Politika zaštitnik haosa koji vlada u OŠ "Srbija", Pale

Tragedija u Beogradu natjerala je mnoge roditelje i građane širom regiona da zatraže pomoć po pitanju vršnjačkog nasilja u školama, a na koja, bar prema pismu koje je pred nama, niko od nadležnih ne reaguje. Redakciji BN-a se danima obraća uplašeni građanin iz Pala koji navodi da zapravo politika štiti loše rukovodioce i nasilne učenike.

Republika Srpska 07.05.2023 | 10:30
Politika zaštitnik haosa koji vlada u OŠ "Srbija", Pale

U pismu se navodi da je poznato i javnosti, i lokalnoj zajednici u Palama sve o nizu problema u OŠ "Srbija".

“Slučajevi zataškavanja vršnjačkog nasilja, te njihovo ponavljanje, donošenja 'snusa' u školu od strane učenika, opšte nezadovoljstvo roditelja i prosvjtnih radnika radom rukovodstva škole, nisu dovoljni da se nešto promijeni”, navodi se.

On kaže da je pokrenuta i peticija koju je potpisalo preko 60 odsto radnika škole.

“Peticija prosvjetnih radnika koju je potpisalo preko 60% njih zbog lošeg rukovođenje školom, potom peticija roditelja za rezultat su imali samo represivne mjere od strane direktorice koja uživa podršku lokalnog SNSD-a koja, između ostalog, iz osvete nije produžila ugovore pojedinim nastavnicima koji su potpisali peticiju. Znači, dovoljno je da rukovodilac bude politički aktivan, da ima 'veze', zaposli kumu i naravno da je podobna”, poručeno je u pismu.

Dalje se ističe da u školi vlada stanje u kom se zataškavaju prestupi učenika koji imaju rodbinske-kumovske veze sa direktoricom, te nepravedno kažnjavaju učenici koji nemaju dovoljno jake roditelje da im "čuvaju leđa".

“Na Savjetu roditelja direktorica je kritikovana kako maltretira nastavnike, te da ti nastavnici često dolaze frustrirani na posao. Očigledno da peticije nisu dovoljne, kao ni davanje alkohola djeci na ekskurziji, prikrivanje počinilaca, ponavljanje vršnjačkog nasilja koje direktorica zataškava, napad direktora na bibliotekara, mobing nad radnicima i loša atmosfera među nastavnicima koja se naravno odražava i na našu djecu. Uz rastuće nezadovoljstvo kako roditelja tako i nastavnika prema direktorici, kako mi roditelji da budemo sigurni za svoje dijete?”

Iz Pala stiže poruka da pedagog i psiholog nemaju vremena da se posvete djetetu, a kod direktorice se moramo naručivati na razgovor sedmicama unaprijed da bismo opravdali izostanak djeteta, pa i pored zakazanog termina nađemo zatvorena vrata.

“Roditelji koji su pisali tadašnjoj ministarki da je učenik fizički napao drugaricu u razredu nisu dobili nikakav odgovor niti podršku jer je slučaj zataškan jer je prestupnik štićenik direktorice. Roditelji su se žalili i Školskom odboru, ali nažalost i to tijelo je politički lobirano i radi u interesu partije. Takođe, direktorica ima pristup sigurnosnim kamerama na svom računaru (možda i telefonu) te svakodnevnim gledanjem grubo narušava privatnost djece i koristi to kao argumente u razgovoru sa roditeljima i djecom.”

Šta je još potrebno da se desi da se smijeni jedan direktor? Zar nije dovoljno što se 39 prvačića upisalo u školu Pale, a pripadaju području upisa za školu Srbija? To govori dovoljno o nepovjerenju roditelja u tu obrazovnu ustanovu u kojoj se zataškava nasilje, a o prevenciji nasilja nema svrhe ni govoriti – pita se u pismu koje je poslano na više adresa.

Kaže se da smo svi svjedoci krvavih događaja koji nam se čine daleko, a brzo mogu doći u naše dvorište.

“Razloga za brigu i pitanja imamo mnogo, ali nema nikoga da nas sasluša. Ostaje nam samo da se nadamo da se ništa slično neće desiti kod nas ili je jedina mogućnost za promjenu da dijete nekog političara krene u tu skolu?”

(BN/Pismo čitalaca) Foto: Arhiva/OŠ "Srbija"

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

+

07.05.2023 08:49

POLUDIO NAROD OD NEPRAVDE I POKVARENIH, NEISKRENOM POLITIČARA. KOJI SU UZROKOVALI SVE ZLO. PRVO IZA RATA DOZVOLILI UVOZ TUĐE ZATROVANE HRANE. I SELA ZAMRLA I OPUSTILA. O ISKUSNI ZEMLJORADNICI OTIŠLI ŠVABI. SAD OMLADINA NEĆE NA SELO, PA JE VELIKA PANIKA U GRADOVIMA. NIŠTA SE NEMA RADITI , A NEMA NI NOVCA. RAD JE LIJEK. U RADU JE SPAS.

