ "Србија"

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

+

07.05.2023 08:49

ПОЛУДИО НАРОД ОД НЕПРАВДЕ И ПОКВАРЕНИХ, НЕИСКРЕНОМ ПОЛИТИЧАРА. КОЈИ СУ УЗРОКОВАЛИ СВЕ ЗЛО. ПРВО ИЗА РАТА ДОЗВОЛИЛИ УВОЗ ТУЂЕ ЗАТРОВАНЕ ХРАНЕ. И СЕЛА ЗАМРЛА И ОПУСТИЛА. О ИСКУСНИ ЗЕМЉОРАДНИЦИ ОТИШЛИ ШВАБИ. САД ОМЛАДИНА НЕЋЕ НА СЕЛО, ПА ЈЕ ВЕЛИКА ПАНИКА У ГРАДОВИМА. НИШТА СЕ НЕМА РАДИТИ , А НЕМА НИ НОВЦА. РАД ЈЕ ЛИЈЕК. У РАДУ ЈЕ СПАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У раду је спас?

07.05.2023 10:24

То је и Хитлер рекао! А ти "+" си, изгледа, Г88!? Багро усташка!

Name

ре ре

07.05.2023 12:09

Да ли је могуће,а очигледно јесте,да овакве будале и ликови који не разумију нити могу да разумију шта неко прича,та жели рећи ,него одмах поистовјећују и показују своје болесне особине поистовјећујући са дјеловима своје психе која је једино запамтила фрагменте неке анализе болесних умова....и ја мислим да је младима наконколе раде,..зар то није нормално...лијечи се болесник....

Name

Зоки

07.05.2023 08:51

Ове политицке прице це испразнити земљу! Политику треба забранити На цијелом Балкану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бе

07.05.2023 08:55

Пре 8 г слузбеник владе крстан грујиц је досао у нови варос у сколу у бл и осамарио мог децака 5 разред јер наводно је задиркивао његово дете, и ником ниста била полиција, директор затаскаво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

10.05.2023 07:22

јеси му ти вратио самар???

Name

Песимиста

07.05.2023 08:56

Стице се дојам да је политицка Бањалука, зели да се ријеси истоцне РС. Нема програма како зауставити овај егзодус и пропадање тог врло вазног и природним богаством богатог дијела РС. Нису само Пале запостављене сви градови су у дубиози осим ТКЗ истоцно Сарајево... које је 90% ослоњено на привреду Сарајева Сјеверни дио се покузава развијати али иде споро пола инвестиција иде у дзеп корумпираних политицара. Република Српска се се убрзано празни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

07.05.2023 09:36

Све ово исто се дешава и у Бања Луци.

Name

Ре

07.05.2023 10:13

Истоцно Сарајево најбоље рјесење за нас је да се припојимо Федерацији БиХ јер свакако радимо у Сарајеву и Горажду и немамо проблема.

Name

Србољуб Влаховић Цигановић

07.05.2023 12:47

Па наравите проблем нека вас замрзе И ето ти разлога да подржите самосталност РС! Хвалите Бошњаке...срам вас било! Па неће глупе Бошње саме правити проблем, треба их подстаћи на то. Провокације, ово-оно. Јајаре једне, издајничке И неспособне. Треба вам цртати, маму вам ј.м! Пвм! Ми морамо да радимо све за слободну РС! По сваку цјену!

Name

Аска

07.05.2023 08:59

Родитељи се требају организовати и увести дезурства у сколу. Цим види да неко некога провоцира по ходницима залијепити му 2, 3 цуске па неце висе никада. Ни уценик ни наставник. И постено платити казну на суду. Од цланарина скупљат цемо за плацање тих казни. А у материну висе и дјеца и њихова права и америка и европа. Напуцај га по дупету док је мало па му неце пасти на памет да изазива другаре и смије се сто неко има само 3 маице за обуци у сколи. Наставнице обавезно врацати куци са врата сколе кад их видимо у мини сукњама и утегнутим хлацама. И каземо дјеца крива... ми смо криви и одговорни за ово сто се десава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лукавица

07.05.2023 09:01

Циљ СНСД-а је да се што више нормалног становништва исели из РС.Ово је само један од начина и сигурно је да им добро иде у том науму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деутсцхланд