ODGOVORITE
Name

U radu je spas?

07.05.2023 10:24

To je i Hitler rekao! A ti "+" si, izgleda, G88!? Bagro ustaška!

Name

re re

07.05.2023 12:09

Da li je moguće,a očigledno jeste,da ovakve budale i likovi koji ne razumiju niti mogu da razumiju šta neko priča,ta želi reći ,nego odmah poistovjećuju i pokazuju svoje bolesne osobine poistovjećujući sa djelovima svoje psihe koja je jedino zapamtila fragmente neke analize bolesnih umova....i ja mislim da je mladima nakonkole rade,..zar to nije normalno...liječi se bolesnik....

Name

Zoki

07.05.2023 08:51

Ove politicke price ce isprazniti zemlju! Politiku treba zabraniti Na cijelom Balkanu!

ODGOVORITE
Name

Be

07.05.2023 08:55

Pre 8 g sluzbenik vlade krstan grujic je dosao u novi varos u skolu u bl i osamario mog decaka 5 razred jer navodno je zadirkivao njegovo dete, i nikom nista bila policija, direktor zataskavo

ODGOVORITE
Name

Ovako

10.05.2023 07:22

jesi mu ti vratio samar???

Name

Pesimista

07.05.2023 08:56

Stice se dojam da je politicka Banjaluka, zeli da se rijesi istocne RS. Nema programa kako zaustaviti ovaj egzodus i propadanje tog vrlo vaznog i prirodnim bogastvom bogatog dijela RS. Nisu samo Pale zapostavljene svi gradovi su u dubiozi osim TKZ istocno Sarajevo... koje je 90% oslonjeno na privredu Sarajeva Sjeverni dio se pokuzava razvijati ali ide sporo pola investicija ide u dzep korumpiranih politicara. Republika Srpska se se ubrzano prazni.

ODGOVORITE
Name

Znaj

07.05.2023 09:36

Sve ovo isto se dešava i u Banja Luci.

Name

Re

07.05.2023 10:13

Istocno Sarajevo najbolje rjesenje za nas je da se pripojimo Federaciji BiH jer svakako radimo u Sarajevu i Goraždu i nemamo problema.

Name

Srboljub Vlahović Ciganović

07.05.2023 12:47

Pa naravite problem neka vas zamrze I eto ti razloga da podržite samostalnost RS! Hvalite Bošnjake...sram vas bilo! Pa neće glupe Bošnje same praviti problem, treba ih podstaći na to. Provokacije, ovo-ono. Jajare jedne, izdajničke I nesposobne. Treba vam crtati, mamu vam j.m! Pvm! Mi moramo da radimo sve za slobodnu RS! Po svaku cjenu!

Name

Aska

07.05.2023 08:59

Roditelji se trebaju organizovati i uvesti dezurstva u skolu. Cim vidi da neko nekoga provocira po hodnicima zalijepiti mu 2, 3 cuske pa nece vise nikada. Ni ucenik ni nastavnik. I posteno platiti kaznu na sudu. Od clanarina skupljat cemo za placanje tih kazni. A u materinu vise i djeca i njihova prava i amerika i evropa. Napucaj ga po dupetu dok je malo pa mu nece pasti na pamet da izaziva drugare i smije se sto neko ima samo 3 maice za obuci u skoli. Nastavnice obavezno vracati kuci sa vrata skole kad ih vidimo u mini suknjama i utegnutim hlacama. I kazemo djeca kriva... mi smo krivi i odgovorni za ovo sto se desava.

ODGOVORITE
Name

lukavica

07.05.2023 09:01

Cilj SNSD-a je da se što više normalnog stanovništva iseli iz RS.Ovo je samo jedan od načina i sigurno je da im dobro ide u tom naumu.

ODGOVORITE
Name

Deutschland

07.05.2023 09:02

DODIK javno prijeti,a vi kazite da nije istina,Na izborima, omladina slusa,njega treba prvog u ZATVOR,David Krunic ubijeni,imaju dokazi,i nikom nista, normalno da omladina kaze,mogu raditi sta zelim,jos iza ledja imaju stranku,i sad dolazi na naplatu,, Patrijarh ide takvima na Slavu,nikad nije reagirao,zna on da je David ubijen,i ko je ga ubio, cuti

ODGOVORITE
Name

Lepi moj

07.05.2023 09:11

Ocito ovoj skoli treba nastavnik kalibra nastavnika koji je 80-tih predavao matematku u SUP-i Momcila Gigovica,kojeg su se bojali svi ucenici,nastavnici pa i direktor Petar Raznjatovic!! Tako vam je to lepi moji ...

ODGOVORITE
Name

Re

07.05.2023 11:17

Dragi moj, nema toga vise. Imaju oni dobre metode da se bore protiv dobrih nastavnika. Tad je bilo drugo vrijeme.Sad u skoli nije vazno kako ko radi nego da li glasa za one za koje direktor glasa. Uprava skole nema kontakt sa djacima, samo kontrolisu profesore. Veze su usle u nastavu, sve je otislo do vraga.

Name

Lepi moj

07.05.2023 13:03

Nema vise kecelja i papa,nikog nije briga sto su dijeca takva!?

Name

Laki

07.05.2023 09:17

Sve je otišlo u pm zadnjih dvadesetak godina vladavine ove sekte. Sve je obezvređeno i jedino važno je da si pripadnik sekte a to djeca vide. Vide ogromne socijalne razlike a zatim i sve ostale. Vide kako se prosv radnici odnose prema djeci moćnih roditelja i vide kako se nakon škole dobije posao...

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

07.05.2023 11:09

A sta je onda sa Srbijom,jer ovdje svi dizu Vucica i Sns u nebesa?

Name

Aska

07.05.2023 12:56

Sekta je promjenjiva kategorija. To su samo mali misevi koje postavlja amerika i engleska na vlast. Na strane ambasade mi moramo nasrnuti i traziti da idu odavde i svoja govna nek vode sa sobom. Pa nek njihovu djecu rastjeruuju, ubijaju i uce ovakvoj kulturi..

Name

Golemo

07.05.2023 09:27

Eto snus je izgleda najveći problem !

ODGOVORITE
Name

Re

07.05.2023 10:13

Za djecu školskog uzrasta sigurno da jeste a ti svoje slobodno snadbjevaj redovno.

Name

Tatar

07.05.2023 10:18

Ma nije politika kriva kriva je poljoprivreda i ratarstvo što ne da mladima da se bave korisnim poslom

Name

Ama sve

07.05.2023 10:55

Partije zabraniti rad institucije raspustiti zlooo nevidjenoooo urusili sistem! Haos traje od rata! Od takozvanih Borbe za narod!!! A u stvari za svoj dzep! Harajuuu ! Zlo golemo! Oni kao misle za narod rade za narod itd lazi nevidjeneee!!samo politicare Volontereeee! Pa da vidimo borbu za narod! Bez privilegija za Ginisa! Isisali budzet a drzavno narodno sve opljackali umrezeni domaci sa bjelosvjetskim hostaplerimaa!!! Prljavi kapital milionii i milijardee pljacksjuci sve radnike penzionereedrzavni budzet lopovske privatizacije tenderi resursi javna preduzeca bankee itd itd

Name

Marko

07.05.2023 09:51

Obaveze-duznosti i prava moraju biti uskladjeni Jedno bez drugog ne moze. Dati veca ovlastenja radnicima u prosvjeti a maksimalno po najstrozijim kriterijumima ne birati mlade ljude i obrazovati ih za poziv nastavnika,profesora vodilo bi u jos veci haos. Prosveta i zdravstvo su temelj svakog drustva jer oni stvaraju zdravoh i obrazovanog covjeka sa kojima je tesko pa i nemoguce manipulisati..Svakako ti ljudi moraju biti dobro placeni.

ODGOVORITE
Name

Sos

07.05.2023 10:00

Hitno pozvati 2 000 000 boljih ljudi da nasele ove lijepe krajeve jer mi nismo zaslužili da živimo ovdje

ODGOVORITE
Name

Mika

07.05.2023 10:17

Sile i direktorice, ko je zataškao slučaj Gavrilović dječaka kome baba i deda drže 2 kafane mali koji je drogu donio u školu. Direktorica cuti. Zizija su pokušali nacepiti ali žiži je predavao meni prije 20 godina u školi Pale. Najviše nam znanja prenio iz Života.

ODGOVORITE
Name

Xxx

07.05.2023 10:24

E to je problem, nije do roditelja, nego do sistema, politike, kupovine diploma, neznanja...imamo i direktore i nastavnike koji se opijaju zajedno sa učenicima. Veliki dugogodišnji problem na koji svi ćute jel su svi zaštićeni preko politike.

ODGOVORITE
Name

Tacno

07.05.2023 11:20

Imamo direktore koji drze kafane u koje zalaza ucenici. Imamo maloljetne ucenike koji rade u kaficima.