07.05.2023 09:02

ДОДИК јавно пријети,а ви казите да није истина,На изборима, омладина слуса,њега треба првог у ЗАТВОР,Давид Круниц убијени,имају докази,и ником ниста, нормално да омладина казе,могу радити ста зелим,јос иза ледја имају странку,и сад долази на наплату,, Патријарх иде таквима на Славу,никад није реагирао,зна он да је Давид убијен,и ко је га убио, цути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепи мој

07.05.2023 09:11

Оцито овој сколи треба наставник калибра наставника који је 80-тих предавао математку у СУП-и Момцила Гиговица,којег су се бојали сви уценици,наставници па и директор Петар Разњатовиц!! Тако вам је то лепи моји ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.05.2023 11:17

Драги мој, нема тога висе. Имају они добре методе да се боре против добрих наставника. Тад је било друго вријеме.Сад у сколи није вазно како ко ради него да ли гласа за оне за које директор гласа. Управа сколе нема контакт са дјацима, само контролису професоре. Везе су усле у наставу, све је отисло до врага.

Name

Лепи мој

07.05.2023 13:03

Нема висе кецеља и папа,никог није брига сто су дијеца таква!?

Name

Лаки

07.05.2023 09:17

Све је отишло у пм задњих двадесетак година владавине ове секте. Све је обезвређено и једино важно је да си припадник секте а то дјеца виде. Виде огромне социјалне разлике а затим и све остале. Виде како се просв радници односе према дјеци моћних родитеља и виде како се након школе добије посао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

07.05.2023 11:09

А ста је онда са Србијом,јер овдје сви дизу Вуцица и Снс у небеса?

Name

Аска

07.05.2023 12:56

Секта је промјењива категорија. То су само мали мисеви које поставља америка и енглеска на власт. На стране амбасаде ми морамо насрнути и тразити да иду одавде и своја говна нек воде са собом. Па нек њихову дјецу растјеруују, убијају и уце оваквој култури..

Name

Големо

07.05.2023 09:27

Ето снус је изгледа највећи проблем !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.05.2023 10:13

За дјецу школског узраста сигурно да јесте а ти своје слободно снадбјевај редовно.

Name

Татар

07.05.2023 10:18

Ма није политика крива крива је пољопривреда и ратарство што не да младима да се баве корисним послом

Name

Ама све

07.05.2023 10:55

Партије забранити рад институције распустити злооо невидјеноооо урусили систем! Хаос траје од рата! Од такозваних Борбе за народ!!! А у ствари за свој дзеп! Харајууу ! Зло големо! Они као мисле за народ раде за народ итд лази невидјенеее!!само политицаре Волонтерееее! Па да видимо борбу за народ! Без привилегија за Гиниса! Исисали будзет а дрзавно народно све опљацкали умрезени домаци са бјелосвјетским хостаплеримаа!!! Прљави капитал милионии и милијардее пљацксјуци све раднике пензионереедрзавни будзет лоповске приватизације тендери ресурси јавна предузеца банкее итд итд

Name

Марко

07.05.2023 09:51

Обавезе-дузности и права морају бити ускладјени Једно без другог не мозе. Дати веца овластења радницима у просвјети а максимално по најстрозијим критеријумима не бирати младе људе и образовати их за позив наставника,професора водило би у јос веци хаос. Просвета и здравство су темељ сваког друства јер они стварају здравох и образованог цовјека са којима је теско па и немогуце манипулисати..Свакако ти људи морају бити добро плацени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сос

07.05.2023 10:00

Хитно позвати 2 000 000 бољих људи да населе ове лијепе крајеве јер ми нисмо заслужили да живимо овдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

07.05.2023 10:17

Силе и директорице, ко је заташкао случај Гавриловић дјечака коме баба и деда држе 2 кафане мали који је дрогу донио у школу. Директорица цути. Зизија су покушали нацепити али жижи је предавао мени прије 20 година у школи Пале. Највише нам знања пренио из Живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

07.05.2023 10:24

Е то је проблем, није до родитеља, него до система, политике, куповине диплома, незнања...имамо и директоре и наставнике који се опијају заједно са ученицима. Велики дугогодишњи проблем на који сви ћуте јел су сви заштићени преко политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

07.05.2023 11:20

Имамо директоре који дрзе кафане у које залаза уценици. Имамо малољетне уценике који раде у кафицима.