Name

Ma jebeš sve

07.05.2023 10:58

...Bitno je je dami dajemo imena zgradama i ulicmaa da bi provocirali... A u suštini , kao što se vidi, sami sebi nanosimo zlo a imena , umjesto da nas profinjuju mi njih prljamo inpo potrebi drugom narodu prkosimo.. Sve totalno idiotski!

ODGOVORITE
Name

Pera

07.05.2023 11:13

Tako se regrutuju novi članovi SNSD@! Siledžije su zaštićene od vladajućih jer su im tamo roditelji a onda ostala djeca vide da nema zaštite bez stranke i tako mi LAGANO TONEMO I NESTAJEMO!!

ODGOVORITE
Name

Istocno novo Sarajevo

07.05.2023 11:17

U Palama ima samo jedno rjesenje. Ono je davanje Nikoli Lazarevicu priliku da rastjera spregu politike, mafije i profitera. Covjek je ispred vremena, to mi svi u Istocnom Sarajevu, pogotovo paljani znamo i znaju. Ima hrabrosti za hiljadu ljudi, suprostavio se energetskoj mafiji i zaustavio izgradnju minihidrocentrala(sjecate se njegovog nastupa u NSRS kada je usvojena njegova Deklaracija), o idejama i njegovoj intelektualnoj i moralnoj supremaciji nad vlastima i nepostojecoj opoziciji u Palama, kao i na Sarajevskoromanijskoj regiji ne treba trositi rijeci. Paljani, u pamet se, nas u donjem dijelu grada nema ko osloboditi- pokrenuti, svi su zajedno, vi imate Nidza ribara, graditelja, humanistu i zaduzbinara, covjeka koji zna znanje i ne boji se ni mafije, ni Dodika, ni njegovih sluga.

ODGOVORITE
Name

Podgrab

08.05.2023 12:39

Potpisujem, ko ima bolji za to nego čovjek kom je nadimak Kuja

Name

Pera

07.05.2023 11:19

Ko ne vidi da su škole PRIVATNO VLASNIŠTVO plaćeno našim parama(iz budžete) ta je propustio nešto krupno!! KADA je i gdje ministar reagovao a posebno trivićka, a za NEREAGOVANJE je nagrađena mjestom direktora AERODROMA MAHOVLJANI! Zato mnogi dir ne reaguju ili prikriju problem i zato budu nagrađeni UMJESTO DA IH HITNO SMJENE I ISKLJUČE IZ STRANKE!! KO se nada nečemu boljem na ovim prostorima HITNO DA SE BUDI!

ODGOVORITE
Name

RE Be

07.05.2023 11:23

zataškavaće policija i dalje ZATO ŠTO SE OVDJE NE SMIJE PODNIJETI PRIJAVA PROTIV NAS I NAŠIH!! MI smo ovdje ti koji određujemo pravila igre!!

ODGOVORITE
Name

Alooo...

07.05.2023 11:23

Alo kritičari. Pa dajte jednom dođite sebi. Šta vam je? Zar politika treba da vaspitava našu decu? Ko je kriv za ono što je učeik izmakao stolicu profesorici? Da li politika ili otac i majka. Zaboravili ste onu našu narodnu: ,,Kakav otac takav sin, kakva majka takva kćerka.'' Svi smo se uhvatili mobilnih pa i dedovi i bake, tako da ne vidimo šta nam deca rade i čime se bave. Za sve ovo što se dešavalo i desilo, krivi su roditelji, a ne neko drugi! Roditelji su sada otkrili i pokazali svoj obraz.

ODGOVORITE
Name

Profesor

07.05.2023 11:58

Dugo traje agonija,nepravda,laž.I sad je situacija nepopravljiva.

ODGOVORITE
Name

Prof.

07.05.2023 12:43

Gospodo, dotakli smo sedmi krug pakla. Ne zaboravite da je ovo posljedica visegodisnje vlasti u kojoj su privilegovani kriminalci,prevaranti, ljudi sa kupljenim diplomama, "tajkuni" ... Normalni ljudi su degradirani. Ovoj vlasti je bitan samo GLAS na izobrima. Za taj glas su pustili i dozvolili sve. Nemojte da se lazemo da je nekome stalo do obrazovnog sektora. Kome? Ovima sto vode ovu zemlju u propast? Da je nekome stalo do obrazovanja na poziciji ministra bio bi neko iz struke ko ima znanje,iskustvo i sposobnost. Takve necete naci. Nacete one koji su poslusnici sistema i dobri skupljaci glasova. Svaki gradjanin treba da sebe preispita i da se zapita koga to bira da ga predstavlja i vodi.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

09.05.2023 15:54

Birali ili ne glasali ili ne isti dobijaju izbore. Nemogu se izbori baš svaki put pokrasti.