Name

Ма јебеш све

07.05.2023 10:58

...Битно је је дами дајемо имена зградама и улицмаа да би провоцирали... А у суштини , као што се види, сами себи наносимо зло а имена , умјесто да нас профињују ми њих прљамо инпо потреби другом народу пркосимо.. Све тотално идиотски!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

07.05.2023 11:13

Тако се регрутују нови чланови СНСД@! Силеџије су заштићене од владајућих јер су им тамо родитељи а онда остала дјеца виде да нема заштите без странке и тако ми ЛАГАНО ТОНЕМО И НЕСТАЈЕМО!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истоцно ново Сарајево

07.05.2023 11:17

У Палама има само једно рјесење. Оно је давање Николи Лазаревицу прилику да растјера спрегу политике, мафије и профитера. Цовјек је испред времена, то ми сви у Истоцном Сарајеву, поготово паљани знамо и знају. Има храбрости за хиљаду људи, супроставио се енергетској мафији и зауставио изградњу минихидроцентрала(сјецате се његовог наступа у НСРС када је усвојена његова Декларација), о идејама и његовој интелектуалној и моралној супремацији над властима и непостојецој опозицији у Палама, као и на Сарајевскороманијској регији не треба тросити ријеци. Паљани, у памет се, нас у доњем дијелу града нема ко ослободити- покренути, сви су заједно, ви имате Нидза рибара, градитеља, хуманисту и задузбинара, цовјека који зна знање и не боји се ни мафије, ни Додика, ни његових слуга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подграб

08.05.2023 12:39

Потписујем, ко има бољи за то него човјек ком је надимак Куја

Name

Пера

07.05.2023 11:19

Ко не види да су школе ПРИВАТНО ВЛАСНИШТВО плаћено нашим парама(из буџете) та је пропустио нешто крупно!! КАДА је и гдје министар реаговао а посебно тривићка, а за НЕРЕАГОВАЊЕ је награђена мјестом директора АЕРОДРОМА МАХОВЉАНИ! Зато многи дир не реагују или прикрију проблем и зато буду награђени УМЈЕСТО ДА ИХ ХИТНО СМЈЕНЕ И ИСКЉУЧЕ ИЗ СТРАНКЕ!! КО се нада нечему бољем на овим просторима ХИТНО ДА СЕ БУДИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Бе

07.05.2023 11:23

заташкаваће полиција и даље ЗАТО ШТО СЕ ОВДЈЕ НЕ СМИЈЕ ПОДНИЈЕТИ ПРИЈАВА ПРОТИВ НАС И НАШИХ!! МИ смо овдје ти који одређујемо правила игре!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алооо...

07.05.2023 11:23

Ало критичари. Па дајте једном дођите себи. Шта вам је? Зар политика треба да васпитава нашу децу? Ко је крив за оно што је учеик измакао столицу професорици? Да ли политика или отац и мајка. Заборавили сте ону нашу народну: ,,Какав отац такав син, каква мајка таква кћерка.'' Сви смо се ухватили мобилних па и дедови и баке, тако да не видимо шта нам деца раде и чиме се баве. За све ово што се дешавало и десило, криви су родитељи, а не неко други! Родитељи су сада открили и показали свој образ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

07.05.2023 11:58

Дуго траје агонија,неправда,лаж.И сад је ситуација непоправљива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф.

07.05.2023 12:43

Господо, дотакли смо седми круг пакла. Не заборавите да је ово посљедица висегодисње власти у којој су привилеговани криминалци,преваранти, људи са купљеним дипломама, "тајкуни" ... Нормални људи су деградирани. Овој власти је битан само ГЛАС на изобрима. За тај глас су пустили и дозволили све. Немојте да се лаземо да је некоме стало до образовног сектора. Коме? Овима сто воде ову земљу у пропаст? Да је некоме стало до образовања на позицији министра био би неко из струке ко има знање,искуство и способност. Такве нецете наци. Нацете оне који су послусници система и добри скупљаци гласова. Сваки градјанин треба да себе преиспита и да се запита кога то бира да га представља и води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

09.05.2023 15:54

Бирали или не гласали или не исти добијају изборе. Немогу се избори баш сваки пут покрасти.